Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Meglett mind a tíz! Porcelánok nyomában

2018.02.03

A rejtvényfejtők világnapján tíz kicsi porcelán nyomába eredtek a múzeumban. A belépéshez szükséges jelszóhoz is már kellett néhány kattintás, de az izgalmak még csak ezután következtek. Egy családi délután Poirot szellemében.

Meglett mind a tíz! Porcelánok nyomában a sárvári múzeumban

A program kitalálói saját megfigyelésükből indultak ki. Legyen akármilyen izgalmas egy kiállítás, valahogy mindig valami kimarad, egy apró részlet, egy sarok, vagy éppen a csillár a mennyezeten a festett bútor felett a karosszék mellett, a fehér porcelánkályhával szemben.

A rejtvényfejtők világnapjára az ilyen apró részletekre hívták fel a figyelmet a múzeum munkatársai. Tíz porcelánt kellett megtalálni, egyiket a másik után. Minden lényegtelennek tűnő szó fontossá vált, és ahogy a végén kiderült, a tizedik mellett is már legalább egyszer elment a nyomozó. Nem az idő volt a lényeg, ki hány perc alatt megy végig a nyomokon, akár többször is, hanem a jókedv. A mosolygó arcok egyértelműen jelezték, izgalmas a játék.

Természetesen, mint egy jó krimiben, főleg, ha Agatha Christie világáról van szó, elrejtett csapdák nehezítették a rejtély megoldását. 

Fortuna, Furfang és Logika kisasszonyok a sárvári múzeumban

Fortuna, Furfang és Logika kisasszonyok, miközben kávéztak, verseket hallgattak, de csak akkor adtak jó tanácsot, ha a rímet bajusz díszítette, mint például:

 

Sose pihen a nyomozó,

Rejtélyeivel örömöt hozó,

Arcán mindig tökéletes a bajusz,

Lábán csak pihenéskor van mamusz.

 

Ha tetszett a vers, pontosak voltak, ha egy kicsit megbicsaklott a rím, bizony furfangot csempésztek az átadott infóba. 

Angyalok és rejtélyek a sárvári várban

Induljunk el mi is a tíz porcelán nyomába! Az angyalok egymással szemben ülnek, miközben egy apa talicskában tolja gyermekét. Az obeliszkek az ég felé mutatnak. Így kezdődik az első nyom, apró részletek, melyek első olvasásra különös rejtélynek hatnak. Egy kis séta csupán és mindenre fény derül. Az angyalok egy porcelán kályhán ülnek, miközben alig távol tőlük egy kínai szekrényen egy gyermek mosolyog, mert édesapja talicskázik vele. Már csak számolni kellett a sok masnit, hogy a következő nyom után eredjünk. Egy délceg lovagot kellett keresni, ki bizony messzire ment. Miközben utána eredtünk, mindent alaposan megnéztünk, hogy a következő feladat már ne okozzon sok fejtörést. De a verset nemcsak megírni kellett, hanem elmondani a csinos hölgyeknek. Csak bátorság, csak bátorság! Gyűlnek a porcelánok, még egy bajusz is előkerül, hogy aztán végül meglegyen mind a tíz porcelán.

A rejtély megoldódott, hogy egy újnak adja át a helyét. Hiszen a múzeumban mindig van mit felfedezni. 

Talán nem is kell sokat várni a következő kalandra!

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tíz kicsi porcelán - rejtélyfejtő délután

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!