Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Sárvári advent

Nádasdy-vár Sárvár

Betlehemnek szép határán

2019. November 29. Friday 15:00

Megnyitó

Fantasztikus ajándékot kapunk a Marcali Múzeumtól. Egy kiállítást az adventi, karácsonyi ünnepkörről. A megnyitón fellépnek a híres vörsi betlehemesek, akiknek ma is élő hagyomány advent idején a betlehemezés.

Karácsonyi kiállítás a sárvári várban

Jó néhány hónappal ezelőtt ellátogattunk Marcaliba, melynek múzeuma nemcsak gyűjti, feldolgozza, hanem hazai és nemzetközi helyszíneken be is mutatja a téli ünnepkör, benne a betlehemezés emlékeit, hagyományait. Számos meghívásuk van, jártak már Szlovéniában, jövőre Németországba készülnek.
A nemzetközi szinten számontartott gyűjtemény szakemberei a sárvári múzeummal ápolt több éves kapcsolatuknak elismeréseként úgy döntöttek, hogy idén karácsonyra meglepnek minket egy csodálatos ajándékkal. Bemutatják nálunk az advent, a karácsony ünnepi szokásait úgy, ahogy azt Somogy megyében tartották, sőt ma is tartják.

Karácsonyi kiállítás a sárvári várban

Különlegességről van szó. A bábtáncoltató betlehemezésről. A legnépszerűbb karácsonyi szokás szereplői, a katona, az angyalok, a pásztorok énekszóval érkeznek a házhoz. Engedélyt kérnek a bebocsátásra, majd elkezdődik a játék. A gyertyával, petróleumlámpával alig világított szobába régen egy csodának lehettek tanúi a gyerekek, a felnőttek egyaránt.
A bemutató csúcspontjaként egyszer csak megelevenedik a betlehem, a bábok táncolni kezdenek, hogy előadják a kis Jézus születésének a történetét. A csoda nemcsak a történetben, hanem az előadásban is megtörténik.
A kiállításon megtekinthetjük a betlehemezés történetét, a betlehemeket, eredeti mivoltukban, illetve hű másolatokat, illetve mindazokat a kellékeket, melyek ilyenkor fontosak. A kiállítás egyes elemeit a marcali múzeum mellett Hámori Sándor adta, aki fantasztikus gyűjteményéből szintén válogatott nekünk.

A kiállításmegnyitó természetesen nem múlhat el bemutató nélkül. A Vörsi Bábtáncoltató Betlehemezők minden elemében megismertetik velünk a betlehemezés szokását. Vörs neve jól cseng a karácsonyi ünnepeket ismerők körében. Templomában állítják fel a nemzetközi hírű betlehemet, mely a maga nemében egyedülálló a világon. Advent minden vasárnapján a szentmise után itt mutatják be a bábtáncoltató játékot.
Nemcsak a templomban lépnek fel azonban, hanem házakhoz is mennek. Míg Isten hajlékában a helyhez méltó módon láthatjuk az előadást, addig a házaknál már előkerülnek a vicces, pajzán szövegek. Jóslások, jövendölések és egyéb jelenetek. A sárvári bemutatón kíváncsian várjuk, melyik változatát mutatják be nekünk.

Karácsonyi kiállítás a sárvári várban

Betlehemnek szép határán. Kiállításmegnyitó
2019. november 29. (péntek) 15 óra
a Nádasdy-vár Folyosógalériáján
A vendégeket köszönti: Kondora István, polgármester
A kiállítást megnyitja: Vidák Tünde, néprajzkutató, a Marcali Múzeum igazgatója
Közreműködnek a Vörsi Bábtáncoltató Betlehemezők

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Sárvári advent

A Nádasdy Kulturális Központ a programváltoztatás jogát fenntartja.

Vissza

Galériák nyitvatartása

kedd - péntek: 10:00 - 16:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!