Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Pünkösdi kavalkád a várban

2018.05.22

A pünkösdi hosszú hétvége minden napján programmal jelentkeztünk. Vendégeinket sok mindennel vártuk, a zenétől a kézművesfoglalkozáson át a vidám játékokig a vár egész területén. Mindeközben a múzeum is nyitva tartott.

Pünkösdi kavalkád a sárvári Nádasdy-várban

"A gyerekek jól érezték magukat. Jó idő is volt. És én is tudtam inni egy hosszúlépést."

Mindezt egy apuka mondta, miközben a színpadon a Vaga Banda Gólyaláb műsorában épp párt kerestek a nagyra nőtt Samunak. Nemcsak a gyerekek, hanem szüleik is jókat nevettek, amikor kiderült, hogy az esélyes jelölt inkább mást választana. Végül egy apró puszival mégiscsak megnyugtatta Samu zakatoló szívét.

Pünkösdhétfőn így zárult a hétvége a várban. Előtte azonban sok minden történt, nemcsak ezen a napon, hanem péntektől. Hagyományteremtő céllal ugyanis úgy gondoltuk, vágjunk bele és vegyünk rá minél több embert arra, mozduljon egy kicsit ki otthonról vagy éppen a szállodai szobából.

Pénteken este a vár pincéjében a fiatalokat vártuk egy pörgős bulira. A fesztiválok folyamatos fellépői, a Fatal error zenekar lendületes tagjai most megmutatták, milyen egy jó parti. Velük érkezett a Sorbonne Sexual humorral átitatott szövegekkel és zenével. Hallgattak ránk, és sokan felrántották magukat a kanapéról és benéztek hozzánk.

Pünkösdi kavalkád a sárvári Nádasdy-várban

Szombaton a múzeum dísztermében csodálatos zenei és tegyük hozzá bátran, intellektuális élményben volt része a közönségnek. Szalóki Ági és Bodrogi Éva zenekaraikkal egymással párhuzamosan és egymással karöltve mutatták meg, miként is hangozhatott jó néhány évszázaddal ezelőtt, akár itt Sárváron egy este. A hangzás kapta itt a főszerepet. A hangszerek és az énekhang.

Magyarország egyik legszebb, igaz, mi inkább úgy mondjuk, nem egyik, hanem a legszebb dísztermében a 17. század gondolatvilága csendült fel a húrokból és a torokból, mégis a ma emberéhez szóltak. Egy este, amikor átéreztük, a korok nem elválasztják a generációkat, hanem gazdagítják.

És minden moralizálástól most távol állva, mondhatjuk azt is, nemcsak a régiek hatnak a mára, hanem ez fordítva is igaz. A szombat esti Gyere ki te gyöngyvirág koncert ugyanis a régi elődök életvilágát úgy hozta közelebb hozzánk, hogy egyben ki is teljesítette.

Pünkösdi kavalkád a sárvári Nádasdy-várban

A következő két napon a családokat vártuk gazdag kínálattal. Természetesen gondolunk itt a fagyira, a rétesre, az egyéb finom ételekre és hagyományos vagy különleges italokra, de egyben a játékokra, a kézműves foglalkozásokra, koncertekre.

Szombaton az ügyességé volt a főszerep. A vár belső és külső udvarán több helyszínen lehetett kipróbálni, mennyire vagyunk ügyesek. Milyen pontosan tudunk célozni? Vajon a reflexeink elég gyorsak-e? Diótörés, az ördög katlanba dobása, az angyalok felhőn röptetése mellett lehetett dobozokat dobálni, huszárokat kibillenteni.

Első gondolatra könnyű feladatok. Mikor azonban beszállunk a játékba, bizony hamar rájövünk, milyen nehéz dolga van a gyerekeknek. Miközben mi tépelődünk, ők rendületetlenül próbálkoznak. A siker nem is marad el. Az ördög a katlanba kerül, az angyal a felhőre, a hal pedig horogra akad.

A Makám zenekar pedig a külső udvar színpadán már bálba hív minket. Műsorukon az állatvilágot úgy mutatták be, hogy közben mindenki megtalálta azt, ami számára kedves. A szövegek humorral telve, a zene különleges hangzással átszőve. Apuka, anyuka és a gyerekek pedig mosolyogva válaszolnak minden kérdésre, hogy még egy újabb és újabb dal kerüljön elő.

Pünkösdi kavalkád a sárvári Nádasdy-várban

A hétfő sem a pihenésről szólt. Az ebéd után kézműves foglalkozásokon a fiúk és a lányok mindenfélét készíthettek. Koronát, hiszen mégiscsak pünkösd van, virágokat, de fiús dolgokat is, mint például rakéta. A testfestés új értelmet nyert, hiszen gyönyörű színekben pompázó minták kerültek fel a kezekre, karokra. A hajtogatás pedig madarat teremtett.

A színes madarat pedig az udvaron lehetett röptetni, majd pihenni hagyni a Vaga Banda Gólyaláb műsora alatt. A világ valóban tótágast állt a záró programon. Focizó medve, táncoló gólya, tűznyelő Samu, zsonglőrködő Misi, körhinta gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A vonat pedig most a gólyalábak közt vezetett. Mindez egy órában, mely olyan gyorsan telt el, mint a pünkösdi hétvége.

Érdemes azonban ellátogatni újra a sárvári várba május utolsó szombatján és vasárnapján is. Az Ez most komoly? Zenei hétvége programunkon ugyanis újra a zene áll a központban. És ahol zene, ott élmény!

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Programok a mai napon

Zenekompót/Zenehét 2024

Nádasdy-vár

2024. június 24. hétfő - június 29. szombat

Stílusok találkozása…

Makám 40. Jubileumi koncert. Vendég Szalóki Ági

Nádasdy-vár

2024. június 24. hétfő 20:00

A legjava…

Közelgő programok

Kaláka 55 és a Boglya

Nádasdy-vár

2024. június 25. kedd 19:00

50 és 300 és 1300… költő verse, 1300 dal

Várurak, rablólovagok. Dísztermi előadás

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. június 26. szerda 17:00

Drámai múlt

Blues Jam / Crazy Daisy Jug Band

Nádasdy-vár

2024. június 26. szerda 20:00

A blues örök…

Dívák! Boney M Sunny koncert

Nádasdy-vár

2024. június 27. csütörtök 20:00

Nyár esti slágerek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!