Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Telt ház hat napon át a Sárvár 50+ fesztiválon

2019.08.22

A Sárvár 50+ fesztivál és a 39. Nemzetközi Folklórnapok programjai sosem látott közönségszámot vonzottak a Posta térre. Negyven különböző műsor, félezer fellépő és számos attrakció, játék és szolgáltatás várta az érdeklődőket.

Telt ház a Sárvár 50+ fesztiválon

Sosem egyszerű behatárolni egy városi fesztivál célközönségét, eldönteni, kiket szeretnénk első körben megszólítani. Melyik célcsoport hogyan reagál a másik stílus zenei produkciójára.

Az augusztus 20-ához kapcsolódó programokon azonban láttunk rockzenészeket, akik népzenére csapták össze a bokájukat, popzenét váró közönséget, amelyik elérzékenyülve hallgatta a folkvilágzene legnagyobb magyar előadóinak dalait.

Minden stílus békésen elfért a másik mellett, a mexikói mariachi slágerek a techno-buli mellett, a retrodiscot imádók szívesen táncoltak a szlovák tánccsoporttal. És ahogy lassan mindenkiben leülepedett a nappali forróság, amerre néztünk mosolygós embereket láttunk.

Valahogy mindenki azt érezte, ez így rendben van. Volt valami erőteljes pozitív kisugárzása a rendezvénynek, ami mindenkit átjárt. Ez lenne minden fesztivál lényege. Ami nem a pénzről és a bevételekről szól, ahol a közönség az első. Ahol el lehet érni, hogy a színpadra lépő előadók abban az egy-másfél órában, amíg több ezer emberhez szólnak, maguk is érezzék: ez most fontos. Ez nem hakni. Ez nem egy kis belső kör magánbulija, itt mindenki számít.

Csodálatos tánc és zenei produkciók követték egymást. Németország, Macedónia, Indonézia, Szlovákia, Észtország, Brassó, Csehország, Magyarország képviseltették magukat a folkórfesztiválon.

Telt ház a Sárvár 50+ fesztiválon

Nemcsak a tánc, de a dal, a népzene is egyre fontosabb helyet képviselt a nyári fesztiválon, amit jövőre még fokozni is lehet egy-egy nemzet kultúrájának mélyebb megismertetésével. Már most tudjuk, jövőre, a kerek 40. folklórnapokra több meglepetést tartogatunk, mert az ötletelés már most megkezdődött.

A táncosok a Posta-téren kívül is felléptek. A Várkapu Vendéglőben, a Tinódi Fogadóban, a Sárvár Gyógy-és Wellnesfürdőben, a körmendi Batthyány kastélyban, a vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központban, a csornai Premontrei Parkban, a zalalövőiSalla Művelődési Központban, Zalaszentgrót főterén, Merseváton a Faluházban, a Sárvári Evangélikus Templomban, a Szent László Templomban, a Sárvári Református Templomban, a Gencsapáti Katolikus Templomban.

Telt ház a Sárvár 50+ fesztiválon

A Hild-parkot átadtuk a gyerekeknek. A képzeletbeli szalagvágás ugyan elmaradt, de anélkül is egyértelmű volt, gyerekek birodalmában sétál, aki arra elhaladt. Minden nap új játékok, másféle szórakozási lehetőség várta a kicsiket, míg voltak állandó elemek is. Póni, körhinta, arcfestés, lufihajtogatás, henna és babakuckó.

A tudományos játszóházat már korábban kipróbáltuk a Nádasdy-vár szervezett játszóházaiban, így tudtuk, hogy nagy siker lesz, ahogy az óriás, vicces hangulatú minionok is. A terepjátékok eleve kultuszukat élik, a felnőttek szívesen játszanak a gyerekekkel ügyességi, fejtörő játékokat. Főleg, ha akad közönségük is, random drukkerek, mert a játszótér a barátkozás helyszíne, és mert játék közben csak úgy rohan az idő. A Vaga Banda műsora vásári komédiákkal szórakoztatta a kicsiket, a Bohócshow a felnőtteket is alaposan megnevettette.

Telt ház a Sárvár 50+ fesztiválon

A fenntartható környezet problémáira a zöld-csomagolástechnika, természetbarát eldobható, egyszerhasználatos fesztiválkellékek, természetvédelmi kvíz hívta fel az emberek figyelmét. Nagyon sokan fordultak meg az ún. zöldsátorban.

A koncertélményt keresők és megtalálók kedvéért pedig csak egy felsorolás, hogy kiket hallhattunk és láthattunk az öt és fél nap alatt: Karthago, Folkfonics, Zoord, Palya Bea, Szarka Tamás és a Ghymes, Sixforyou, Kökény Attila, Kiscsillag, AB/CD tribute, Dj, Palmer, Freddie, OchoMacho, Followthe Flow, FunCompany.

Minden este teltházas volt. Minden este egy újabb közönség lépett közelebb a színpadot körülölelő kordonokhoz. Tiniktől a középkorúig, harmincastól a nyolcvanasig mindenki táncolt és énekelt.

A színpadi fények megfestették az éjszakát, és bár éjfél után jelentősen visszavettünk a zene hangerejéből, az még mindig elég volt ahhoz, hogy sokan maradjanak szórakozni és azt kiáltva: az éjjel soha nem érhet véget!

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. március 10. vasárnap 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. március 22. péntek 20:00

Ikon…

Hímes fiúk - hímes lányok. Húsvéti hétvége

Nádasdy-vár

2024. március 30. szombat - március 31. vasárnap

Bújj, bújj zöld ág…

Húsvéti szombat a múzeumban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. március 30. szombat 09:00 - 13:00

Tojásfestés…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!