Ndasdy-vr

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Elhunyt Kutszegi István

Ndasdy-vr

2020.10.30

Életének 70. évében hunyt el a Városi Művelődési Központ egykori igazgatója. Tizennégy éven át vezette Sárvár kulturális intézményét. Meghatározó programok kezdeményezőjeként tette ismertté nevét nemcsak a városban, hanem a régióban is.

Kutszegi István emlékére

Amikor visszatekintünk egy életpályára, sokszor feltűnik a gyors változások és megállapodások érzékeny ritmusa. Pista váratlanul lett a vezetője az akkor még a Korona Szálló épületében működő Városi Művelődési Központnak 1974-ben. Váratlanul. Átsuhanunk ezen a kifejezésen, de megélni, átélni és túlélni nem olyan egyszerű. Találkozni a tapasztalt munkatársakkal, akik azt sem tudják, ki vagy, miért pont te és még számos kérdés. 

Így kezdődött egy közel másfél évtizedes sárvári vezetői pályafutás. 1988-ban Sárvárról Szombathelyre ment dolgozni. Minden nap kisétált a vasútállomásra, majd vonatra szállt és onnan újra egy kis séta a megyére. Így mondták ezt mindig, hivatalosan először Vas Megyei Tanács, majd Vas Megyei Önkormányzat. Itt dolgozott, a Művelődési Osztályon, majd a Művelődési és Sport Titkárságon huszonhárom éven át 2011-ig. 

A Művelődési Központ fennállásának ötvenedik évfordulóján az intézmény ünnepi kötetében foglalta össze az itt töltött éveket. A Korona Szállóból 1978-ban költözhetett be intézménye a felújított várba. A múzeum a kiállításokat szervezte, a művház pedig a programokat. Szinte minden ötletüket megvalósíthatták. 

Örömmel emlegette a három évig működő utcaszínházat. A színészek a Színművészeti Főiskoláról érkeztek rendezővel, míg a hátteret Sárváron biztosították, a színpadot, a járási fellépéseket és a közönséget. A sikert jelzi, hogy 1982-ben 1500-2000 ember élvezte a Liliomfi történetét.

Kutszegi István emlékére

Kiállítások sokasága jelezte, hogy a vár nagyszerű kiállítóhely, ahová a festők, szobrászok szívesen hozzák el bemutatni alkotásaikat. Hasonlóképp örömmel érkeztek az előadóművészek is a nagyszínpadra, vagy bárhová, ahol a várban elő lehetett adni műsorukat. Belakták az új helyet. Visszaemlékezésében elégedetten és joggal fogalmazta meg: „Az 1978-at követő években azt hiszem olyan kezdeményezések és olyan szakmai munka indult meg a művelődési központban, aminek máig ható eredményei vannak.” 

Népzenei találkozók, amiből kinőtte magát a Nemzetközi Folklórnapok sorozat, mely jövőre már a 40. alkalmához közeledik. A Históriás Napok, melyek egy időre leálltak ugyan, de éppen most indítjuk újra. De részese lehetett a sitkei Kápolnakoncertek indulásának is. 

Nap mint nap a kulturális életben dolgozni nem mindenki tud. Vannak rutinfeladatok, de ami e szakma szépségét adja az az innováció. Mindig szükség van új ötletekre, új gondolatokra. Számtalan ezek közül nem valósul meg, az ötlet elsuhan egy pillanat alatt. Kis részük valósul csak meg, de ez adja az örömet, a rutin felettiséget.

Kutszegi Pista szerencsés volt, majd minden ötlete, csapatának, a sárvári fiúknak majd minden elgondolása megvalósulhatott. Hét évtized, ebből öt évtized a kultúra területén egy változó időben. 

Jó élet volt. Isten Veled!

(Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója)

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Program a mai napon

Segt? szakemberek s mdszerek

Knyvtr

2023. november 29. szerda 17:00

Szakemberek egyhelyen

Közelgő programok

The Trousers s az Akela

Ndasdy-vr

2023. december 01. péntek 20:00

Hard Rock and Roll

Hvogat fnyek

Posta tr

2023. december 02. szombat

Fnyek

Srvri advent 2023

Ndasdy-vr

2023. december 02. szombat - december 23. szombat

Vrakozssal

Advent a Kalka Egyttessel

Posta tr

2023. december 02. szombat 17:00

Hrom szklb

Adventi Mesl? B?rnd

Posta tr

2023. december 02. szombat 18:00

Szlsebes hintalovak

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!