Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Vármelléki jegyzetek

Nádasdy-vár Sárvár

Egy téli történet. Fekete István: Kele

Nádasdy-vár

2023.11.30

Ez a történet nem klasszikusan karácsonyi, de nagyrészt télen játszódik, hiszen Kele a gólya csúnyán megsérül és a telet az Ember világában tölti. Ahogy pedig Fekete István tud mesélni az évszakokról, úgy senki más nem tud.

Vármelléki Jegyzetek Sárvárról. Fekete István: Kele

Fekete István nevét egyaránt ismeri kicsi és nagy. Jókai Mór mellett minden idők legolvasottabb magyar írója. Mindegyik regénye, novelláskötete újra és újra kiadásra kerül, mert nemcsak örök értékű és érvényű gondolatokat osztott meg olvasóival, hanem mérhetetlen természet szeretete ejt rabul napjainkban is mindenkit. Csathó Kálmánnal együtt – akivel jó barátságot is ápolt – az erdész-vadász irodalom legismertebb művelője. 

Kele az öreg gólya (ahogy a többi állat hívja: hosszúláb), megsérül, így nem tud a többiekkel tartani Afrikában. Nem marad egyedül a bajban, Hú, a bagoly és Csuvik a kuvik rögtön a segítségére sietnek és igyekeznek mindenféle jó tanáccsal ellátni. Míg Csuri, a veréb pimasz módon épp a halálát kívánja. Ennek aztán meglesz a következménye.

Kele lázas, gyenge és kezdi feladni a reményt a gyógyulásra, amikor megszokott vadászterületén álló ház lakói befogják és segítenek rajta. Azonban azért, hogy legyen ideje a sebnek teljesen rendbe jönni, levágják az evezőtollait, így pedig az Ember birtokán kell kitelelnie. Lassacskán megismeri az ott élő állatok életét, a gazdáik szokásait és olyan tapasztalásokra tesz szert, ami alapvetően változtatja meg Kele gondolkodását. Az új tavasz pedig már egy új „hosszúlábat” köszönt, aki egészen máshogy látja a világot.

 
Vármelléki Jegyzetek Sárvárról. Fekete István: Kele

Fekete István mesteri módon ábrázolja az állatok és emberek kapcsolatát. Leírásai annyira élethűek, hogy olvasás közben mi magunk is ott vagyunk a kis vidéki gazdaságban és együtt figyeljük Kelével a mindennapokat a viharos téli időben, amikor a tavasz még láthatatlan távolságban van. Megismerjük Miskát a szamarat, aki csak akkor mozdul meg, ha gazdája az ostort emlegeti, de ott van még Bujtár, Miska legjobb barátja, a kedves, kíváncsi házőrző kutyus, vagy épp Csám, a malac, akinek Kele számára érthetetlen az élete. A hosszú, kemény tél alatt együtt didergünk a jeges széltől recsegő istállóban, nézzük a havon táncoló, sápadt Nagy Fényt és gyönyörködünk a folyton elfogyó és folyton újra megtelő Kis Fényben.

Fekete István elsőre idillinek ábrázolt vidéki világa azonban nem csak a kellemes és szép oldalát mutatja meg az életnek. Hitelesen ábrázolja például a disznóvágás eseményeit, vagy éppen az állatok közötti természetes hierarchiát vagy épp kiválasztódást. De teszi mindezt olyan szép szövegezéssel, hogy az senkit nem ijeszt meg, egyszerűen csak megtanítja az élet végtelen körforgását. És hiába érünk a történet végére, újra és újra elő fogjuk venni Kele, Vuk vagy Bogáncs történetét felnőttfejjel is. Hiszen a természet időtlensége a legmegnyugtatóbb dolgok egyike. (Borsos Dóra)

Fekete István Kele című regénye megtalálható a sárvári könyvtárban.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Hatalmi Arcok. Szomszédnéni Produkciós Iroda

Nádasdy-vár

2024. július 26. péntek 20:00

Mi újsi…

PRAH. Telitalálatos komédia

Nádasdy-vár

2024. július 27. szombat 20:30

Tudunk élni…

Vágy, álom, valóság

Galeria Arcis

2024. augusztus 09. péntek 18:00

Mindenki…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!