Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Képek, keretek. Művészetek találkozása

Folyosó galéria

2020.09.04

A Folyosógalérián szeptemberben várja vendégeit az új képzőművészeti kiállítás. Makár Írisz és Pintér Csaba új harmóniát teremtettek. Általában a keretek készülnek a képhez, most a helyzet megfordult. Művészek és művészetek találkoztak.

Művészetek találkozása. Kiállítás a sárvári várban

A veszélyhelyzet miatt elrendelt bezárást követően először várták kiállításmegnyitóra a közönséget a vár amatőr művészeket bemutató Folyosógalérián. A vendégeket a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója, Takács Zoltán Bálint köszöntötte, aki egyben a kiállítást is megnyitotta.

Makár Írisz és Pintér Csaba néhány évvel ezelőtt gondolt egy nagyot. Összefogtak, hogy együtt alkossanak. Barátságból és saját, illetve családjaik, barátaik örömére.

Csaba asztalos, múzeumi munkatárs Sopronban, asztalos-konzervátor, aki Ausztriában is tanulta eredeti mesterségét és itthon még elvégzett egy technikus képzőt. A művészet mindig ott van körülötte, mintegy karnyújtásnyira. Farag, farag, farag. És fest. 

Írisz alig múlt harminc éves, de úgy érezte, valami több kell. Új utakat keresett, hogy kifejezze magát. A festészet területén kiváló mesterre lelt és festeni kezdett. Többfajta technikát kipróbált, legjobban az akvarellt, az olajfestést szereti, de a grafitot is szívesen kézbe veszi.

Művészetek találkozása. Kiállítás a sárvári várban

Alig egy évvel ezelőtt barátságból közös munkába, projektbe fogtak. A projekt idegenül hangzik, de mégis ideillő kifejezés. Határidők, megbeszélések, egyeztetések. A munka ugyanis egymástól függött. A személyhez kötött, magányos alkotás helyett közös művészetről van most szó.

Pintér Csaba ugyanis kereteket készített, ami után Makár Írisz pedig festett. A képhez illőt. A csavar itt van a művészetek találkozásában. Ha meggondoljuk, a művészet történetében a képekhez készültek a keretek. Sőt gyakran a keret lényegtelen volt. A barokk művészetben ugyan fantasztikusan díszített kereteket faragtak az elkészült alkotásokhoz, de ezek a keretek akár egy másik festményt is magukba ölelhettek volna. A modern kori képzőművészetben pedig a keret néha csupán egy léc, vagy épp nincs.

Művészetek találkozása. Kiállítás a sárvári várban

A sárvári kiállítás előtt az alkotások egy részét már láthatta a közönség. A határon túl, Ausztriában Kismartonban, illetve a határon belül Sopronban álltak együtt közönség elé. Az elismerést jelzi, hogy a kiállításon látható egyik alkotást bezsűrizték egy absztrakt festményeket bemutató nemzetközi kiállításra.

A tárlaton nagyrészt közös munkák tekinthetők meg. Néhány kép erejéig azonban külön-külön is bemutatkoznak az alkotók. Pintér Csaba absztrakt olajfestményekkel – keretek nélkül. Makár Írisz pedig színpompás akvarellekkel – keretekben. 

A Nádasdy-vár folyosógalériáján a Művészetek találkozása című kiállítás 2020. október 3-ig tekinthető meg.

Művészetek találkozása. Kiállítás a sárvári várban

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Méhes-mézes irodalmi kalandok

Könyvtár

2023.09.20

Díjkiosztó…

Könyvbemutatók, gitárzene és mangarajzoló

Könyvtár

2023.08.23

Indul az új évad…

Könyvvásár, kiállításnyitó és sok-sok érdekes előadás

Könyvtár

2023.04.27

Változatosság…

Zene, költészet, cseresznyefa virágzás

Könyvtár

2023.03.31

Szerdánként…

Kaland a méhekkel. Pályázat

Könyvtár

2023.03.21

Közösség…

Ablakok és ajtók. Intézményeink nyitvatartása

Nádasdy-vár

2023.01.26

Lehetőségek…
Vissza

Galériák nyitvatartása

kedd - péntek: 10:00 - 16:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Japán Klub. A mangakák titkai

Könyvtár

2023. szeptember 27. szerda 17:00

Véletlenszerű képek…

Grabovski klubkoncert

Nádasdy-vár

2023. szeptember 29. péntek 20:00

Szevasz Életem…

A könyv híd, a könyvtár összeköt

Könyvtár

2023. október 03. kedd - október 07. szombat

Könyvbemutatók, könyvszigetek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!