Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Szabadegyetemen jártunk

2020.10.15

A Nemzeti Művelődési Intézet háromnapos Szabadegyetemet tartott a Megyeházán Szombathelyen és a Herényiek házában. A második nap az Ifjúsági közösségek társadalmi jelentőségéről szólt.

Szabadegyetemen jártunk

Az őszi-téli időszakban igyekszünk a lehető legtöbb konferenciára eljutni, hiszen nincs nagyobb kincs a kapcsolati tőkénél, a közös gondolkodásnál és a tapasztalatokból történő tanulásnál. Fontosnak tartjuk a folyamatos fejlődést, hiszen így tudunk új utakat találva minél magasabb színvonalon végezni a munkánkat. 

Az NMI által szervezett Szabadegyetem ifjúsági kérdésekről szóló napját Dr. Hende Csaba az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy a közösség az emberek alapvető tere, és az ún. „kapott” közösségen – a családon – túl is keressük a kapcsolódási pontokat. Becsatlakozunk közösségekbe, közösségeket alapítunk, ezzel pedig folyamatosan többé válunk és segítünk ebben másokat is. 

Négy előadóval töltöttük a délelőttöt, az első Szabolcs Gergő a Pedagógia Plusz vezető trénere volt, aki nem csak az élménypedagógia fontosságáról beszélt, hanem gyakorlati tapasztalatait is megosztotta az oszkói Hegypásztor körből. Konkrét példákkal végig vezette a hallgatóságot a fiatalokból álló közösség alapításának folyamatán.

Szabadegyetemen jártunk

A második előadáson Simon Ádám a H-Média Egyesület elnőke beszélgetett Horváth Zoltánnal a szombathelyi Agora Savaria Kulturális Központ igazgatójával az önkétességről és a közösségi szolgálatos diákok intézménybe történő integrálásáról és ennek gyakorlati megvalósításáról. Horváth Zoltán kiemelte, hogy a közösségi szolgálat nagyon fontos lépcső a diákok oktatása szempontjából és amennyire a jogi lehetőségek engedik az intézmény szakmai munkájába is bevezetik őket. 

Az előadások közötti szünet után, ami alatt kávéztunk és beszélgettünk régi és új ismerősökkel, a harmadik előadó Hegedűs László, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnőke volt. Bemutatta az intézményét, a platformokat, amikkel segítik a megyei és városi szinten is a fiatalokkal foglalkozó szakembereket. Elmondta, hogy nem csak projekteket segítenek létrehozni, hanem komoly érdekképviselettel is rendelkeznek. Jó volt látni, hogy kikhez fordulhatunk, milyen már bevált, vagy épp induló projektbe tudjunk a jövőben becsatornázni a saját intézményünket.

Szabadegyetemen jártunk

Az ifjúsági kérdéseket nagyon sok oldalról jártuk körbe a délelőtt folyamán, és az egészet megkoronázta Kőrösi Krisztina mentálhigiénés szakember. Előadásának címe nem csak figyelemfelkető, hanem elgondolkoztató is: Mondd úgy, hogy megértsem! Ez az egyszerű mondat remekül összefoglalja a mindennapi kommunikációnkban is előforduló nehézségeket. 

Nem fogalmazzuk meg pontosan, hogy mit is szeretnénk, amitől nem tudjuk megérteni egymást. Ez pedig nem csak a fiatalokkal történő kapcsolatfelvételnél fontos, hanem a személyes életünkben is. Krisztina előadása alatt a lelkünk is kapott tanácsot, útmutatást, hiszen akkor tudunk a legtöbbet tenni másokért, ha menet közben saját magunkra is figyelünk. 

A Szabadegyetemek és egyéb konferenciák nemcsak remek alkalmak arra, hogy kiváló előadásokkal mélyítsük el a tudásunkat, hanem arra is, hogy kicsit együtt legyünk a kollégákkal, akik lehet, hogy távolabb élnek tőlünk, de mégis ugyanazokkal a problémákkal és örömökkel szembesülnek, mint mi. A tanulás mellett az együtt töltött idő is sokat számít, hiszen egy-egy ilyen alkalommal szintén közösséggé válunk.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!