Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Ünnepnap és hosszú hétvége. Forgatag volt a várban

2019.03.18

Három napon át programmal vártuk vendégeinket a nemzeti ünnep alkalmából. Kiállításmegnyitó, családi program, hagyományos Pilvax és Berecz András estje biztosította a tartalmas időtöltést a vár falai között a márciusi hosszú hétvégén.

Programok a márciusi nemzeti ünnepen 2019-ben Sárváron

A kedvező időjárás is hozzájárult a programok mellett, hogy hétvégén több ezren ellátogattak a sárvári várba. Igyekeztünk, hogy olyan kínálattal várjuk vendégeinket, melyben több korosztály is megtalálja a kedvére valót.

Az ünnepet előestéjén kezdtük. Megnyitottuk a Mi vagyunk a huszárok című állandó kiállításunk folytatását. Minden kiállításmegnyitó ünnep a múzeumok életében, mert jelzi, hogy élnek, hivatalosan fogalmazva, működnek. Az állandó kiállítások megnyitói pedig mutatják, hogy az intézmény elkötelezett a jövő mellett.

Programok a márciusi nemzeti ünnepen 2019-ben Sárváron

A megnyitón Pfeiffer Milán, a Liszt Ferenc Zeneakadémia végzett hallgatója katonadalokat játszott. Kondora István polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a huszárok a nemzeti emlékezetnek és nemzeti tudatnak meghatározó építőkövei. Példát adnak a ma kor emberének is.

A kiállítást dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész, az Országgyűlési Múzeum kurátora ajánlotta a közönség figyelmébe. Az időponthoz igazodva elsősorban a huszárok szerepéről szólt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc során. A huszárok többek közt képzett katonaként segítették az alakuló honvédség újoncait. Nehéz helyzetben akár életük árán is védték az egységeket.

Programok a márciusi nemzeti ünnepen 2019-ben Sárváron

Március 15-én a városi ünnepségre megtelt a várudvar. A színpadon háttérként a huszárkatona mellett Kossuth Lajos, Petőfi Sándor és, Batthyány Lajos portréja figyelte a gyülekező tömeget. Közreműködött a sárvári Koncertfúvós Zenekar, a Néptánckör, műsorukat kísérte a Jurta Zenekar, konferansziéként Takács-Reichardt Gabriella. A Nemzeti dalt Monostori Patrik adta elő. Ünnepi beszédet Kondora István polgármester mondott.

A múzeumban nemcsak az új huszárkiállítás várta a látogatókat, hanem változatos és gazdag kézművesfoglalkozás. Hatodik éve arat sikert a fakard készítés, de nem maradt el a kokárda, zászló, párta készítés sem. A kifestők szintén komoly népszerűségnek örvendtek. Újdonságként jelent meg a hagyományos elemek mellett a dobkészítés, illetve a tarsolytervezés és összeállítás. A délelőtt folyamán csak ezen a programunkon közel hatszáz fő vett részt.

A hétvége két napján, pénteken és szombaton a könyvtár is várta látogatóit. Nemcsak olvasásra és válogatásra, hanem kiállítás megtekintésére is. A komoly látogatószámnak örvendő, a magyar pisztolygyártás történetének száz évét bemutató tárlatot lehetett megtekintetni. A kiállítást ezután leszedjük, hogy újnak adjon helyet.

Programok a márciusi nemzeti ünnepen 2019-ben Sárváron

Az aulában forradalmi képeket készítettek a sárvári diákok. A Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola Képzőművész Tanszak, illetve a Szent László Katolikus Általános Iskola diákjai vállalkoztak arra, hogy ismert képek újraalkotásával teszik még emlékezetesebbé a napot. Horváth Valéria és Kondorné Bujtor Bernadett tanárnők felkészítésével délelőtt elkészültek a képek, melyeket a teljes hétvégén megtekinthettek mindazok, akik betértek a várba.

A vár Folyosógalériáján, mint immár másfél évtizede legtöbbször, idén is a Regős Együttes várta a beszélgetni és muzsikát hallgatni vágyó fiatalokat és idősebbeket egyaránt. Legfiatalabb résztvevőnk alig pár hónap után már élvezte a népzene hangjait. Legidősebb vendégünk pedig közel kilenc évtizedről tudott mesélni nekünk.

Programok a márciusi nemzeti ünnepen 2019-ben Sárváron

A Pilvax egy olyan hely Sárváron, ahol egy finom bor, egy jó sör mellett évről évre összejövünk, egy jót beszélgetünk, miközben a zene szól. Időről időre abbahagyjuk a beszélgetést, mert egy jól ismert dallam hangzik fel. Nem forradalmat szervezünk, hanem a szabadságot éljük meg. A szabad szót, melynek kimondásakor nem kell félni attól, vajon ki lesz az, aki leírja, továbbítja és majd döntenek rólunk. A Pilvax emlékeztet minket arra évről évre, hogy azt a szabadságot, melyért a magyar forradalmárok küzdöttek és vért áldoztak, mi éljük meg.

A programsorozat lezárásaként szombat estére szintén egy jó beszélgetésre vártuk az érdeklődőket. Új programsorozatba kezdtünk és a visszajelzések szerint sikert arattunk. Ismert és elismert előadóművészeket hívunk meg, akiket arra kérünk, beszélgessenek velünk. Közben pedig műsoraikból adjanak elő részleteket. Egyrészt kiemeljük őket komfort zónájukból, másrészt közönségünknek olyat nyújtunk, melyet csak nálunk élhetnek át. Itt Sárváron. A múzeumi díszteremben.

Berecz András a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében

Sorozatunk első részében Berecz Andrást vártuk. A csordultig telt freskóktól díszes teremben beszélgetőtársként Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója kérdezte a mesemondóként, népdalok fantasztikus gyűjtőjeként és előadójaként ismert művészt.

Élethelyzetek felidézésével ismerhettük meg Berecz Andrást, egy kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk. Természetesen mesékkel, dalokkal fűszerezve merültünk el a néplélek csodálatos világába.

Az est megkoronázásaként a sárvári Herpenyő zenekar búcsúzott el a háromnapos programtól. Berecz Andrástól pedig egy Mária éneket kaptunk még ajándékba.

A programok, a jó idő és a történelem határozta meg a hétvégét. Új kiállítási egység nyílt, elkészítettük a nemzeti ünnep tiszteletére új kokárdáinkat és jó beszélgetéseken vehettünk részt. Nem kell ennél több.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Hatalmi Arcok. Szomszédnéni Produkciós Iroda

Nádasdy-vár

2024. július 26. péntek 20:00

Mi újsi…

PRAH. Telitalálatos komédia

Nádasdy-vár

2024. július 27. szombat 20:30

Tudunk élni…

Vágy, álom, valóság

Galeria Arcis

2024. augusztus 09. péntek 18:00

Mindenki…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!