Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Vármelléki jegyzetek

Nádasdy-vár Sárvár

Ünnepi fény. Charles Dickens: Karácsonyi ének

Nádasdy-vár

2023.12.21

Szívből ajánlunk egy régi klasszikust, ami megváltoztatta azt, ahogy ma a karácsonyt látjuk. Charles Dickens legendás története a viktoriánus Angliából, a szeretet és az önismeret erejéről szól, ami legyőzi a gonoszságot.

Ünnepi fény. Charles Dickens: Karácsonyi ének

A karácsony a szeretet ünnepe. Ilyenkor igyekszünk jobban odafigyelni egymásra, és nem csak szeretteinkre. Érzékenyebbé válunk a körülöttünk lévő világra, a mindennapokban egy újabb réteg ruhaként viselt gyanakvásunk és zárkózottságunk nyílni akar. Kapcsolódni vágyunk azokkal az emberekkel is, akik számunkra idegenek, pedig talán nem kellene, hogy azok legyenek. 

Erősebben érint meg minket a magányos, elesett emberek sorsa, legyen az idős vagy éppen fiatal. Azt mondják, ilyenkor körülöttünk van a Karácsony Szelleme, aki (vagy ami, ez értelmezés kérdése) a legsötétebb évszakban igyekszik mindenkinek a szívében megkeresni a pici fényt, amit a lélek jelent és lángra lobbantani, így vészelve át a hideget, a megnőtt árnyékokat, amíg eljön a következő tavasz.

Charles Dickens regényében három szellem ölt alakot. A történet azt a bizonyos ruhát kelti életre, egy zsugori, mások szenvedésén meggazdagodott, mondjuk ki: gonosz férfialakban, akit Ebenezer Scrooge-nak hívnak. Utál mindent és mindenkit, egyáltalán nem érinti meg mások nehézségei, karácsony közeledtével pedig még kegyetlenebbül szemléli a világot és az embereket, akik az ünnepre készülődnek. 

Családja nincs, mindössze egy unokaöccse Fred, és egy alkalmazottja Bob Crachit. Egyiküknek sem könnyű az élete Scrooge mellett, mert velük is pontosan olyan mostohán bánik, mint mindenki mással. Esetükben talán még rosszabbul, hiszen mindennapi kapcsolatban állnak. 

Egyik éjjel megjelenik Scrooge rég meghalt üzlettársának szelleme, aki elmondja, hogy a következő három napban a múlt, a jelen és a jövő szelleme fogja felkeresni a kegyetlen uzsorást. 

Bár a Karácsonyi ének történetét nagyon sokan ismerik, mégsem fedjük fel a végét, hátha valaki még csak most ismerkedik ezzel a klasszikussal, ami nem csak a kora miatt lett az (Dickens 1843-ban írta ezt a regényét, mindössze hat hét alatt), hanem az egyetemes gondolatok miatt, amiket a sorok mögött találunk. 

A Karácsony Szelleme figyelmeztet minket, hogy nem csak ezekben a napokban kell jónak lennünk, hanem az év összes többi napján is, hiszen csak a szeretet és az odafigyelés az, ami igazán számít. Bizonyos történetek pedig nem csak ellazítanak a napi fáradalmak után, hanem többet adnak, mert mélyen szunnyadó érzéseket képesek felébreszteni. A Karácsonyi ének az egyik ilyen történet. (Borsos Dóra)

Charles Dickens Karácsonyi ének című regénye a sárvári könyvtár gyűjteményéből kikölcsönözhető.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Programok a mai napon

Zenekompót/Zenehét 2024

Nádasdy-vár

2024. június 24. hétfő - június 29. szombat

Stílusok találkozása…

Makám 40. Jubileumi koncert. Vendég Szalóki Ági

Nádasdy-vár

2024. június 24. hétfő 20:00

A legjava…

Közelgő programok

Kaláka 55 és a Boglya

Nádasdy-vár

2024. június 25. kedd 19:00

50 és 300 és 1300… költő verse, 1300 dal

Várurak, rablólovagok. Dísztermi előadás

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. június 26. szerda 17:00

Drámai múlt

Blues Jam / Crazy Daisy Jug Band

Nádasdy-vár

2024. június 26. szerda 20:00

A blues örök…

Dívák! Boney M Sunny koncert

Nádasdy-vár

2024. június 27. csütörtök 20:00

Nyár esti slágerek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!