Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Gyere velem Amszterdamba!

Könyvtár

2024. February 14. Wednesday 17:00

Könyvbemutató

A Sylvester Könyvbarátok Klubjában öt év után ismét Rozán Eszter lesz a vendégünk. A szombathelyi írónő legújabb regényét mutatja be a közönségnek, melynek egyik fő témája a prostitúció.

Rozán Eszter könyvbemutatója Sárváron

Rita és Juli érettségire készül, de leruccannak Balatonfüredre, hogy egy kicsit lazítsanak a vizsgák előtt. A strandon megismerkednek Milánnal, aki Amszterdamban munkalehetőséget kínál nekik. Később Juli meggondolja magát, így Rita egyedül vág neki a kalandnak, hiszen amellett, hogy kereshet egy kis pénzt, arra is lesz ideje, hogy eldöntse végre, mihez kezd az életével. De a pincérnői és szobalányi munka helyett valahol egészen máshol találja magát, és a nyári munkavállalás rémálommá válik. 

A másik szálon Fülöp, a zenész életét követhetjük nyomon, aki sikerei ellenére alkotói válságba kerül, mert úgy érzi, elhagyta a tehetsége és pályát kell módosítania. Problémái megoldásához olyan sajátos módot választ, ami nemcsak az ő életére van kihatással, hanem sok más emberére is.

A Gyere velem Amszterdamba! valójában krimi, de ugyanakkor jóval több is annál, hiszen az egyik fő témája a prostitúció. Az egyik főszereplő, Rita pincérnői munka helyett a piros lámpás negyedben találja magát. A szituáció ellenére Rozán Eszter nem zaftos, vagy durva jeleneteket ír le, hanem lélektani ábrázolásra törekszik. Azt vizsgálja, hogyan változik meg egy ember élete, aki belekerül egy ilyen helyzetbe, hogy becsapják. Hogyan birkóznak meg a lányok ezzel a szörnyű helyzettel, milyen hatással van a személyiségükre, ha prostitúcióra kényszerítik őket. Milyen kiutat választanak, ha egyáltalán létezik kiút. A lélektani ábrázolás nemcsak a lányokra vonatkozik, az olvasó azt is nyomon követheti, hogyan válik valakiből kerítő, milyen lelki folyamatok játszódnak le benne, amik arra késztetik, hogy otthagyja a hétköznapi életét, és bűnözőnek álljon. 

Létezik-e megoldás e kiszolgáltatottság megszüntetésére, van-e olyan baráti, családi vagy hivatalos személy, aki valóban tud segíteni? A fordulatokban gazdag, izgalmas regény ezekre a kérdésekre is keresi a választ. 

A szerzőnek a könyv megírásával az volt az egyik szándéka, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára, és azok a lányok, akik olvassák a regényt, talán óvatosabbak lesznek, és alaposabban utánajárnak, ha munkát kínálnak nekik külföldön.

Szeretettel várunk mindenkit!

 

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!