Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

A kisember a felhőbe megy. Kiállításajánló

2019.10.11

A vár kortárs galériájában októberben két német művész mutatkozik be. Egy szobrász és egy festőművész, akiknek az alkotásai a térben egyensúlyba kerülnek. A kiállítás címe azonban ennél többre utal, a személyesre és a társasra.

Német művészek kiállítása a sárvári várban

Egymásra halmozott ládák tetején egy hatalmas széken ül egy ember. Király lehet, korona van a fején. Lábát keresztbe teszi és valljuk be, nagy a feje, és ehhez képest még nagyobb a fejdísze. A széken mégis kétszer elférne még ez a pici ember. A cím szerint a Nagyzolást láthatjuk itt.
Mégis kinek a nagyzolását? A királyét, aki nem érdemli meg, hogy az legyen. Vagy a mi nagyzolásunk, mert úgy érezzük, nekünk jár az, ami éppen akkor ott van. Mások szerint nem persze. Meg is sértődünk. Még jó! A tekintélyről beszélünk, melyről legtöbbször tudjuk, mögötte sok minden állhat, de valós tett és őszinte törekvés ritkán. Andreas Futter német szobrász kisplasztikáival többek közt ezt üzeni nekünk a sárvári várban látható kiállításán.
A tér minden pontján apró figurák néznek el a vállunk felett. Egymással vannak elfoglalva, vagy magukkal, de velünk nem törődnek, a szemünkbe nem néznek. Mi szemlélői vagyunk az ő világuknak, ami mégis a miénk.
Nem néznek a szemünkbe, mégis üzennek nekünk ezek az apró figurák. Például a boldogságról, melyhez küzdelmen keresztül vezet az út. Az út viszont néha kanyargós, sőt tekergős, nyaktörő pálya az. Rajta végig menni, gurulni mégis csak optimistán lehet. Különben egyből jön a szakadék.
A tárlaton több királyfigura fordul elő, trónon ül, méltóságteljesen vagy sértődötten. Máskor egy kézre áll, vagy leszáll a magas trónról és lóbálja lábait. Ellentmondásos figura? Vagy ő is egy ember? A király bizony mi vagyunk. Mi vagyunk életünk királya. Más és más szerepekben, melyekből összeáll az élet és összeállunk mi. De mindig esendően, nem monumentális szoborba faragva, csupán kis bronzokba öntve.
Andreas Futter alkotásai kedvesek, sokan mondanák, cukik. Küzdenek rendesen, segítenek és visszatartanak, húzzák a kötelet, tekerik a pedált, mennek előre vagy körbe körbe, repülnének a pegazussal, a léggömbbel, de a föld mégis viszonyítási pont marad. A föld, az élet. Aztán egyszer mégis elszakadunk és akkor a felhők közé növünk. Nem repülünk, a kis bronz emberke naggyá lesz, eléri a felhőket, ruhája színessé válik. Kékké, mint az égbolt, mert jól megy a felhő fehérségéhez.

Német művészek kiállítása a sárvári várban

A szobrász naggyá tévő kis világába hasít bele Rose Stoll festőművész színes és fekete-fehér képeivel, festményekkel, grafikákkal. Színfoltok, kanyargó vonalak, egymásba szövődő és olvadó képi világok. Egy művész vívódásai, nem másokkal, nem a külvilággal, hanem saját magával. Ha rendezi a dolgot ott bent, akkor majd jöhet a kint, a kívül. Fáradságos munka, de meg kell tenni. A képek a sárvári galériában ennek a belső küzdelemnek, vívódásnak a lenyomatai.
Utazások színes emlékeit is láthatjuk, Nepálból, Görögországból. Romantikus úticélok romantikus álmokkal. Mintha otthon hagyhatnánk gondjainkat, kétségeinket, mert a távolság legyőzi a bensőt. Nem. A festmények színesek, mégis feszültségekkel telve. A kérdéseinkre nem messzi tájakon kapunk választ.
Depresszió. Egy színekkel teli kép címe. A külvilág ezt látja, a felszínt, a fények furcsa játékát. Nem veszi észre a mögötte megbúvó világtól távolodást, az érdektelenség egyre növekvő űrjét.
Két világ egy térben a Galeria Arcis októberi kiállításán. Az ember hétköznapjai, mozaikjai, kérdések, gyötrődések, de az ellentétekben ott lévő harmónia is. A világ végül egyensúlyba kerül. Nem nélkülünk, hanem velünk.
Szívvel ajánljuk a kiállítást mindenkinek.

Egyensúly

Rose Stoll festőművész és Andreas Futter szobrászművész kiállítása a Galeria Arcisban
A tárlat 2019. november 3-ig tekinthető meg.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Galériák nyitvatartása

kedd - péntek: 10:00 - 16:00

Január 1-én: zárva

Programok a mai napon

Zenekompót/Zenehét 2024

Nádasdy-vár

2024. június 24. hétfő - június 29. szombat

Stílusok találkozása…

Makám 40. Jubileumi koncert. Vendég Szalóki Ági

Nádasdy-vár

2024. június 24. hétfő 20:00

A legjava…

Közelgő programok

Kaláka 55 és a Boglya

Nádasdy-vár

2024. június 25. kedd 19:00

50 és 300 és 1300… költő verse, 1300 dal

Várurak, rablólovagok. Dísztermi előadás

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. június 26. szerda 17:00

Drámai múlt

Blues Jam / Crazy Daisy Jug Band

Nádasdy-vár

2024. június 26. szerda 20:00

A blues örök…

Dívák! Boney M Sunny koncert

Nádasdy-vár

2024. június 27. csütörtök 20:00

Nyár esti slágerek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!