Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Költészet napja a Csicsergő ovisokkal

2019.04.11

A Csicsergő Óvoda növendékeit költészetnapi koncerttel vártuk a Nádasdy-várban. A zenés verseket és mondókákat a Palinta Társulat adta elő. A Magyar Kultúra Napján a Vármelléki ovisok találkozhattak az együttessel. Most a Csicsergősök jöttek.

Költészet napja a Csicsergő ovisokkkal Sárváron

Veres Andi – ének, gitár, zeneszerzés
Orosz Bálint – gitár, basszusgitár
Farkas Gergely– cajon, ütőhangszerek

Ők hárman a színpadon garantált szórakozást és feltöltődést jelentenek a legkisebbek számára. Ezt már kipróbáltuk januárban a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett diákoknak, gyerekeknek tartott programok alkalmával és most folytatódott a játék a Nádasdy-vár nagytermében.

Kétszáznál több óvodás két turnusban vehetett részt az előadáson, ahol a Palinta Társulat vezetője és „frontembere”, Veres Andi rutinnal, a gyerekek nyelvén beszélve adta át a versek és énekelt versek izgalmát.

Költészet napja a Csicsergő ovisokkkal Sárváron

Egészen pörgő kis társaság jött össze az előadáshoz. Mindenki aktív volt, és az is maradt a koncertek végéig. A színpadon szívesen szerepeltek a kiscsoportosok, középsősök, nagycsoportosok egyaránt. Ha Andi néni énekeseket hívott magához, a jelentkezők kezei röpültek a magasba.

Egyáltalán nem lebecsülendő dolog, hogy a kisgyermekkorban megkapott zenei-színpadi-verses élmények hogyan szoktatják a felcseperedő generációt a kulturális élményekhez. A közösségben megélt zenei élmények igen maradandók tudnak lenni. Az erőteljes hangulaton túl egyfajta példa is kialakul bennük, amivel a negyvenöt perces koncert kerekségét érzékelik, ahogy bátorságot gyűjtenek a színpadra vonuláshoz, ahogy mozogni mernek a zenére, ritmust keresnek, lopva máris a hangszereket szemlélik, figyelik az énekes gesztusait − ahogy megragad a fejükben az énekelt versek szövege, ismétlik az interaktív játékok elemeit. Ha nevetnek a vicces dalszövegeket, akkor azt együtt teszik, ha pisszben kell maradni, akkor pedig tudni való dolog, hogy valami nagyon fontos dolog készülődik, amire megéri odafigyelni.

Költészet napja a Csicsergő ovisokkkal Sárváron

A Palinta Társulat zenéjében a könnyen megjegyezhetőség, azonnal énekelhető mód a legmegkapóbb. A bábok, a kis hangszerek, a dobok pedig újabb plusz elemei az élménynek. Egyszerre tizenhárom kiscsoportos is rázta a rumbatököt, ami esetünkben alma, padlizsán és csörgő körte is lehetett – a lényeget értik a kedves olvasók –, eleven zenekari élményt adott ez az egyszerű gesztus. A legjobb csoportépítő játék volt, többek között Müller Péter Sziámi verseihez igazodva, sok mozgással, abban a reményben, hogy jövőre a picik már kérni fogják az óvónéniket: menjünk még?!

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!