Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Ünnepeljük együtt a város születésnapját!

2018.07.24

Négy napon át tartó programsorozattal ünnepeljük Sárvár modernkori várossá avatásának 50. évfordulóját. Koncertekkel, gyermekprogramokkal, vásárral, borudvarral, gasztrósorral várjuk a város polgárait, a városba érkező vendégeket.

Sárvár 50! Visszatekintő az elmúlt 50 évre

Sokféleképpen közelíthetünk egy városhoz. Épületei, utcái, közterei a városképet formálják. A város életét és ezzel Sárvár lényegét mégis az itt élők adják. A hétköznapjaikkal, az ünnepeikkel, a hozzájuk betérő vendégeikkel együtt.

A város ünnepre készül. Egy ünnep egyrészt hivatalos, másrészt könnyed. A kettő együtt adja meg egy kiemelt pillanat értelmét. 2018. augusztus 17-től augusztus 20-ig sokféle rendezvény kínál lehetőséget arra, hogy megemlékezzünk a fél évszázaddal ezelőtti eseményről, az elmúlt évtizedek történéseiről. Koncertekkel, tánccal pedig ünnepeljük közösen a város születésnapját, jelenét és jövőjét. Ne feledjük, a város mi magunk vagyunk! Együtt, közösen.

1968. Születésnapok

Mindenkinek mást jelent egy évszám. Valakinek a születésének az éve. Sárváron több mint kétszáz kisgyermek látta meg a napvilágot a tizenkét hónap folyamán. Közülük 134 ma is a városban él. Sárvár iskolapadjait koptatták, majd szerelmesek lettek, izgultak az érettségi miatt, most gyermekeik jövőjéről gondolkodnak. És még messze a nyugdíj.

Sok változást megéltek fél évszázad alatt. Egy valami biztos maradt azonban az életükben. Szülővárosuk, Sárvár. Az itt élő szomszédok, barátok, közeli és távoli ismerősök és ami a legfontosabb, a család. Születésnapok évről évre. Először a gyertyák száma jelezte az évek múlását, ma már számokkal írják ki mennyi is az annyi. Évtizedek fordulóin egy kis visszapillantás, mi történt eddig. Vidám és szomorú események. Egy kis mosoly az arcon, könnycsepp a szemben. Mert ez az élet.

1968. A kisbetűs politika

Sárvár 50! Visszatekintő az elmúlt 50 évre

Mindenkinek mást jelent a fél évszázaddal ezelőtti év. A történelem inkább a politika eseményeit tartja nyilván. Távoli történések, melyeket sokszor észre sem veszünk, nem ismerjük fel, milyen hatása van személyes sorsunkra.

Többen emlékeznek mégis arra, hogy a várossá avatási ünnepségen, augusztus 20-án a városháza (akkor tanácsház) előtt felállított dobogón a háttérből valaki odafordult a Sárváron tartózkodó Fehér Lajoshoz, miniszterelnök-helyetteshez. Hamarosan felállt Fehér Lajos és távozott.

Senki nem tudta, vajon mi történt, mi az oka a hirtelen távozásnak. Hamarosan azonban mindenki értesült arról, hogy a Varsói Szerződés csapatai, köztük a magyar honvédség katonái bevonultak Csehszlovákiába, hogy megakadályozzák az ország kilépését a szocialista táborból és egyben véget vessenek a prágai tavasznak. A miniszterelnök-helyettest a Moszkvában meghozott döntésről értesítették.

Sok minden más is történt ebben az évben a nemzetközi politika terén, azt is mondhatjuk, sűrű egy év volt. Atomsorompó szerződés előkészítése, arab-izraeli háború, amerikai elnökválasztás. Mindennek politikai töltete van ekkor. Jurij Gagarin, az első ember az űrben, életét vesztette, amikor vadászgépe lezuhant. Többen nem balesetről beszélnek.

Merénylet áldozata lett Martin Luther King polgárjogi aktivista, Robert Francis Kennedy, az öt évvel korábban meggyilkolt amerikai elnök öccse.

A magyar politikában pedig ez volt az az év, amikor megindult az új gazdasági mechanizmus, a szocialista gazdaság magyar megújításának terve. Egyik vezéralakja volt ennek a várossá avatási ünnepségen beszédet mondó Fehér Lajos.

1968. Coca Cola, Turó Rudi, Omnia

Sárvár 50! Visszatekintő az elmúlt 50 évre

Mindenkinek mást jelent egy évszám. Nem volt könnyű az élet. Míg Párizsban a fogyasztói társadalom, a kapitalizmus elidegenítő hatása ellen tiltakoztak a diákok, addig Magyarországon megengedték, hogy néhány olyan termék is megjelenjen a boltok polcain, melyet korábban imperialista mételynek minősítettek.

Az előző év novemberében a korabeli újságolvasó arról értesült, hogy tárgyalásokat folytatnak a Coca Cola gyártási licencének megvásárlásáról. 1968 februárjában új hírek érkeztek, az ország üveggyártás kapacitása nem készült fel az új üdítőitalra. Nyárra végül minden megoldódott.

Említsük meg, hogy öt év múlva Sárvár is bekapcsolódik az italgyártásba, igaz a konkurencia oldalán. 1973-ban a város határában megnyitották a Pepsi üzemet, ahol naponta 15 ezer palackot töltöttek meg.

Az érvelés is megvolt az új, színében is furcsa italhoz. Nem kell félni a túlzott kólafogyasztástól, mondták, attól még nem lesz senki imperialistává. Ahogy a mértéken felüli barackpálinka ivás sem tesz senkit magyarrá – tették hozzá az érveléshez.

Igazi magyar termék jelent meg ebben az évben a piacon, ami ma is rendületlenül hódít. Ez pedig a Túró Rudi. Az Omnia kávé szintén ebbe a sorba tartozik.

1328. Sárvár

Egy oklevél, melyet Károly Róbert adott a személye elé járuló sárvári közönségnek, komoly szabadságot biztosított a Rába és Gyöngyös közti településnek. Az uralkodó nehéz időszakon volt túl, kemény harcok árán a tartományurak legyőzésével újra egyesítette az országot.

Hatalmának és egyben országa biztos jövőjét csak úgy képzelhette el, ha támogatókat talál. Uralmának egyik oszlopát a városokban lelte meg. A Sárvárnak adott kiváltságok a településnek fejlődési lehetőséget biztosított, a királynak pedig támogatást hozott.

A város szabadságot kapott belső ügyeinek intézéséhez, megélhetési alapot a mindennapokhoz. A következő évszázadok során az uralkodók többször is megerősítették, kiegészítették Sárvár jogait. A város felkerült a térképre.

1968 – 2018. Sárvár

Sárvár 50! Visszatekintő az elmúlt 50 évre

A 19. század végén a város a megye meghatározó települése, de a közigazgatási reformok során nagyközségi besorolást kapott. Meghatározó szerepe azonban megmaradt, itt található a járási szolgabírói hivatal, a járásbíróság, itt tartotta központját az adóhivatal. Takarékpénztár létesült, a gyáripar (Cukorgyár, Selyemgyár) is megtalálta itt a helyét. De ki ne hallott volna a 80-as években a Sárvári Termálkristályról?

1968-ban, amikor Kiss Sándor, városi tanácselnök átvette a várossá avatás dokumentumait, Sárvár előtt új lehetőségek nyíltak. Az 1968. év egy folyamat állomása volt, nem egy fejlődés csúcspontja, hanem inkább kiinduló mérföldköve.

A következő évek során egymásután nyíltak meg az üzemek. És a város ma is biztos pontja a befektetéseknek. Egy ország történetében vannak korszakok, melyek élesen elválnak egymástól. Sárvár esetében a köztörténet nagy időszakai nem képeznek éles határokat.

A folytonosságot képviselik a város polgárai. Mindazok, akik itt születtek, itt élnek. A város részei a pihenésüket nálunk töltő turisták is, akik évről évre úgy döntenek, sokszor távoli országokban, hogy nálunk pihenik ki az évközbeni nehéz napokat.

Az augusztusi ünnepségsorozat rendezvényei nekünk, sárváriaknak és vendégeinknek egyaránt szólnak. A város a jövő kapujában áll, ahogy az idei év szlogenje mondja. Ünnepeljük közösen a város születésnapját!

2018. augusztus 17. – 2018. augusztus 20.

A négy nap fő helyszínei a Posta tér, a Hild park, a Nádasdy-vár. Országosan ismert zenekarok, helyi és Vas megyei együttesek mellett külföldi tánccsoportok adják meg az alaphangulatot.

A kézműves vásár, borudvar, gasztrósor egységei kínálják portékáikat, finom ételeiket és italaikat. A gyerekeket ládavasút, kézműves foglalkozás és egyéb elfoglaltságok várják.

A hivatalos ünnepség részeként zászlófelvonásra, emlékbélyeg kibocsátására, ünnepi közgyűlésre, püspöki szentmisére kerül sor.

Minden este a koncertek, fellépések után még táncház, retroparti, utcabál zárja a napot.

Hooligans az első napon, Magna cum Laude a zárónapon lép fel. A sárvári művészeti együttesek közös produkciójaként Abba show várja az ünneplőket a Nádasdy-vár udvarán. Szintén sárvári tagokból áll össze a Dandy’s, az Atakám, a Castle District és Meggie. A Shadows Sirius Band tagjai 1968-ban a várossá avatás ünnepségén is színpadon álltak.

A városi ünnep része a 38. Nemzetközi Folklórnapok eseményei is.

Barátságos focimeccsre is sor kerül, melynek helyszíne az SFC pálya. A Sárvári Kinizsi Öregfiúk a Ferencváros Öregfiúkkal csapnak össze.

A programokra a belépés ingyenes.

Legyen részese Ön is az ünnepnek, a város fesztiváljának!

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Programok a mai napon

Zenekompót/Zenehét 2024

Nádasdy-vár

2024. június 24. hétfő - június 29. szombat

Stílusok találkozása…

Makám 40. Jubileumi koncert. Vendég Szalóki Ági

Nádasdy-vár

2024. június 24. hétfő 20:00

A legjava…

Közelgő programok

Kaláka 55 és a Boglya

Nádasdy-vár

2024. június 25. kedd 19:00

50 és 300 és 1300… költő verse, 1300 dal

Várurak, rablólovagok. Dísztermi előadás

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. június 26. szerda 17:00

Drámai múlt

Blues Jam / Crazy Daisy Jug Band

Nádasdy-vár

2024. június 26. szerda 20:00

A blues örök…

Dívák! Boney M Sunny koncert

Nádasdy-vár

2024. június 27. csütörtök 20:00

Nyár esti slágerek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!