Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Mochi és Karuta a japán klubban

2020.01.21

A japán klub legutóbbi találkozóján a szigetország újévi szokásaival ismerkedhettek meg a könyvtár vendégei. A beszélgetést gasztronómiai élmény zárta, megkóstolhattunk egy finom japán sütit. Egy kártyajáték szintén izgalmat hozott.

Japán újévi szokásokról a sárvári könyvtárban

Az AniYume klub idei első összejövetelén Szalayné Fehér Barbara Kyoko vetített képes előadásában foglalta össze a legismertebb japán ó-és újévi szokásokat. Többek között megtudhattuk, hogy az év utolsó napjaiban, a szigetországban is szokás nagytakarítást végezni, amivel bevonzzák a jószerencsét és már december közepétől óév felejtő partikat tartani. Az év utolsó napjának estéjét a többség otthon, családi körben tölti. Tésztaételeket fogyasztanak a levesben vagy főételként, a televízióban pedig megnézik az énekversenyt. Japánban évvégén van nagy hagyománya a sírok meglátogatásának, füstölőt gyújtva, emlékezve az elhunytakra.
Éjfélkor meghallgatják a 108-szor megkongatott harangok csodálatos hangját és megnézik az O-hanabit, a tűzijátékot. Az újév ünneplése január 1-3-ig tart. Aki teheti, az év első hajnalát valamilyen különleges helyen, pl. hegyen vagy tengerparton tölti, hogy minél szebb látványban lehessen része napfelkeltekor. Újév reggelén aztán mindenki kinyitja a postaládáját, hogy kivegye belőle a neki küldött, jókívánságokat tartalmazó képeslapokat. Az újévi ételeket már előre elkészítik, mert az év első napján nem szerencsés főzni. Különleges evőpálcikákat használnak hozzá és O-toso-t, gyógynövényekkel, fűszerekkel készült újévi szakét isznak. A család együtt megy szentélylátogatásra, ami előtt szerencsét hozó talizmánokat és jóslatot tartalmazó lapokat lehet húzni. Aki nem szeretné, hogy beteljesedjen a rajtuk álló üzenet, az kis fa rudakra akaszthatja őket.
2020-ban, új 12 éves ciklus kezdődött a patkány évével, mely remélhetőleg nem csak azoknak hoz szerencsét, akik ebben az állatövben születtek.
A klubban a jelenlévők megkóstolhatták a rizslisztből készült fahéjas mochit és ismét kipróbálhatták a táncszőnyeget és a japán kártyajátékot, a karutát.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!