Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Több mint varázslatos. Mozart a nagyteremben

Nádasdy-vár

2022.05.24

Közel kétszáz kisdiák előtt mutatták be a Varázsfuvola meseopera változatát. Képeink is áthozzák a gyerekek átélt örömét, de elmondhatjuk, hogy az előadók pedig a közönség hatása alá kerültek. És még a sárkánynak is helye volt.

Mozart Varázsfuvola című operája Sárváron

Mozart operáját úgy dolgozták át, hogy érdekesnek találja azt az ifjabb korosztály, de egyben megőrizzék az eredeti mű teljességét. A nagy gonddal készített színpadi előadás élő zenei kísérettel és klasszikus hangzással tárta elénk a történet megannyi szépségét mindössze egy órában. 

Természetesen több nehézség is adódik egy ilyen elképzelés megvalósításakor. 

Fontos kérdés, hogy mennyire találja szokatlannak az áriákat az, aki először találkozik az opera műfajával. Rá kell hangolni a közönséget arra, hogy itt egy olyan történetmesélés zajlik, melynek során áriák hangzanak fel. 

A sárvári előadás megmutatta, hogy ez lehetséges. A sikerhez nem kell más, mint egy csodálatos és gyermekcentrikus előadókkal dolgozó társulat. A nagyterem színpadára lépő Fábry Gabriella, Decsi András, Gaál Csaba, Kovács Ágnes, Kelemen Dániel, Szmirnov Krisztina, Füstös Ildikó, Balog Zsolt a rendező Petyi Jánossal ezt a csodát hozta létre.

Mozart Varázsfuvola című operája Sárváron

A társulat látványos és meglepő módon kezdte az előadást. Egy sárkány bevonulása színpompás jelmezében egy virtuóz zongorajáték (Balogh Tamás) kíséretében azonnal magára vonta az ifjú közönség figyelmét. 

Mozgalmas jelenetek követték egymást, ami egyértelműen érzékeltette, hogy ez a történet drámák sora. Mégis, valami vibráló nyugalom és derű sugárzott az előadásmódból, ami egyben támogatta az áriák hangsúlyát és mélységét. 

Az alt, szoprán, bariton szólamok nem voltak idegenek a gyermekek számára. Érezhetően művelt közönségként a közös énekléstől sem riadtak vissza, sőt egy adott pillanatban több gyermek állt a művészekkel együtt a színpadon, mint amennyit elképzelhetőnek tarthattunk volna fizikailag. 

Nagyon jó volt megérezni, hogy a klasszikus darabok valahol kódolva vannak a fiatal hallgatók fülében, még ha manapság nem is hallgatnak naponta hasonlót. A színpadi történetmeséléshez esetleg nem szokott gyerekeknek pedig külön élmény volt megérteni a jelenetek kerekségének technikáját, a színész színpadon történő átszellemülését.

Mozart Varázsfuvola című operája Sárváron

A Varázsfuvola története egyszerre bájos, tanító jellegű és szórakoztató. 

„Az Éj királynője minden hatalmát elvesztette. Férje halála után a vagyon és a föld az özvegyre és lányára, Paminára szállt, egy dolgot kivéve: a Napkorongot, melyet Sarastro gondjaira bízott a végrendelet. A Királynő nem nyugszik bele a végakaratba, és harcot indít a Napkorong visszaszerzéséért.”

A művészek sírnak és nevetnek, miközben varázslatos dallamokokat szólaltatnak meg. Melyek közül – azért rácsodálkozni még a felnőtteknek is szabad! – mindig akad egy olyan, ami pont a Varázsfuvolából való, és mily meglepő, nem is gondoltuk volna, miért ilyen ismerős. Nemcsak a zene, az opera meséje is. 

Ne felejtsük el, a zeneirodalom librettói bár az opera születésének idején élt emberekhez szólnak, ugyanazok az érzelmek, bonyodalmak, vágyak és álmok ma is jelen vannak a világban. 1791-ben így látta Mozart a dráma zenei formáját. Ez Mozart musicalje, rock operája, kalandjátéka, krimije és romantikus története.


Mozart Varázsfuvola című operája Sárváron

A darab szerethetőségét mi sem bizonyítja jobban, mint világhíre. Az azonban külön köszönet a Sárvárra érkező színművészeknek, hogy gyermek közönségnek dolgoznak. A klasszikus zene iránti szeretet tolmácsolását ugyanis elsőrangú feladatuknak tartják. 

Szívből köszönjük nekik a lehetőséget nekik és mindazoknak a pedagógusoknak, akik nélkül ez az iskolai operadélután nem valósulhatott volna meg a Nádasdy-várban. A Nádasdy Kulturális Központ célja, hogy múzeumi programjaival, komolyzenei előadásaival, gyermekek számára szervezett színházi programokkal közelebb hozza a Z és az azt követő generáció tagjaihoz a minőségi kultúra gazdag kínálatát. Mozart operájának sárvári bemutatója is ezt a célt szolgálta. 

Hozzá kell tennünk, hogy a társulat tagjai nagyon örültek sárvári fellépésüknek. Elmondták, hogy mindig nagy élmény számukra, ha a gyerekek együtt élnek az előadással. Nálunk ez történt. Szeretetteljes üdvözletüket küldik ezért a közönség minden tagjának. Rég érezték ennyire jól magukat egy előadáson. 

A múzsa és a művész egymásra talált. 

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Méhes-mézes irodalmi kalandok

Könyvtár

2023.09.20

Díjkiosztó…

Könyvbemutatók, gitárzene és mangarajzoló

Könyvtár

2023.08.23

Indul az új évad…

Könyvvásár, kiállításnyitó és sok-sok érdekes előadás

Könyvtár

2023.04.27

Változatosság…

Zene, költészet, cseresznyefa virágzás

Könyvtár

2023.03.31

Szerdánként…

Kaland a méhekkel. Pályázat

Könyvtár

2023.03.21

Közösség…

Ablakok és ajtók. Intézményeink nyitvatartása

Nádasdy-vár

2023.01.26

Lehetőségek…
Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Japán Klub. A mangakák titkai

Könyvtár

2023. szeptember 27. szerda 17:00

Véletlenszerű képek…

Grabovski klubkoncert

Nádasdy-vár

2023. szeptember 29. péntek 20:00

Szevasz Életem…

A könyv híd, a könyvtár összeköt

Könyvtár

2023. október 03. kedd - október 07. szombat

Könyvbemutatók, könyvszigetek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!