Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Könyvvel könnyebb! Könyvtári napok Sárváron

2021.10.26

Az Országos Könyvtári Napok programsorozatához kapcsolódva a sárvári könyvtárban is érdekes, változatos programokkal vártuk a látogatókat.

Országos Könyvtári Napok Sárváron a pandémia után

Rendezvénysorozatunk a Detektívsarok című játékkal vette kezdetét, melynek népszerűsége immár tizenegyedik éve töretlen. Idén ismét 25 csapat nevezett a helyi és a környékbeli általános iskolákból, hogy a nyomozási feladatokat megoldva a tanév végére kiérdemelje a mesterdetektív címet. A játékba való belépésként minden résztvevő készített tablót, plakátot vagy rajzot, amelyen bemutatták csapatukat.           

A délután A segítő könyv című kiállítás megnyitójával folytatódott.A tárlókban pszichológusok, életvezetési tanácsadók, vallási tanítók, mindennapi és különleges problémákkal küzdő emberek köteteit tekinthetik meg október végéig az érdeklődők.

A könyvek természetesen ki is kölcsönözhetők.

Országos Könyvtári Napok Sárváron a pandémia után

Szerdán este a Zenei klub évadnyitójára került sor. Az összejövetelen Bődi Piroska, a könyvtár vezetője megemlékezett a 10 éve elhunyt Sulyokné Matócza Eleonóra zenei könyvtárosról, felidézve kedvességét, precizitását, szaktudását. Ezt követően Paukovics László klubvezető ismertette a 37. évad tematikáját, majd interaktív előadásra hívta a résztvevőket, Vivaldi: A négy évszak c. hegedűversenye kapcsán. Többek között a Tél első tételét először hagyományos olasz előadásban hallgatták meg a tagok, aztán egy bécsi zenekar, majd egy flamand barokk zenei együttes játszotta el Vivaldi - korabeli hangszereken. Különös érzés volt a három zenekar játéka közti különbség felfedezése, a hegedűszólamok által megidézett csikorgó hideg tél átérzése.

Országos Könyvtári Napok Sárváron a pandémia után

Október 7-én délután „Könyvtárpártoló tevékenységért” elismerő oklevelek átadására került sor. Idén négyen részesültek elismerésben: dr. Horváth Péterné és Németh Ernőné tanárnők az iskolák és a könyvtár közötti kapcsolatok ápolásáért, Horváthné Merkly Emma és Pongrácz Attila pedig számos értékes könyv adományozásáért. 

Az oklevelek átadása után Lovász Adrienn gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők a könyvek hatásáról. Az előadó többek között elmondta, hogy egy jó történet kiszakítja az olvasót a valóságból, a szürke hétköznapokból, csökkenti a stresszt és a szorongást. Az olvasás pozitív hozadéka továbbá, hogy növeli az empátiakészséget, ablakot nyit az érzésekre, segít megismerni más nézőpontokat. A történetek, a történetmesélés ősidők óta fontosak, hiszen ezek átsegíthetik az embert a nehéz helyzeteken, lehetőséget kínálnak értelmezni és feldolgozni az eseményeket, tanácsot adnak, útmutatást biztosítanak. A különböző terápiákba (mese-, irodalomterápia, bibliodráma) is részletes betekintést nyerhettek a résztevők. Bár az olvasás általában egyéni tevékenység, számtalan jótékony hatása lehet egy csoportos történetfeldolgozásnak is. Válogatott történetek, olvasmányok felhasználásával segíthetnek a lelki problémák elengedésében, megoldásában, illetve közösségépítésre is kiválóan alkalmasak ezek a módszerek. A könyv tehát örök érték, kincs, amit érdemes őriznünk és olyan becsben tartanunk, amit igazán megérdemel. Az előadás témájához kapcsolódó könyvajánlót is összeállítottunk.

Országos Könyvtári Napok Sárváron a pandémia után

A hét zárásaként Könyvtárbejáráson vehettek részt az érdeklődők. A megjelentek egy kellemes séta keretében a földszinttől a padlásig bejárták intézményünk termeit, megtekintették különgyűjteményeinket, megismerkedtek régi és új dokumentumokkal, miközben a könyvtár vezetője mesélt a különböző klubokról, programokról, a könyvtár által nyújtott lehetőségekről.

A könyvtári hét alatt 50%-os beiratkozási lehetőséget biztosítottunk és eltekintettünk a késedelmi díj megfizetésétől. Sokan éltek mindkét lehetőséggel. Kicsik és nagyobbak, fiatalok és idősebbek, vagyis ismét minden korosztály megtalálta a neki tetsző programot.

Ezentúl is szeretettel várunk mindenkit a könyvtárba!

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Hatalmi Arcok. Szomszédnéni Produkciós Iroda

Nádasdy-vár

2024. július 26. péntek 20:00

Mi újsi…

PRAH. Telitalálatos komédia

Nádasdy-vár

2024. július 27. szombat 20:30

Tudunk élni…

Vágy, álom, valóság

Galeria Arcis

2024. augusztus 09. péntek 18:00

Mindenki…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!