Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Függöny fel. Mesék és dallamok

2020.09.29

A gyerekek és szüleik egyaránt jól érezték magukat a vár őszi kulturális találkozóján. Két kedves lány és egy kedves zenekar repített el minket a mesék, történetek napsütötte mezejére. Zoknibábok, forgó díszlet és az ukulele délutánja.

Mese és gyerekkoncert a Nádasdy Príma Vistán

A Köszönjük, Magyarország országos program célja, hogy a kulturális intézmények ne álljanak le színes programkínálatukkal. A Nádasdy Kulturális Központ munkatársai harmadik éve szervezik a város széles spektrumot felölelő programjait. 

A koronavírus miatt most különösen fontos minden lehetőség felkutatása és kihasználása. A nyár végén már több rendezvényre vártuk a közönséget, de ősszel sem állunk le. A járványügyi szabályok figyelembevétele mellett várjuk négy vasárnap délután mindazokat, akik néhány órára biztonságos körülmények között szeretnének kikapcsolódni, nevetni, táncolni és tegyük hozzá, tanulni.

A Nádasdy Príma Vista kulturális fesztivál erről szól. Néhány óráról, pillanatról, amikor a művészet, a kultúra segítségével feltölthetjük lemerült mentális elemeinket.

Rendezvénysorozatunk első délutánján a várudvar középső része adta a színpadot. A fák alatt bábjáték előadást nézhettünk meg és egy koncertet hallgathattunk meg. 

Vékony Brigitta és Németh Viktória a kút elé varázsolta a színpadot. A könnyen mozgatható szerkezet a mesék során volt erdő, kastély, parasztház, mező. Minden, ami háttérként szolgálhat a történetekhez. Abból pedig volt egynéhány. 

Hallottunk a herceg kalandjairól, de a kőleves ismert történetét szintén átélhettük. A kellékek folyamatosan változtak, egyszer ott volt a cipő, máskor pedig a zokni. Fejbábok és zoknibábok alakulták át éppen annak, amire szükség volt. Megtudhattuk, miért a kolbász a szakács, és nem a béka vagy az egér. Fontos és tanulságos mese volt. Persze szórakoztató is, főleg a csattanó, vagy inkább úgy, a csobbanó.

Mese és gyerekkoncert a Nádasdy Príma Vistán

A Csornáról érkezett Garabonciás Együttes lassan három évtizede hozza közelebb hozzánk a kortárs költészetet. A régi klasszikus mesék sem állnak azonban távol a tagok szívétől és hangjától. Természetesen megzenésítve.

Sárvári műsoruk alatt végig bevonták a gyerekeket, akik hatalmasakat nevettek mindannyiunk legnagyobb örömére. Felismerték közben a versekben szereplő állatokat, mint például a harcsát, a pontyot és a sirályt egy Balatonról szóló zenés dalban. 

Izgalmas hangszerek kerültek közben elő. Hogy mást ne mondjunk, a mandolin és a basszus ukuele. Akik most máshol, és nem nálunk jártak, ne keseredjenek el. Jövőre mindkét fellépőt visszavárjuk. A mesemondó bábos hölgyek új előadással, a Garabonciások pedig jubileumi koncerttel érkeznek fennállásuk 30. évében. 

A következő vasárnap pedig a népzene és a néptánc lesz a középpontban. Megismerhetjük a Dél-Alföld gyermekjátékait, táncait, viseletét, illetve a Kárpát-medence népdalkincseiből egy izgalmas válogatást. Például betyárnótákat.

A programot az NKA Közművelődési Kollégiuma támogatta, a Köszönjük Magyarország fogadó oldala részére kiírt pályázat altémájában.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!