Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Vármelléki jegyzetek

Nádasdy-vár Sárvár

Scott Westerfeld: Leviatán. Több mint valóság

Nádasdy-vár

2019.02.19

Westerfeld regénye kiugróan értékes az ifjúságnak szánt szórakoztató irodalom kínálatában. A történelem központú kalandregény egy alternatív világot épít a világháború küszöbén. A varázslatos lények valósághű eseményekben szerepelnek.

SárVármelléki könyvajánló a Leviatán sorozatról

Kötelező olvasmánnyá tenném, ha tehetném…

Az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét, Ferenc Ferdinánd főherceget meggyilkolták, és egész Európa a háború küszöbére sodródik.  Két tábor áll szemben egymással összebékíthetetlenül: a gépimádó barkácsok és a darwinisták, akik sosem látott fajzatokat tenyésztenek háborús célokra. Ferenc Ferdinánd fia, Hohenberg Sándor herceg pedig menekülni kénytelen szülei gyilkosai elől. Útja keresztezi Deryn Sharpét, a skót lányét, aki fiúnak öltözve szolgál a brit légierőnél.
Az egyikük barkács – a másik darwinista, és mindketten súlyos titkokat őriznek. Harcok, veszedelmek és intrika szegélyezik útjukat, a nyomukban pedig ott liheg a háború.

A legsúlyosabb kritika némelyik kötelező olvasmány irányában az, hogy a célközönség, akinek szánták unalmasnak találja. Ennél is rosszabb, ha lerágott csontnak vagy egyenesen okafogyottnak tartja a kötelezően neki szánt olvasmányok mondanivalóját. Ezek tényleg súlyos kritikák, és személy szerint konzervatív olvasóként komoly fenntartással kezelek minden kritikát, ami a klasszikusokat illeti. Azért, mert szeretem őket. Ezeken nőttem fel. Az én képzeletemben a nevelő jellegű tartalmak még megjelentek a való életben hozott döntésekkel párhuzamban. Igen, és itt elő lehet hozakodni azzal a doktrínával, hogy mert bennünket még így neveltek, és az volt ám az igazi nevelés stb, de ezt valahol álszentség lenne önnyugtatásként elfogadni.

Mi a helyzet?

Az a helyzet, hogy a világ valóban változik, és ezt muszáj figyelembe venni, ahogy azt is, hogy ezt a változást mi hoztuk a gyerekeink, a következő generáció életébe. Az elmúlt húsz évbe rengeteg olyan olvasmány született, melyek megérdemlik a gyerekek figyelmét. Amit könnyebb befogadniuk, frissebb a problematikájuk, olyan távlatokat tartalmaznak, amelyek egy nyolcvanas években íródott történetben fizikailag szóba se kerülhettek volna.

Nem a nagy klasszikusokról beszélünk tehát, hanem mai történetekről. Ugyanazon nagy gondolatokról, amelyek fölött hetekig tűnődtünk harminc évvel ezelőtt – csak új köntösben.

A Leviatán egy ilyen könyv.

Jules Verne jut eszembe a történetéről. Egy komplex világelképzelés, találmányokkal, szerkezetekkel, térképekkel, hihetetlenül izgalmas cselekménnyel, és valós történelmi adatokkal, amelyek mégis egy másik jövőt – egy fantáziavilágot lebegtetnek a fiatal olvasók szeme előtt.

A „mi lett volna, ha” elképzelés ugyanis észrevétlenül megvilágítja a világtörténelem egy olyan szegletét, ami már nemcsak sztorizgatás és kaland. A Leviatán nagyon cseles ifjúsági regény. Úgy mesél a történelemírásról, a hatalmi törekvések valós okairól, a hatalmi tömbök jelentőségéről a gyerekeknek, hogy egyszer csak olvasás közben rájönnek, hogy minden mesének van valóságalapja. Évek múltán pedig - ebben reménykedett Scott Westerfeld is, miközben megírta nekünk ezt a regényt -, a valós világrendet próbálja meg értelmezni. Még több hasonló olvasmány után nyúl, és még többet fog olvasni. Csupán azért, amiért mi is imádtunk olvasni gyermekként: privilégiumként tekint majd a könyvek belső világára. Olyan helyként, ahová csak bizonyos személyek kapnak kulcsot.  Ha pedig egy könyv eléri, hogy különlegesnek érezd magad az olvasása közben – az egy jó könyv.

Idézet:

– Ez… undorító. Egy állat belsejében vagyunk! 
A ferde kezelőút a talpa alatt egyszeriben csúszósnak és bizonytalannak érződött. 
Dylan fölnevetett, és megfordult:

– Igen, de a zeppelinjeitek bőre marhabélből készült. Az is olyan, mintha egy állat belsejében lennétek, nem? Mint ahogy a bőrkabát viselése is! 
– De hát ez él! – habogta Sándor. 
– Igaz – mondta Dylan, és elindult a fém kezelőúton. – Ha jobban belegondolsz, halott állat belsejében tartózkodni sokkal borzalmasabb. Ti, barkácsok, igazán furcsa népség vagytok…

SárVármelléki könyvajánló a Leviatán sorozatról

A Leviatán világa közel áll a sci-fihez, de mégis inkább a steampunk jelző a helyes, ha mindenáron be akarjuk sorolni valamilyen kategóriába. A génmanipuláció jövőjét és a mérnökök végtele tudását keveri a mai világban fellelhető lehetőségekkel. Ez azt jelenti, hogy rengeteg kitalált eszköz, lény lakja a Leviatán által bemutatott Föld bolygót. És még rengeteg érzelem. Egy fiatal lány küzdelmét a férfiak irányításának fenntartott világban, amiben nem az az újszerű megoldás, hogy a lány katonának áll, és fiúnak öltözik – ezt a sztorit, mondhatni, már százszor eljátszották a nagy klasszikusok.

A sémák ugyanis nem sokat változnak – és itt a bejegyzés kerek köre, mely újra megemlíti, a mai olvasmányok között jócskán akad bepótolnivalója azoknak, akik kötelező olvasmányokat ajánlanak a gyerekeknek.  A Leviatán hőseinek küzdelme, megfelelni vágyása, győzelme és bukása figyelemre méltó. Elmeséli a világnak azokat a problémákat is, amelyekkel mi, emberek, csak néhány éve szembesültünk, de legalábbis amiket csak néhány éve tekintünk fontosnak.

Beszél a nagy háborúról, ami túl régen volt egy mai gyermek számára, hogy érdemben komolyan vegye az emlékét. A könyv arra is ad helyet, hogy elrágódjunk a saját félelmeinken, és ha felnőttként olvassuk, egy kicsit újra beleképzeljük magunkat kiskamasz-kori énünkbe.

Ugyan melyik évszázad volt biztonságos a jövőt tekintve? És kimondja a legfontosabb tanulságot, melyet azért folyton hajlamosak vagyunk elfelejteni: nem a technológiától kell félni, hanem a kéztől, ami felemeli és irányítani akarja. A fegyver önmagában csak egy tárgy, a digitális világ önmagában csak egy csatorna, a jövőkép önmagában csak egy gondolat.

A könyv az Ad Astra gondozásában jelent meg magyarul 2012-ben. Scott Westerfeld Leviatán sorozatát jó szívvel ajánlom minden fiatal és idősebb olvasónak!

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Méhes-mézes irodalmi kalandok

Könyvtár

2023.09.20

Díjkiosztó…

Könyvbemutatók, gitárzene és mangarajzoló

Könyvtár

2023.08.23

Indul az új évad…

Könyvvásár, kiállításnyitó és sok-sok érdekes előadás

Könyvtár

2023.04.27

Változatosság…

Zene, költészet, cseresznyefa virágzás

Könyvtár

2023.03.31

Szerdánként…

Kaland a méhekkel. Pályázat

Könyvtár

2023.03.21

Közösség…

Ablakok és ajtók. Intézményeink nyitvatartása

Nádasdy-vár

2023.01.26

Lehetőségek…
Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Japán Klub. A mangakák titkai

Könyvtár

2023. szeptember 27. szerda 17:00

Véletlenszerű képek…

Grabovski klubkoncert

Nádasdy-vár

2023. szeptember 29. péntek 20:00

Szevasz Életem…

A könyv híd, a könyvtár összeköt

Könyvtár

2023. október 03. kedd - október 07. szombat

Könyvbemutatók, könyvszigetek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Vármelléki jegyzetek

Könyvajánlók

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!