Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Kiderült minden a detektívsarokban

2019.05.02

Szoros küzdelemben a sárvári Mesemanók nyerték a Detektívsarok játékot a könyvtárban. Ismét egy több hónapon át tartó, titkokkal és izgalmakkal teli nyomozás ért véget. Sikerült felderíteni a nagy rejtélyt.

Véget ért a 2019. évi detektívsarok a sárvári könyvtárban

Tavaly októberben, az Országos Könyvtári Napok keretében indult immár nyolcadik alkalommal a Detektívsarok című játék. Összesen 15 csapat jelentkezett a sárvári általános iskolákból és a környékbeli községekből. A nyitórendezvényen mindegyik csapat nagyon ötletesen bemutatkozott, melyet a zsűri pontokkal jutalmazott.

A második és harmadik forduló a nyomozási alapismeretekről szólt. Fel kellett ismerni pl. egy ujjnyomatot, meg kellett magyarázni a nyomozásban használt gyakori kifejezéseket: alibi, bizonyíték, rabosítás. A megoldásban nagy segítséget nyújtottak a könyvtárban megtalálható nyomtatott dokumentumok.

A nyomozókra jellemző elengedhetetlen tulajdonságokra is felhívták a figyelmet a feladatok, illetve ezeket a tulajdonságokat próbáltuk fejleszteni a kis detektívekben. A jó nyomozó figyel a részletekre is, ezért két kép közti eltéréseket kellett megtalálniuk a gyerekeknek.

A harmadik fordulóban a kihallgatásról készült képeket kellett összehasonlítani, ami talán a legtöbb fejtörést okozta a csapatoknak. Viszont a megadott jellemzők alapján készített fantomkép rajzolása mindenkinek nagyon jól sikerült, látszott, hogy élvezték a gyerekek.

Véget ért a 2019. évi detektívsarok a sárvári könyvtárban

A következő fordulóban elkezdődött a nyomozás.

Betörtek az erdészlakba és ellopták Anna és Gábor ajándékait a karácsonyfa alól. A nagy havazás miatt nehezen lehetett megközelíteni a helyszínt, ezért minden segítség elkelt a tettes elfogásához és az eltulajdonított tárgyak megtalálásához.

A nyomozó csapatok nagyon ügyesen felismerték a hóban lévő különböző nyomokat- madár, medve, emberi cipőtalp-, és jó ötleteket adtak, hogy hogyan lehet segíteni az igazi nyomozók munkáját a külvilágtól elzárt erdészházból. Aztán a sok apró részletből kitalálták, hogy Anna és Gábor hány darab és milyen ajándékokat kapott. Végül megfejtették a tolvaj nevét is: Kincskereső Miklós.

A két utolsó fordulóban összegezték a tanultakat, megismerkedtek gyerekeknek szóló krimisorozatokkal és fantomképet is rajzoltak magukról. Minden feladatlap végén ajánlottunk olyan könyveket és internetes oldalakat, amelyek segítséget nyújtottak a feladatok megoldásához.

Április 26-án, a zárórendezvényen a gyerekek először értékelést kaptak a játék egyes fordulóiról, közösen megbeszélve a legnehezebb feladatok megoldását is. Ezután került sor az ünnepélyes díjkiosztóra.

Az ajándékok között sok hasznos kellék volt a további nyomozásokhoz: nagyítók, jegyzetfüzetek, tollak, detektívregények, édességek, sőt a legjobbak még Detektívsarok feliratú bögrét is kaptak.  A résztvevők külön jutalomban is részesülnek: ellátogathatnak a Szombathelyi Hívásfogadó Központba, ahol megismerkedhetnek az ott folyó különleges munkával.

A több hónapon át tartó játék során minden csapat nagyon ügyes és lelkes volt. A Detektívsarok játékot végül nagyon szoros küzdelemben a sárvári Mesemanók nyerték.

I. helyezett: Mesemanók: Vörös Flóra, Wellner Emília, Rouchon Dorián – 115 pont

II. helyezett: Detektívcsajok (Ölbő): Horváth Zsófia, Kuti Valentina – 114 pont

III. helyezett: Könyvbúvárok (Káld): Bacsa Kinga, Németh Renáta, Sándor Luca – 113 pont

IV. helyezett: Könyvmolyok: Horváth Réka, Nagy Viktória, Takács Boglárka – 112 pont

V. helyezett: Phipogriffek: Bándli Ádám, Fonyódi Léna, Horváth Izabella – 107 pont

 A játékot támogatta a Vas Megyei KSZR és a Nádasdy Kulturális Központ.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!