Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Egy szekrény, mely magába zárta titkait

2023. február 26. vasárnap

Családi, Tárlatvezetés

Egy olyan tárlatvezetésre hívjuk az érdeklődőket, melynek során eljutunk a főúri gyűjteményektől az otthoni szekrénysor vitrinjében őrzött porcelánokig, kristálypoharakig. Egy bútor, mely mesél a múltjáról és feltárja titkait.

Tárlatvezetés a sárvári múzeum bútorai között

 

10:00 és 14:00

 

A sárvári múzeum dísztermének freskói mindig ámulatba ejtik vendégeinket. Tárlatvezetéseink során részletesen bemutatjuk a terem kialakulását, a mennyezeti és az oldalképek történetét, az ábrázolt témákat, sőt a festés módjára szintén kitérünk. 

Befejezésként a terem déli rövid oldalának két ablaka közé helyezett, lábakon álló fiókos szekrényéről már alig ejtünk szót. Legfeljebb megmutatjuk titkos fiókjait, ami természetesen mindig sikert hoz. Többet nem is beszélünk róla, nincs rá idő, indulni kell tovább. 

Érdemes pedig hosszabb időt eltölteni a gyönyörűen díszített, aranyozásokkal, márványlapokkal gazdagon ellátott szekrény előtt, mellett. Nem csupán egy szekrényről van szó ugyanis, hanem a világmindenségről, benne akár a múzeumról, annak eredetéről, forrásáról. 

A magyar nyelvben nem nagyon terjedt el a kabinetszekrény kifejezés, megmagyaráznunk se olyan könnyű. Nagyjából annyival szoktuk elintézni, hogy lábakon álló fiókos szekrény. Mégis ennél jóval többről van szó.

Régi forrásokban, letárakban, leírásokban találkozunk néha a kalamárisszekrény szóval. A kalamáris annyi tesz, ’tintatartó’, mégis jóval többről van szó. Tárlatvezetésünkön ezt is részletesen bemutatjuk.

Tárlatvezetés a sárvári múzeum bútorai között

A szalonsoron haladunk végig, miközben megismerjük a különféle bútorok jelentőségét. Elsősorban annak járunk utána, miért néznek ki úgy a bútorok, ahogy. Ma már nem lepődünk meg, ha egy üveges ajtót látunk egy komódon, egy fiókos szekrényen. 

Néhány évszázaddal ezelőtt újdonságnak számított, ha egy szalonba, lakótérbe belépve ilyet látott a vendég. A lehajtható fedelű, sok fiókos írószekrénynek is izgalmas története van. 

A tárlatvezetés során megemlítünk néhány uralkodói és főúri gyűjteményt, melyekben a sárvári díszterem látványos szekrényéhez hasonló bútorok álltak. Nemcsak a tárolást szolgálták ezek, hanem a szemlélődést, a felfedezés örömét is.

Kérjük, hogy senki ne unalmas, adatokat halmozó múzeumi tárlatvezetésre számítunk. Milyen izgalmas lesz sorra nyitogatni a bútorok látható és rejtett fiókjait, a kínai fekete lakk szekrény piros belsejére rápillantani! Egyáltalán egy kicsit a japán és a kínai porcelánokról hallani.

Egy titok keresésére hívjuk vendégeinket, miközben kalandozunk a múzeum színes és változatos világában. Titkokat keresünk, nemcsak jelképesen, hanem a sárvári múzeum kiállításaiban megtekinthető bútorok és más műtárgyak titkait, történeteit is feltárjuk. Most tényleg lehull a lepel!

A tárlatvezetés két időpontban indul, 10 órakor és 14 órakor. 

A tárlatvezetést Takács Zoltán Bálint a múzeum igazgatója tartja, akinek kedvenc tárgyai közé tartoznak a titkokat rejtő bútorok.

Kérjük, hogy érkezzenek pontosan, mert a múzeumot e program keretében nyitjuk ki.

A múzeumi túra időtartama 90-100 perc. 

A belépőjegy tartalmazza a tárlatvezetés díját is: 2.000,- Ft/fő.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Kapcsolódó programok:

A herceg, a huszár és a titok

Nádasdy Ferenc Múzeum

2023. február 12. vasárnap - február 26. vasárnap

Ajándék tárlatvezetéssel várja vendégeit a múzeum február utolsó három vasárnapján. Minden találkozás alkalmával más témát mutatunk be. Csak a belépőjegyet kell megváltani, a tárlatvezetést ajándékba adjuk.

A Nádasdy Kulturális Központ a programváltoztatás jogát fenntartja.

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Anyák napi kézműves műhely a várban

Nádasdy-vár

2024. május 05. vasárnap 14:00 - 17:00

Agyag, kosár, korong…

Várbejáró és rózsakerti parti

Nádasdy-vár

2024. május 11. szombat 15:00 - 19:00

Várbejáró és koncert

Pünkösdi Várvigadalom

Nádasdy-vár

2024. május 19. vasárnap 15:00 - 21:00

Pünkösdi kihívások…

Csodahegedű. Bábjáték

Nádasdy-vár

2024. május 19. vasárnap 15:00

Zenés mesejáték…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!