Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Vármelléki jegyzetek

Nádasdy-vár Sárvár

Sinkó Pál: Életem legemlékezetesebb karácsonya

2020.12.16

Mitől lesz egy karácsonyi emlék szép? Mitől lesz emlékezetesebb egy bizonyos szenteste a többinél? Sinkó Pál, rövid történetében saját emlékeit, érzéseit közvetíti. Olvassák szeretettel!

Sinkó Pál: Életem legemlékezetesebb karácsonya

Sokat megértem belőlük, van mire emlékezni. Hiszen a szeretet, a család ünnepét a lehetőségekhez képest mindig betartottuk. Volt, mikor Attiláéknál ünnepelt a család a mennyezetig érő karácsonyfa alatt. Az unokák, és a fiatalok leptek meg gyönyörű műsorral, a fél szoba tele volt ajándékkal. Meghitt ünnepség volt, még mindig szeretettel gondolok rá. Ilyen gazdag karácsony az ember életében csak egyszer-egyszer fordul elő, de én most mégis az életem egyik legszegényebb karácsonyestéjére emlékszem vissza.

Estefelé már elég hideg volt, legszívesebben behúzódott volna az ember a lakásba, de a munkákat el kellet végezni. A jószágokat meg kellett etetni, itatni, tüzelőt kellet másnapra készíteni, az ünnepek előtti takarítást, szépítési teendőket el kellett végezni. Ezt csak hárman összefogva, a munkát nem kerülgetve lehetett megvalósítani. Hiszen 1944-et írtunk, Édesapám katona volt, jó ideje hírt se hallottunk felőle. Így igazi karácsonyra még csak gondolni sem tudtunk, a szomorúság ünnepére készültünk. Mikor végre elvégeztük a munkát, és bekerültünk a lakásba, a kis feldíszített fenyőágacskát látva, ami alatt persze semmi ajándék nem volt, inkább a síráshoz volt nagyobb kedvem. Hiszen így nem igazi a karácsony.

Sinkó Pál: Életem legemlékezetesebb karácsonya

Már a kutya is szabadjára volt engedve, és a gyertyagyújtáshoz, imádkozáshoz készülődtünk, mikor kopogtak az ajtón. Nem tudtuk el se képzelni, ki lehet az a hazátlan, aki ilyenkor zavar. Édesanyám félénken lopakodott az ajtóhoz, kicsit megnyitotta, és egyet sikoltott. Ijedten rezzentünk össze, de ez a sikoly valahogy olyan volt, hogy nem keltett félelmet bennünk. A beköszönő vendég hangjában Édesapáméra ismertünk. Hagytuk a karácsonyfát, mi is odarohantunk, és vártuk türelmetlenül, hogy Édesanyám mikor engedi át nekünk, hogy megöleljük, megcsókoljuk. Nem hozott semmi ajándékot, civil ruhát is jó szándékú emberektől kapott, de ott volt köztünk épen, egészségben! Ennél nagyobb örömöt még karácsony nem adott életemben. Hiszen hosszú ideje hírt se hallottunk felőle, azt se tudtuk, él-e még?

A kis karácsonyfaág olyan szép lett, a hétköznapias vacsora igazi lakoma volt. Édesapám meg nem győzött eleget mesélni, és arra a mesére nem lehetett elaludni!

Szíveinket igazi szeretet, családi boldogság járta át. Úgy éreztük, hogy a kis Jézus hozta haza Édesapánkat, hogy azután mindig ilyen boldog legyen az életünk.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Hatalmi Arcok. Szomszédnéni Produkciós Iroda

Nádasdy-vár

2024. július 26. péntek 20:00

Mi újsi…

PRAH. Telitalálatos komédia

Nádasdy-vár

2024. július 27. szombat 20:30

Tudunk élni…

Vágy, álom, valóság

Galeria Arcis

2024. augusztus 09. péntek 18:00

Mindenki…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!