Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Kincsek után jártunk a múzeumban

2019.02.07

A Nádasdy családhoz köthető kiállítási tárgyakat kerestek a rejtvényfejtés napján a múzeumban. Egy huszárcsákót, egy órát és végül egy térképet kellett megtalálni. Nem volt könnyű a feladat, de általános vélemény szerint megérte.

Rejtvényfejtő családi program a múzeumban

Második alkalommal vártuk vendégeinket a múzeumban február 3-án, a rejtvényfejtés napján. Tavaly tíz porcelánt kellett megtalálni játékosainknak, idén pedig a Sárvár és Magyarország történetében is jelentős szerepet játszó Nádasdyak hagyatékának a nyomába eredtünk.

A vár díszterme, a 2010-ben a Nádasdy családtól ajándékba kapott óra, a Nádasdy huszárok emlékanyaga, a kiállításban megtekinthető térképek, metszetek, az ősgaléria festményei gazdag lehetőséget adtak a válogatásra.

A játék célja természetesen a könnyed tanulás, ismeretszerzés volt. Miközben állomásról állomásra haladtak a rejtvényfejtők, egyre több új információ került a birtokukba. Észrevétlenül. Jó volt látni, mennyire mélyen átérzik a játokosok a játék komolyságát.

A feladatokat hagyományainkhoz híven nem teremről teremre haladva lehetett megoldani, hanem az egész múzeumot bejárva kellett a válaszokat megkeresni. Így a kiállítások minden termét érintettük a játék során, néha egyik feladatról a másikra átlépve az egyik szárnyból a másik szárny távoli termébe kellett átgyalogolni.

Lemértük, a rejtvényfejtés során legalább 500 métert, fél kilométert tettünk meg. Természetesen egy a minimum, hiszen néha-néha vissza kellett menni egy helyszínre.

A kalandra vágyók nemcsak Sárvárról érkeztek, hanem Szombathelyről, Celldömölkről, Sorokpolányról is. Sőt egy család Pécsről jött el idáig. Eredetileg múzeumot szerettek volna nézni, de beszálltak a játékba.

A vendégekkel beszélgetve megegyeztünk néhány tanulságban. Nem volt könnyű a feladatsor, de általános kérés volt, ne könnyítsünk a következő alkalommal sem. Többen kérték, egy évben ne csak egyszer legyen egy ilyen nap. Lesz!

Másik tanulság, hogy sietünk, nem olvasunk el mindent alaposan. Az első információnál már megállunk, és nem értjük, miért nem tudunk továbblépni. A múzeum pedig a megfigyelések helye. A felfedezések számtalan lehetőségét adja a kiállítások megtekintése. A rejtvény erre épített, az apró és alapos figyelésre, kutatásra. Nem az internetről kellett az adatokat, a következő állomásra vezető nyomot leszedni, hanem itt a sárvári múzeumban. A helyszínen.

Röviden, jól éreztük magunkat a vasárnapi programon.

Ígértük, hogy sorsolunk két ajándékcsomagot és egy vacsorát Sárváron. Meg is tettük, játékosainkat kiértesítjük, itt mint egy rejtvény, csak nevük, elérhetőségük töredékét adjuk. Ebből ők már tudni fogják, hogy nyertek.

Ajándékcsomag: viol85

Ajándékcsomag: methMó

Kétszemélyre szóló vacsora: gkiss02

Gratulálunk nyerteseinknek. Köszönjük játékosainknak, hogy nekünk is élményt szereztek.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!