Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Program

Nádasdy-vár Sárvár

A herceg nincs itthon, fogszabályozásra ment

2023. February 12. Sunday

Családi, Tárlatvezetés

Izgalmas és sok érdekességet tartogató tárlatvezetésre várjuk vendégeinket. A két világháború között a sárvári várban élő bajor hercegek mindennapjairól mesélünk Önöknek. Lesz miről beszélni!

Tárlatvezetés a sárvári múzeum bajor kiállításán


10:00 és 14:00 óra


Bajorország uralkodóiról sokféle statisztikai adatot el lehet mondani. Többek közt azt, hogy házasságaik révén több uralkodói dinasztia mondhatott magának egy, sőt inkább több bajor hercegi és királyi rokont. 

A Habsburgokkal kapcsolatban szokták emlegetni a híressé vált jelmondatot: „Míg mások háborúznak, te boldog Ausztria házasodj!”. Ugyanezt a Wittelsbachokkal kapcsolatban is elmondhatjuk.

Az utolsó bajor királynak, III. Lajosnak például tizenhárom gyermeke született a modenai hercegnővel, Mária Terézia Dorottyával 1868-ban kötött házasságából. Tegyük hozzá rögtön, hogy a modenai hercegnő egyben Habsburg főhercegnő is volt, Mária Terézia magyar és cseh királyné ükunokája.
III. Lajos harmadik fiúgyermeke, Ferenc herceg a két világháború között Sárváron élt, a várban töltötte mindennapjait családjával, innen intézte uradalmai ügyeit. A vár nem volt egy csendes hely, ugyanis Croÿ Izabella hercegnő hat gyermekkel, négy lánnyal és két fiúval ajándékozta meg őt.

Tárlatvezetés a sárvári múzeum bajor kiállításán

A Bajor örökség. A Wittelsbach-dinasztia hagyatéka Sárváron című kiállításunkon eredeti tárgyak segítségével mutatjuk be a család sárvári tartózkodásának emlékeit és mesélünk a Magyarországon töltött időkről.

Számtalan korabeli forrást ismerünk, melyek beszámolnak arról, hogyan zajlottak a vadászatok, kik látogattak el ide egy-egy jeles alkalommal. A tárlatvezetés során mesélünk arról, milyen kalandokat éltek át a hercegek a várban és a szomszédos arborétumban. 

Mivel foglalatoskodtak a lányok a tanórákon? Arról is pletykálunk, hogyan ismerkedett meg az egyik herceg későbbi jövendőbelijével. Vajon ki választott kit? És természetesen a fogszabályozás sem maradhat ki.  

Fontos kérdés az is, hogyan telt el egy nap. Sőt a politika világa is beszüremkedett az ódon vár falai közé. A bajor herceget azzal vádolták, hogy államellenes összeesküvést szőtt. Feltétlenül utána járunk az ügynek.

A tárlatvezetés két időpontban indul, 10 órakor és 14 órakor. 

A tárlatvezetés Takács Zoltán Bálint a kiállítás kurátora, a múzeum igazgatója tartja.

Kérjük, hogy érkezzenek pontosan, mert a múzeumot e program keretében nyitjuk ki.

A múzeumi túra időtartama 90-100 perc. 

A belépőjegy tartalmazza a tárlatvezetés díját is: 2.000,- Ft/fő.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Kapcsolódó programok:

A herceg, a huszár és a titok

Nádasdy Ferenc Múzeum

2023. February 12. Sunday - February 26. Sunday

Ajándék tárlatvezetéssel várja vendégeit a múzeum február utolsó három vasárnapján. Minden találkozás alkalmával más témát mutatunk be. Csak a belépőjegyet kell megváltani, a tárlatvezetést ajándékba adjuk.

A Nádasdy Kulturális Központ a programváltoztatás jogát fenntartja.

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!