Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Kukoricza Jancsi és a pályaválasztási pánik

2023. February 19. Sunday

Családi, Tárlatvezetés

A huszárok évszázadainak számos izgalmas története közül szeretnénk néhányat megosztani vendégeinkkel ajándék tárlatvezetésünkön. A Petőfi Év kapcsán kiindulási pontként János vitézt hívjuk segítségül.

Tárlatvezetés a sárvári huszárkiállításban

 

10:00 és 14:00

 

Programunk eredti hosszú címe: Kukoricza Jancsi felgyújtja a zsiványok tanyáját és pályaválasztási pánikba esik. Tudjuk, hogy ez nem egészen pontos helyzetleírás. Nem arról van szó, hogy akkoriban még mindenki tudta, mi akar lenni.

Régen is álmodoztak a gyerekek, hogy a szüleik, a szomszédok által mesélt sok történet melyik hősévé szeretnének válni. Inkább lovagok és varázslók, kevésbé vasorrú bába. Vagy ahogy Petőfi egy versében felidézi, király szeretett volna lenni, mire édesanyja nem várt módon reagált. „Kinevettél akkor, anyám, / Jóízűt nevettél.”

Petőfi Sándor történetében Kukoricza Jancsi juhászbojtárként, pontosan tudja, kicsoda és micsoda. Azonban élete válságba kerül és nekiindul a világnak, hogy felkutassa szerelmét, Iluskát. Hamar a zsiványokhoz kerül, de felgyújtja tanyájukat. 

A súlyos tett után komolyan elgondolkodik a jövőjén. Programunk címében ezt neveztük pályaválasztási pániknak. Divatos kifejezést hívtunk segítségül, talán nem ördögtől való, ha János vitézt úgy olvassuk mint az élethosszig tartó tanulás történetét. A tárlatvezetésen erre mutatunk példákat. 

Programunkon ezen felül részletesen megvizsgáljuk, milyen lehetőségek álltak akkor egy juhászbojtár előtt, illetve mit jelentett akkoriban huszárnak állni. Valószínűleg nem árulunk el titkot, ha annyit mondunk, nem volt a huszárok élete fenékig tejfel. Másik kérdésünk, vajon milyen huszár példaképeket ismerhettek a 19. század közepe táján. Miről szóltak akkoriban a történetek, a mesék, a dalok?

Tárlatvezetés a sárvári huszárkiállításban

Választ keresünk arra, vajon Petőfi egyáltalán miért írta meg János vitéz történetét. Másképp olvassuk most a versszakokat. Azt vizsgáljuk, hogyan ábrázolja a huszárokat a szerző és feltesszük a klasszikus kérdést. Miért pont így?

Miközben Magyarország egyetlen állandó huszárkiállításában barangoluk, egy-egy kedves történetet is felelevenítünk a Nádasdy-huszárok kalandjaiból, részletesen megismerkedünk több kiállított tárgy történetével. 

Az ezüstkanalaknál pedig rácsodálkozunk a sok ismert névre, akiknek viselői egykor a legrégibb huszárezredben szolgáltak. Kitérünk arra, a magyar történelem nagy alakjai, köztük az első felelős miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos, vagy a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István, illetve Mészáros Lázár hadügyminiszter melyik huszárezredben szolgált, milyen kalandokban volt részük.

Szót ejtünk a másik Jánosról, a szintén huszár Háryról is, aki szintén számtalan kalandot élt át, akár így van, akár nem. Kedvenc idézeteink közé tartozik itt a következő: „Az angyalát! kiálték, s megcsípem őt nyakon, / Most valld meg, úgy-e, hogy te vagy a Napóleon?”

A tárlatvezetés két időpontban indul, 10 órakor és 14 órakor. 

A tárlatvezetést Takács Zoltán Bálint a kiállítás kurátora, a múzeum igazgatója tartja.

Kérjük, hogy érkezzenek pontosan, mert a múzeumot e program keretében nyitjuk ki.

A múzeumi túra időtartama 90-100 perc. 

A belépőjegy tartalmazza a tárlatvezetés díját is: 2.000,- Ft/fő.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Kapcsolódó programok:

A herceg, a huszár és a titok

Nádasdy Ferenc Múzeum

2023. February 12. Sunday - February 26. Sunday

Ajándék tárlatvezetéssel várja vendégeit a múzeum február utolsó három vasárnapján. Minden találkozás alkalmával más témát mutatunk be. Csak a belépőjegyet kell megváltani, a tárlatvezetést ajándékba adjuk.

A Nádasdy Kulturális Központ a programváltoztatás jogát fenntartja.

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!