Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Sok könyv – sok élmény

2019.01.22

A január 19-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett könyvvásár és könyvkötészeti műhely pillanatképei jól tükrözik a kulturális hétvége hangulatát. Van, aki többször is visszatért aznap a Nádasdy-várba. Hozott rokonokat, barátokat, ismerősöket.

Sok könyv – sok élmény

Az természetes, hogy a könyvekre értékként tekintünk. Már nem a szórakozás legelterjedtebb módja. A művelődés esetében a fiatalabb generáció pedig leginkább így nyilatkozik az olvasásról általában: klasszikus. Ja, klasszikus és elegáns dolog.

A könyvmolyok ilyenkor megrettenve kapják fel a fejüket, és kikérik maguknak, hogy a könyvekről bárki is úgy nyilatkozzon, mint valami antik csipkéről dédi tévéje tetején, sarokra hajtva. Mások elvből tartják távol magukat az elektromos könyvek adta kényelmi lehetőségtől. Van, aki számára a könyvgyűjtés természetes, és olyan, aki egyedül könyvre nem sajnálja kiadni a pénzt – nem luxuscikként tekint rá, hanem fontos tényezőként az életében.

Egyes családokban hagyomány a könyvesboltok látogatása. A gyerek zsebpénzének egy része is könyvekre megy rá. Ők felnőttként is igénylik a szertartást, amikor családostól be lehet vonulni egy könyváruházba, és néhány órára elveszni a könyvespolcok között.

Mindennek megfelelően az I. Sárvári Könyvvásár azért is különleges, mert amellett, hogy kimozdította a könyvkiadók és könyváruházak egy szűk, ám igényes szegletét és elhozta a sárváriaknak a legfrissebb kiadványválasztékot, bennünket, vásárlókat is megmozgatott (ezúton is köszönet a Lyra, a Szülőföld és a Könyvmolyképző munkatársainak, és hála vállalkozó kedvükért).

Minden tősgyökeres sárvári tudja, hogy Sárvár volt majd ötszáz éve a magyar könyvnyomtatás egyik legfontosabb fellegvára. Aztán korok jöttek, politikai szelek fújtak, játszottak az évtizedek fakó tényhalmazaival, de a Nádasdy-vár még mindig itt áll a város szívében.

Sok könyv – sok élmény

A múzeum egyik büszke kiállítási tárgya a nyomdagépünk és az első magyarra fordított könyv. Aztán meg a szalonsor egyik gyönyörű termének freskói az1699-ben született, az akkori világ második legolvasottabb bestsellerének képi másolatait ábrázolják. Amerre fordulsz, a várban könyvbe futsz.

S amíg egész múzeumedagógiai órát lehetne tartani arról, hogy mit jelentett az információ a 16-17 század derekén és mit jelent ma, hogy miért menthette meg a tudás megléte (az információ hatalom), a könyvek értéke akár egy egész város életét ötszáz éve, és miért szeretünk emlékezni erre ma is, addig tekinthetünk a könyvre puszta szórakoztató eszközként is.

Képes, nem képes, humoros, vérkomoly tematikában egyaránt. Nem nézzük le a zsánerirodalmat, a fantasztikum vagy a mesék világát. Minden könyvnek és témának van egy gazdája valahol a világban.

Mindegyik más funkciót tölt be az életünkben, más étvágyat és szomjúságot csillapít. Ezért az idei első könyvvásáron akadt zsáneren belül is kívül is sokféle darab. Volt pillanat, amikor még egy ember nem fért volna el a Nádasdy-vár folyosóján, olyan sokan vásároltak egyszerre. A klubtermekben tartott papírmerítő és könyvkötészeti bemutató is több érdeklődőt vonzott. Csoportokba összeverődött vállalkozó kedvűek ültek le és próbálták ki magukat noteszkészítésben, díszítésben.

A díszteremben a vándornyomdász, nyomdászati műhelye órákra is letöltötte a látogatók figyelmét. Annyiféle dolgot lehetett csinálni! Betűvetés mellett a nyomdász történetei önmagukban is érdekesek voltak. Még az esti Nirvana koncert előtt zárt a vásár és workshop, és az utolsó vendégek egyenesen a pinceklubba mentek, hogy ott folytassák a kulturális dömpinget.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!