Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Szállt a dal és szállt vele a lélek

2019.04.16

A magyar költészet napja alkalmából a Nádasdy-vár dísztermében egy különleges időutazáson vettek részt a vendégek. A Mentés másként együttes két tagja elvarázsolta a sárváriakat.

Szállt a dal, szállt vele a lélek - Költészet napja másként

Valóban időutazáson vehettünk részt Fábri Géza és Fábri-Ivánovics Tünde az első dallal már megfogta a kezünket és útra keltünk. Egy megzenésített Balassi Bálint költeménnyel találkoztunk először, majd Szendre báró leányának balladáját hallgathattuk meg.

A ballada szomorúsága viszont nem ült rá a közönségre, mert a két zenész rögtön feloldotta azzal, hogy meséltek. Megtudhattuk, hogy a Mentés másként az első lemezük címe. Azért választották ezt nem csak a hanganyagnak, hanem a produkciónak is, mert a zene, a hagyományok, a költészet tovább életetése a céljuk, a gyökereink megőrzése és tovább adása.

Szállt a dal, szállt vele a lélek - Költészet napja másként

A tamburán, kobzoson előadott gyönyörű dallamok között azt is elmesélték, hogy Petőfi Sándor egy különleges költő számukra. Ha picit megállunk és jobban megfigyeljük Petőfi sorait az első értelmezésen túl, újabb és újabb rétegeket, jelentéseket találhatunk. A költő több versét is megzenésítették. A Nádasdy-várba a Csatában című verset hozták el.

A lendületes dallamvilágot hallgatva kicsit mi is ott lehettünk a csatában, és egy pillanatra feltekintve a díszterem freskóira, szinte megelevenedtek a képek, a fülünkben hallhattuk a patadobogást.

Szállt a dal, szállt vele a lélek - Költészet napja másként

A versek, a moldvai dallamokra íródott historikus énekek valóban másként mentette el minden jelenlévő számára a költészet napját és egy olyan új réteget fedezhettek fel, amivel még közelebb kerültek a költemények minden mondanivalója.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy két dal között is alig akart abbamaradni a taps.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!