Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Olsvay Endre a Zenei klubban

2022.05.11

A sárvári Zenei klub 2021/2022-es 37. évadában Egy zenemű - több előadás címmel népszerű, ismert műveket hallgattunk egymástól időben és stílusában is különböző előadásban. Legutóbbi találkozón Bartókot hallgattunk.

Olsvay Endre a Zenei klubban Sárváron

A Bartók Rádió közkedvelt műsorának címét kölcsönvéve az összejövetelek során arra kerestük a választ, hogy miképpen lehetséges a rögzített, lejegyzett kotta ellenére sokszor homlokegyenest eltérő zenei megközelítéseket hallanunk. Azt is szerettük volna megtudni, hogy a klubtagságnak melyik előadó, ill. előadás tetszett, és miért.

A klubestek során rövid zenei részleteket hasonlítottunk össze ismert és népszerű művekből, elmélyítve ismereteinket az adott műről a klubtagság aktív részvételével.  A különböző évekből származó előadások pedig rámuttak az előadói ízlés változásaira is.

A Zenei klub 37. évadának utolsó összejövetelén vendégünk a zenei könyvtárban Olsvay Endre zeneszerző volt, aki Bartók Béla: Cantata profana c. művét mutatta be hat különböző előadásban.

Olsvay Endre a Zenei klubban Sárváron

Az előadó rámutatott azokra az okokra is, hogy Bartók remekműve miért nem kapta meg az őt megillető helyét a zeneszerző életművében. A mű ugyanis hihetetlenül magas követelményeket kíván karmestertől, zenekartól, kórustól és a két férfi énekes szólistától egyaránt. 

A kilenc csodaszarvas történetét elmesélő román népballada mind a hat előadásból kiemelt és összehasonlított részletei után, a művet teljes egészében és folyamatában a Doráti Antal által irányított Magyar Rádió és Televízió Kórusa és Szimfonikus Zenekara, Réti József (tenor) és a fiatal Gregor József (basszus) előadásában hallgathattuk meg. 

Bevezetésképpen a ballada szövege Bartók Béla tolmácsolásában hangzott el. A zenei élmény mellett, Olsvay Endre jóvoltából az évad talán legérdekesebb és sok-sok új információt tartalmazó estjén vehettünk részt. 

A beszámolót a Zenei Klub vezetője, Paukovics László készítette.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Anyák napi kézműves műhely a várban

Nádasdy-vár

2024. május 05. vasárnap 14:00 - 17:00

Agyag, kosár, korong…

Várbejáró és rózsakerti parti

Nádasdy-vár

2024. május 11. szombat 15:00 - 19:00

Várbejáró és koncert

Pünkösdi Várvigadalom

Nádasdy-vár

2024. május 19. vasárnap 15:00 - 21:00

Pünkösdi kihívások…

Csodahegedű. Bábjáték

Nádasdy-vár

2024. május 19. vasárnap 15:00

Zenés mesejáték…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!