Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Vármelléki jegyzetek

Nádasdy-vár Sárvár

Péter Julianna: A karácsonyi táncosnő

Nádasdy-vár

2020.12.16

Mi mindenre képesek az angyalok? Tényleg köztünk járnak, és észreveszik, amikor a legnagyobb szükség van a gyógyító erejükre? Péter Julianna novellája egy kislány szemszögén keresztül elkísér bennünket, hogy kiderítsük az igazat.

Az angyali tánc…

Kondra Katalin: Angyal

Nádasdy-vár

2020.12.16

Kondra Katalin angyali története a karácsonykor ránk törő vágyódást szimbolizálja. A magány erősebben érződik szenteste, de léteznek apró csodák, melyek megkönnyítik a legnehezebb perceket is.

Égi vigyázók…

Tarrné Szilárd Erzsébet: Boldog karácsonyt

Nádasdy-vár

2020.12.16

Tarrné Szilárd Erzsébet karácsonyi novellája egy félresiklott életről, annak tanulságairól, a kötődésről. Minden karácsony egyfajta számadás elé állít bennünket. Fogadják szeretettel a történetet!

Ami betölti a szívet…

Sinkó Pál: Életem legemlékezetesebb karácsonya

Nádasdy-vár

2020.12.16

Mitől lesz egy karácsonyi emlék szép? Mitől lesz emlékezetesebb egy bizonyos szenteste a többinél? Sinkó Pál, rövid történetében saját emlékeit, érzéseit közvetíti. Olvassák szeretettel!

Hazatérés…

Déri Anna: Jézuskának jelentem

Nádasdy-vár

2020.12.16

Déri Anna főiskolai hallgató, aki a Batthyány Lovasbandérium tagjaként évente ellátogat városunkba. Történet az időről, melyet néha jó lenne csak egy kicsit visszaforgatni.

Vissza, vissza, vissza…

Kövesi-Hosszu Bettina: Karácsonyi ének

Nádasdy-vár

2020.12.16

A mai történet főszereplőjének nem adatott meg könnyen, hogy átérezze az ünnep szentségét, ám a nyitott szívhez mindig utat talál a szeretet. Fogadják szeretettel következő novellánkat! Milyen lehet a legmeghatóbb ajándék?

Az ének csodája…

Kostyák Borbála: Karácsonyi ének

Nádasdy-vár

2020.12.16

Kostyák Borbála újságíró, tanár pályázatunkra beérkező novellája, akár egy rövid történelmi visszatekintés, a karácsonykor ránk törő érzéseket kutatja. Ön hány szentestére tud visszaemlékezi, ha visszagondol?

Szálak…

Tarrné Szilárd Erzsébet: Meglepetés

Nádasdy-vár

2020.12.16

A meglepetés szó annyiféleképpen értelmezhető, hogy először mindenki az általa elképzelt meglepetésre gondol. Gondolták volna, hogy néha az a legnehezebb, hogy azt az egyetlen egy kívánságot megfogalmazzuk?

Ajándék máshonnan…

Wesselyné Kupi Ildikó: December

Nádasdy-vár

2020.12.16

A mai novellában Ildikó mesél egy színes, tiszta álomról, amely bármelyikünkről szólhatna. Ki ne álmodott volna kicsiként játékokról, mackókról, bababútorokról? Ki ne emlékezne minden apró részletre gyermekkora legkedvesebb karácsonyaiból?

A bababútor…

Horváth Erika: Karácsonyi ének

Nádasdy-vár

2020.12.16

Horváth Erika két gyermek édesanyja. Kolozsváron született, és legalább tíz éve foglalkozik írással. Fogadják szeretettel igaz történetét a nagyháborús idők szívszorító karácsonyairól, az elszakadás szomorúságáról és a bimbózó szerelemről.

Egy régi történet…

L. Lukács Szilvia: Pópi karácsonya

Nádasdy-vár

2020.12.16

L. Lukács Szilvia novellája kedves gondolat és történésfolyam egy sárvári bácsi életének utolsó előtti szakaszában. Számunkra kedves, otthonos érzés olvasni a sorokat, reméljük Önöknek is tetszik majd.

Helyi mese…

Kondra Katalin: Fehér karácsony

Nádasdy-vár

2020.12.15

A novellát Kondra Katalin 45 éves édesanya, amatőr író, költő küldte be pályázatunkra Répcelakról. Tanulunk-e szüleink sorsából? Szabad-e párhuzamot vonni a néha kiszámíthatatlan fordulatok és a döntéseink között?

Sorsok…

Klaffl Katalin: A plüssmackó titka

Nádasdy-vár

2020.12.15

Klaffl Katalin meséje emlékeztet bennünket arra, hogy karácsony éjszakája miért olyan fontos minden szülőnek, és miért küzdenek azért bármilyen körülmények között, hogy minden gyermek hinni akarjon a csodákban.

A titok…

Horváth Márk Sándor: Jót akarni

Nádasdy-vár

2020.12.15

A sárvári vár novellapályázatának következő művét egy 15 éves gimnáziumi tanuló tollából olvashatjuk. A történet egy kisfiúról és egy áhított finom tortaszeletről szól, de ennél sokkal többről. Egy megható novellát nyújtunk át Önnek.

Jót akarni…

Gaál Dezsőné: A karácsony angyala

Nádasdy-vár

2020.12.15

A karácsony titkai rengeteg írót megihlettek már a világirodalomban. Önök milyennek képzelték el gyermekkorukban a karácsonyfa körül tüsténkedő Jézuskát? Megpróbálták meglesni? A mai novella hőse pontosan így tett. Történet a hitről és a csodákról…

Hit és csoda…

Péter Julianna: Az igazi gazdagság

Nádasdy-vár

2020.12.14

Karácsonyi novellapályázatunkra érkezett Péter Julianna több írásműve. Legfiatalabb írónk egyike, mindössze 18 éves. Novellája népmesének is beillene. Tanulságos, szeretetre felhívó történetének üzenete egész évben velünk maradhatna.

Az elnemfogyó kincs…

Fekete Gyula: Kincskereső Pipitér

Nádasdy-vár

2020.04.20

1944 novemberében egy észak-borsodi falu fölött találat ért egy vadászkastélyt. Másfél évtizedig elhagyottan állt, baglyok, denevérek vertek tanyát a padlásán. Egy júniusi éjszakán egy kislány tölti ott az éjszakát és egy titokra bukkan.

Kincsvadászat a 60-as években…

Erich Segal: Az évfolyam

Nádasdy-vár

2020.04.14

Erich Segal amerikai író, irodalom-és nyelvészprofesszor egyetemi tanulmányait a Harvardon végezte. Később ugyanitt tanított. Első sikeres műve a Love Story című regény, amely minden idők egyik leghíresebb romantikus szerelmi története.

Szerelmes könyv…

Nekem 8, neked függőleges végtelen

Nádasdy-vár

2020.04.07

Közeleg a költészet napja, ilyenkor még nagyobb hangsúlyt kap az egyik legnépszerűbb, legörökzöldebb művészeti ág, az irodalom, benne a vers. Vajon miért tud évszázadról évszázadra olyan fontos és populáris műfaj maradni a költészet?

Vers Mindenkinek…

Illangók. Egy ikerpár öröksége

Nádasdy-vár

2019.03.26

Eszes Rita kitalált egy világot, amiben az emberek hite erősíti szellemvilágot, és az is pusztítja el. A főszereplője egy magyar ikerpár, és az ő nemvárt örökségük, mellyel többet kaptak, mint azt álmaikban elképzelhették volna…

Az illangók nem pillangók

Scott Westerfeld: Leviatán. Több mint valóság

Nádasdy-vár

2019.02.19

Westerfeld regénye kiugróan értékes az ifjúságnak szánt szórakoztató irodalom kínálatában. A történelem központú kalandregény egy alternatív világot épít a világháború küszöbén. A varázslatos lények valósághű eseményekben szerepelnek.

Alternatív történetmesélés…

Ma is jégkorszakban élünk!

Nádasdy-vár

2019.02.05

Nap, mint nap este odaülünk a televízió elé, megnézzük a napi híreket és alig várjuk, hogy elmondja az időjós a várható holnapi időjárást, vagy rákeresünk a számtalan időjárás-előrejelző weboldalon.

Jégkorszak és felmelegedés.

Már a boszorkányok sem a régiek

Nádasdy-vár

2019.01.16

Ha meghalljuk azt a szót: boszorkány, általában egy csúnya, görbeorrú öregasszonyt jut az eszünkbe, aki az erdő mélyén lakik, rongyos a ruhája és gonosz varázslaton dolgozik kígyóbőrrel és békahájjal. Nos, manapság már egyáltalán nem ilyenek.

Abraka-dabra…

Egerek, Emberek, Tükrök és az Amerikai Álom

Nádasdy-vár

2019.01.08

Művészet. Mit kapunk a művészettől? Esztétikai élményt, katarzist? Azért nézünk meg egy festményt vagy olvasunk el egy könyvet, hogy egy jót szórakozzunk, hogy polírozzuk az elménket, vagy csak unaloműzés gyanánt? Nem hiszem.

Egy klasszikus újraolvasása…

A svéd krimi királyának drámája

Nádasdy-vár

2019.01.02

Újra megírni azt, ami egyszer már sikert aratott, igazi kihívás. A fordulatos bűnügyi történetek mestereként számontartott Jo Nesbø elfogadta egy kiadó felkérését és új köntösbe öltöztette Shakespeare drámáját, a Macbethet. Lehet-e újat mondani négy évszázad múlva?

Egy történet többször…

Frodó, Szauron és Középfölde

Nádasdy-vár

2018.12.26

Egy világ, melyben a jó és a rossz összecsap. Egy történet, mely ezt elmondja nekünk. Egy író, aki mindre gondolt. Egy regény, mely meghatározta műfaját. Egy könyv, ami mellett nem lehet elmenni. Egy jegyzet, ami erről szól.

Egy könyv mind fölött…

Emberekről, örömről, reményről, bánatról

Nádasdy-vár

2018.12.19

Maggie Stiefvater Hollófiúk sorozata négy könyvből áll. Aki most kezdené el olvasni, annak szerencséje van, mert nem kell átélnie azt a zavaró tényt, hogy egy-két kötet után újabb éveket kell várni a folytatásig. Én nem voltam ilyen szerencsés.

Annyi minden…

Egy nemzetek lévén

Nádasdy-vár

2018.12.11

A történetírás feladata, hogy a forrásokat ne csak feltárja, hanem értelmezze is. Mindig izgalmas, amikor településünk, régiónk múltjával kapcsolatos könyv kerül elénk. Négy évszázaddal ezelőtt mozgalmas világ volt.

Kaland a végeken…

Öt nő, egy király, négy szerelem, egy túlélő

Nádasdy-vár

2018.12.03

Röviden így lehetne összefoglalni Sally Chtistie: A Király kurtizánjai című könyvét. Amennyire keveset mond ez a négy tény, annyira árulkodó, ha ötödikként megemlítem: az egész történet a 18. századi Versailles-ban játszódik.

Ha a francia baldachinok mesélni tudnának….

R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában

Nádasdy-vár

2018.10.30

Vannak könyvek, amiket azért szeretünk, mert a saját mindennapos problémáink tükörképét látjuk bennük, és talán a megoldást is rejti a történet. De néha csak egy másik világba szeretnénk csöppenni a szürke hétköznapokból.

Ha bátor vagy, kattints…

Programok a Nádasdy-várban

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!