Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Könyvek minden korosztály számára

2018.03.20

A sárvári könyvtár többszáz kötettel gyarapodott a Márai programnak köszönhetően. Szépirodalmi és ismeretterjesztő könyveket egyaránt forgathatnak gyerek és felnőtt olvasóink. A változatos témák a legszélesebb érdeklődést elégítik ki.

Könyvek minden korosztály számára a sárvári könyvtárban

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2006-ban kezdeményezte, hogy skandináv minta alapján az állam Magyarországon is támogassa a nemzeti kultúra körébe tartozó könyvek könyvtárakon keresztül való eljuttatását az olvasókhoz. Így 2011-ben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterének döntése alapján a Nemzeti Kulturális Alap egy nagyszabású szakmai projektet indított el, évi egymilliárd forintos kerettel.

A program célul tűzte a nemzeti kultúrkincs megőrzését, az olvasáskultúra fejlesztését, a kortárs magyar szerzők támogatását és megismertetését, a hazai és a határon túli magyar kiadók által megjelentetett, értéket képviselő könyvek eljuttatását minél több olvasóhoz a könyvtárakon keresztül.

Könyvek minden korosztály számára a sárvári könyvtárban

A tervezett célok megvalósítása érdekében a Nemzeti Kulturális Alap lehetőséget biztosít arra, hogy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-n keresztül – meghatározott feltételek mellett – az egyes magyarországi és határon túli magyar könyvtárak dokumentumokat rendelhessenek, ezáltal gazdagítva állományukat, szélesítve kínálatukat.

A Márai-program pályázataira a kiadók nyilvános könyvesbolti forgalomban lévő magyar nyelvű kötetekkel, valamint hangoskönyvekkel pályázhatnak, melyek között nem szerepelhet többek között tankönyv vagy szórakoztató irodalom.

2017-ben a Márai-programnak immár a hetedik fordulója zárult le. Ezúttal a kiadók által felajánlott könyvekből a Könyvkiadás Kollégiuma 400 művet - 200 szépirodalmit és 200 tényirodalmit - választott ki a Márai-listára, amelyből a könyvtárak – az intézmény részére megállapított keret mértékéig - gyűjtőkörüknek megfelelően választhattak.

Könyvtárunk a kezdetektől fogva minden évben élt a lehetőséggel, hogy állományát - a használói szokásokat és igényeket figyelembe véve – a program által felkínált szépirodalmi, ismeretterjesztő és ifjúsági könyvekkel, valamint CD-ken megjelenő hangoskönyvekkel gyarapítsa.

Könyvek minden korosztály számára a sárvári könyvtárban

A program elindulása óta több mint 1000 dokumentummal gyarapodott könyvtárunk állománya, több mint 2 és fél millió forint értékben. Számtalan témában bővítettük könyvtárunkat. Megismerhetjük többek közt a városi természetet, a kalotaszegi népi gyógyászatot, tájékozódhatunk Magyarország politikai gazdaságtanáról, bevezetést nyerthetünk a játék pszichológiájába. A gyerekeknek bibliai kézikönyv áll a rendelkezésükre. Akik történeti kalandra vágynak, többek közt Attila hun király történetén keresztül élhetik át újra az évszázadokkal ezelőtti eseményeket. Érdemes tehát ellátogatni a sárvári könyvtárba, ahol sok új könyv között lehet válogatni.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!