Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Húsvét hétvégéje. Képes beszámoló

Nádasdy-vár

2024.04.02

A hosszú hétvége két napján, szombaton és vasárnap különféle programokkal vártuk azokat, akik benéztek hozzánk. Kézműves foglalkozások, húsvéti tojáskeresés, vásár, komolyzenei koncert egyaránt szerepelt a kínálatunkban.

Húsvét hétvégéje. Képes beszámoló

Amikor húsvéti programokról hallunk,legtöbben tojásfestésre, tojáskeresésre és locsolásra gondolnak. Mi is hasonlóképp úgy gondotuk, ennél nem is kell több, legfeljebb néhány kisebb ráadás. Szombaton a múzeumban, vasárnap a vár udvarára szerveztük meg hagyományos húsvéti programunkat. 

A múzeumi tojásfestésnek már hagyománya van, fejből nem is tudtuk, hányadik alkalommal volt nálunk és aratott sikert Hámoriné Németh Edit. Szerinte ez már a tizenharmadik alkalom volt, ami a még mindig sokszor emlegetett covidos éveket figyelembe véve azt jelenti, hogy másfél évtizede húsvét szombatján rengeteg tojással jelenik meg nálunk és festi a gyerekekkel, a szülőkkel közösen a hímestojásokat.

Idén először egy civil szervezet, a Mosoly Asztaltársaság is segített a kézműves foglalkozás lebonyolításában. Az elnök, Horváth Lászlóné, Kati néniről nem mindenki tudja, hogy nyugdíjba vonulása előtt vizuális szaktanácsadó volt, így a rajzolás, a papír felhasználásának és átalakításának minden csínját-bínját érti. Néhány színes papír, olló, ragasztó és bárány, csibe, nyuszi alakú díszek, tojás- és szalvétatartók kerülnek ki a keze alól. Kicsik, a nagyok és a legnagyobbak is örömmel ültek le hozzá, hogy segítségével elkészítsék idei húsvéti díszeiket. Természetesen a színezők sem maradhattak el.

A múzeum kiállításai tojáskeresésnek is helyszínt biztosítottak. Színes papírtojásokat kerestek a gyerekek, általában önállóan, szüleik segítsége nélkül egy feladatlap segítségével. Minden megtalált papírtojást húsvéti csokoládéra válthattak. Szerencsére sok édességgel készültünk, így csak a végére fogytunk ki, hiszen majd mindenki megtalálta az összes elrejtett húsvéti kincset.

Húsvét szombatját komolyzenei koncerttel zártuk. Többek közt Händel, Bach, Mozart műveiből hallottunk egy nagyszerű válogatást a Prelódium Alapítvány művészeitől. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött koncerten dalok, áriák, zongoradarabok csendültek fel a díszteremben, melynek freskói illő keretet adtak az előadáshoz.

 
Húsvét hétvégéje. Képes beszámoló

Vasárnap az aulában, a belső és a külső oldalon készültünk programokkal. Népi játékok, buborékfújó eszközök igazi örömet hoztak a gyerekeknek. A szél épp olyannyira volt erős, hogy a buborékok ellepték a vár ötszögű belső udvarát. Rájöttünk, hogy szinte mindenből elő lehet varázsolni az átlátszó, mégis színes levegőbuborékokat, aminek van közepe. Ha pedig több közepe van, ezernyi léggömb száll az ég felé. 

Igazi kihívást jelentett a tojáskereső játék az északnyugati bástya mellett, ahol kétszer is gyerekek sokasága kereste az elrejtett kisebb és nagyobb húsvéti meglepetéseket. Itt nem kellett bejárni a teljes udvart, csak alaposan körül kellett nézni és keresni a fűben az ajándékokat. Nemcsak csokik rejtőztek a fűben, hanem játékok is.

Egy hatalmas nyuszi is meglátogatott minket a családi délelőttön, aki amilyen nagy volt, olyan kedvesen viselkedett. A gyerekek szívesen készítettek szelfiket a húsvét jelképével. A szelfi után pedig még egy csokoládéforrást fedezhettek fel. Aki elmondott egy locsolóverset, ajándékot kapott érte. Tanulságként megfogalmazhatjuk, inkább a modern, rövid és egyben lényegretörő versek járják mostanában. Nem hallottuk a régi, többsoros locsolóverseket. Az idő bizony változik.

Kézműves programmal legközelebb anyák napján jelentkezünk, de közben koncertekre és egy kiállításmegnyitóra is várjuk vendégeinket.

 

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Hatalmi Arcok. Szomszédnéni Produkciós Iroda

Nádasdy-vár

2024. július 26. péntek 20:00

Mi újsi…

PRAH. Telitalálatos komédia

Nádasdy-vár

2024. július 27. szombat 20:30

Tudunk élni…

Vágy, álom, valóság

Galeria Arcis

2024. augusztus 09. péntek 18:00

Mindenki…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!