Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Vármelléki jegyzetek

Nádasdy-vár Sárvár

Fekete Gyula: Kincskereső Pipitér

Nádasdy-vár

2020.04.20

1944 novemberében egy észak-borsodi falu fölött találat ért egy vadászkastélyt. Másfél évtizedig elhagyottan állt, baglyok, denevérek vertek tanyát a padlásán. Egy júniusi éjszakán egy kislány tölti ott az éjszakát és egy titokra bukkan.

Sárvár Vármelléki jegyzetek. Kincskereső Pipitér

Szerintem nincs olyan ház vagy lakás, ahol ne lapulna egy-két Csíkos vagy Pöttyös könyv. Igen, így nagybetűvel, hiszen ezek a könyvek mára már fogalommá váltak. Klasszikusok, bár nem a Jókai-féle módon, hanem azért, mert generációk nőttek fel rajta és itt a 21. században is pontosan olyan sokan szeretik őket, mint megjelenésükkor.
Akkoriban éppen a súlyos kérdéseket feszegető kötelezők olvasása között tudtak felüdülést nyújtani, manapság pedig azzal, hogy kézzel foghatóvá teszik a történelmet. Egy olyan világba kalauzolnak el minket, amiről nagyon sokat tanultunk, meséltek róla szüleink, nagyszüleink felnőtt fejjel, de a gyerekek szemével kevésbé látható. Egészen addig, míg valaki fel nem üti az egyiket, és kalandozik el messzire az idő fonalát követve.
Az elnevezés itt a kategóriát is jelenti. A pöttyös könyvek a 8-11 éves kislányoknak szóltak a csíkosok egy picit idősebbeknek, a 14-16 éves nagylányoknak. Ezekben már erősen jelen van a kor ideológiai nevelési célzata, de napjainkban szerintem ez is inkább érdekesség, mint probléma.
Évek óta gyűjtöm ezeket a könyveket és az egyik legkedvesebb történetem a Kincskereső Pipitér, ami egy valódi kincskeresésről szól. Fekete Gyula regényében Pipitér – polgári nevén Irmus –, egy júniusi éjszakán a falujuk mellett álló kastélyban tölti az éjszakát.

Sárvár Vármelléki jegyzetek. Kincskereső Pipitér

Az ok egyszerű: a kastély parkjában játszottak indiánosdit, ő pedig úgy elbújt, hogy lényegében ott felejtették. Ez nem szegte a kislány kedvét, sőt. Ha már a padlásra keveredett, elkezdte átnézni az ott lévő dolgokat.
Többek között megtalálta a Szapáry grófok kasznárának (intéző) néhány holmiját. Köztük egy levelet és egy térképet, ami szerint a kastélyban valahol el van ásva egy hatalmas kincs.
Pipitér természetesen meg akarja keresni a kincset, de először ennek egyedül fog neki, később már az egész közösség a segítségére van. Miközben az erre irányuló terveit szövögeti, mi megismerhetjük a családját, a barátait, a nyári mindennapokat a falun.
Az is kiderül, hogy Pipitér nem a jó kislányok iskolapéldája. Füllentésre hajlamos, kalandvágyó, nem elégszik meg azzal, amit a lehetőségei biztosítanának. Ezzel pedig kilóg a sorból, amivel rendszeresen szembesítik is. Ez viszont egyáltalán nem töri őt le. Szabadságra vágyik és arra, hogy ő maga határozza meg a sorsát.
Persze mindez könnyed és kedves köntösbe van bújtatva, miközben az első szerelem is feltűnik a történetben. Sőt még egy apró szerelmi háromszög is, hiszen Pipitér szabadságvágya és kedvessége nem kerüli el a fiúk figyelmét.
Egy olyan személyiség ébredezésének kezdetét követhetjük végig a regényt olvasva, aki talán nem is különbözik annyira a mai kor lányaitól, mindössze a környezet más. Az úttörő zászlók árnyékában nagyon óvatosan igyekszik rávezetni az olvasót, hogyha elég kitartó és bátor, akkor a világ sokkal izgalmasabb hely lehet, mint azt elsőre gondolnánk. (Borsos Dóra)

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Méhes-mézes irodalmi kalandok

Könyvtár

2023.09.20

Díjkiosztó…

Könyvbemutatók, gitárzene és mangarajzoló

Könyvtár

2023.08.23

Indul az új évad…

Könyvvásár, kiállításnyitó és sok-sok érdekes előadás

Könyvtár

2023.04.27

Változatosság…

Zene, költészet, cseresznyefa virágzás

Könyvtár

2023.03.31

Szerdánként…

Kaland a méhekkel. Pályázat

Könyvtár

2023.03.21

Közösség…

Ablakok és ajtók. Intézményeink nyitvatartása

Nádasdy-vár

2023.01.26

Lehetőségek…
Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Japán Klub. A mangakák titkai

Könyvtár

2023. szeptember 27. szerda 17:00

Véletlenszerű képek…

Grabovski klubkoncert

Nádasdy-vár

2023. szeptember 29. péntek 20:00

Szevasz Életem…

A könyv híd, a könyvtár összeköt

Könyvtár

2023. október 03. kedd - október 07. szombat

Könyvbemutatók, könyvszigetek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Vármelléki jegyzetek

Könyvajánlók

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!