Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hírarchívum

Nádasdy-vár Sárvár

Fotószafari. Szelfik a városban

Ndasdy-vr

2021.01.19

Január utolsó hetében egy játékra hívjuk a sárváriakat. A játék lényegét a közösségi média stílusában úgy is megfogalmazhatnánk: Keresd meg és lőj egy szelfit. Fedezzük fel újra kedvenc helyeinket, de a nyereményekről sem feledkezünk meg.

Jó helyek…

Ünnepi novellapályázat

Ndasdy-vr

2020.12.14

Novella pályázatot hirdettünk Karácsonyi Ének címen, melyre kormegkötés nélkül legfeljebb ötezer szavas, az adventhez, karácsonyhoz köthető, a szeretet ünnepét, a várakozás pillanatait, az ünnepi hangulatot idéző írásokat vártunk.

Kincset érő történetek…

Könyvfutár. Házhoz megy a könyvtár

Knyvtr

2020.12.09

Telefonáljon és kérjen könyvet! Beiratkozott, hűséges olvasóinknak szeretnénk lehetőséget biztosítani a könyvkölcsönzésre, hogy az ünnepek alatt ne maradjanak olvasnivaló nélkül.

Könyv átadva…

Sikeres pályázat! Fogadó az öt húrhoz – új klub

Ndasdy-vr

2020.11.25

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy maradandó és változatos élményekkel fogadhassuk a Nádasdy-várba ellátogató vendégeket. A változás lehetőségével élve ezért belevágunk az elkövetkezendő évek egyik legnagyobb kalandjába, hiszen a zene a mindenünk!

Egy hely, ami a kedvenccé fog válni!

Könyvek a boltív alatt

Knyvtr

2020.11.18

Ha elfogyott az olvasnivalója, vagy ha már többször is elolvasta otthoni könyveit, ne csüggedjen, sétáljon el a várba és keressen magának könyvet! Ajándékba adjuk Önnek, amit talál. Folyamatosan bővítjük kínálatunkat.

Nap mint nap…

Karácsonyi ének. Novellaíró pályázat

Ndasdy-vr

2020.11.16

Mindenkinek van egy története. Vállalkozó szellemű, amatőr írással hobbi szinten foglalkozó személyek olyan történeteit várjuk, melyek a karácsony legszebb üzenetét közvetítik. Szeretet, együttérzés, önzetlenség, nagylelkűség.

Nekem is van egy történetem…

1780 – London. Grand Concert of Musick

Ndasdy Ferenc Mzeum

2020.11.12

W. Hayes, J. Stanley, C. Smith, T. A. Arne és G. F. Handel. Ez az illusztris társaság alkotta meg az újkor mozgalmas európai zene alapjait a 18. században. Ez a zene a múzeum dísztermében hangzott fel először Magyarországon.

Angol zene…

Bezártunk! De találkozunk

Ndasdy-vr

2020.11.11

A kormány döntésének megfelelve intézményeink, a múzeum, a könyvtár, a képzőművészeti kiállítóterek, a klubok, szakkörök harminc napra bezárnak. A vár kapui továbbra is nyitva lesznek, de az épületekbe vendégeink nem léphetnek be.

Most egy kicsit megállunk…

Elhunyt Kutszegi István

Ndasdy-vr

2020.10.30

Életének 70. évében hunyt el a Városi Művelődési Központ egykori igazgatója. Tizennégy éven át vezette Sárvár kulturális intézményét. Meghatározó programok kezdeményezőjeként tette ismertté nevét nemcsak a városban, hanem a régióban is.

Karöltve a kultúrával…

Japán ősz

Knyvtr

2020.10.29

Az AniYume japán klub októberi összejövetele az ősz jegyében zajlott. Az évszakhoz kapcsolódó Momijimi és az O-tsukmi szokásokkal ismerkedhettek meg a vendégek.

Lehulló levelek…

Könyvtári napok kicsit másképp

Knyvtr

2020.10.20

Az Országos Könyvtári Napok programsorozatához idén is csatlakozott könyvtárunk. A járványhelyzet miatt csendesebb, visszafogottabb volt a hét. A lényeg mégsem változott, egy hétig újra a könyvtár és az olvasás állt a középpontban.

Jó dolgok…

A szerelemről szólt. Operavarázslat

Ndasdy Ferenc Mzeum

2020.10.19

Komolyzenei sorozatunk egyik legünnepélyesebb pontján egyszerre fogadhattuk vendégül a Magyar Operaházból is ismert Keszei Bori szoprán operaénekesnőt és Fülep Máté tenor operaénekest. Zongorán Mazalin Wanda művésznő kísérte őket.

A varázs nem múlik el…

Szabadegyetemen jártunk

Ndasdy-vr

2020.10.15

A Nemzeti Művelődési Intézet háromnapos Szabadegyetemet tartott a Megyeházán Szombathelyen és a Herényiek házában. A második nap az Ifjúsági közösségek társadalmi jelentőségéről szólt.

A fiataloké a jövő…

Viharos századok tengernyi zenéje

Ndasdy Ferenc Mzeum

2020.10.13

Bartók, Kodály és Liszt művei hangzottak el a Nádasdy Príma Vista harmadik hétvégéjén a múzeum dísztermében Sas Dániel zongoraművész előadásában. A csodálatos este létrejöttét a Köszönjük Magyarország program támogatta.

Klasszikus este…

A népművészet szívvonala

Ndasdy-vr

2020.10.07

Lezajlott a Nádasdy Príma Vista II. felvonása. Népművészeti gyorstalpalónak is beillett volna, annyi információt és műhelytitkot ismertünk meg két óra leforgása alatt. A zenei élmény a ráadás volt, és már azt is tudjuk, miért páratlan a szegedi papucs!

Trufák, vagy nem trufák…

Gyógyító erdőjárás

Knyvtr

2020.10.02

A könyvtár Japán klubjának találkozóján Mészáros Marianna előadását hallgathatták az érdeklődők az erdőterápiáról. Ráhangolódásként erdőillatot kaptak a jelenlévők a tenyerükbe, hogy minél jobban el tudják képzelni egy erdei séta élményét.

Fák susogása….

Függöny fel. Mesék és dallamok

Ndasdy-vr

2020.09.29

A gyerekek és szüleik egyaránt jól érezték magukat a vár őszi kulturális találkozóján. Két kedves lány és egy kedves zenekar repített el minket a mesék, történetek napsütötte mezejére. Zoknibábok, forgó díszlet és az ukulele délutánja.

Őszi zene, őszi mese…

A Nádasdy-várban is kötelező a maszk viselése

Ndasdy-vr

2020.09.21

A magyar kormány rendelete értelmében a kulturális intézmények látogatók előtt nyitott területén kötelező a maszk szabályos viselése. Az előírások betartása nemcsak az üzemeltetők felelőssége, hanem mindannyiunk közös érdeke.

Maszkolás…

A Magyar Művészeti Akadémia is támogat minket

Ndasdy-vr

2020.09.16

Sikeresen pályáztunk a Magyar Művészeti Akadémiához. A neves intézmény másfél millió forinttal támogatja programjaink megvalósítását. Nemcsak nyári rendezvényeink, hanem őszi programkínálatunk szervezésében is segítséget jelent a támogatás.

Háttér…

Az erre emlékezni fogok törhetetlen odaadása

Knyvtr

2020.09.10

Megtelt a Lugas. Jó így kezdeni a híradást egy író-olvasó találkozóról. Egyből hozzátesszük, megtartva a távolságot. Egy izgalmas beszélgetés részesei lehettünk Grecsó Krisztiánnal a Sylvester Könyvbarátok Klubjának 10. jubileumi évében.

Ez is fontos ma…

Az én kertem a mi kertünk

Galeria Arcis

2020.09.07

A kortárs képzőművészeket bemutató kiállítóterünk, a Galeria Arcis izgalmas tárlattal kezdte meg az őszi kiállítási szezont. Kopacz Mária festőművész műveit mélyen áthatja a humanizmus, a hitvallás életről, művészetről.

A csodák szerepe…

Képek, keretek. Művészetek találkozása

Folyos Galria

2020.09.04

A Folyosógalérián szeptemberben várja vendégeit az új képzőművészeti kiállítás. Makár Írisz és Pintér Csaba új harmóniát teremtettek. Általában a keretek készülnek a képhez, most a helyzet megfordult. Művészek és művészetek találkoztak.

Harmóniában…

A könyvtárban is indul az évad

Knyvtr

2020.08.26

Ha ősz és szeptember, akkor reméljük, hogy nemcsak az iskolák nyitják ki kapuikat, hanem ismét indul a könyvtári klubok új évadja is. Kedvcsinálóként egy kis ízelítő a könyvtár programkínálatából.

Előolvasó…

Fieszta a város születésnapján a világ közepén

Ndasdy-vr

2020.08.25

Két napon át több helyszínen ünnepeltük a város születésnapját. Művészek, együttesek, artisták bemutatókkal, koncertekkel hívták a sárváriakat és a turistákat. A programok szervezését a Köszönjük, Magyarország segítette.

Két nap nyár…

Évszázadokon át a Sárvár Anno táborral

Ndasdy-vr

2020.07.27

Történelmi táborunk egy hete minden résztvevőnek élményt hozott. A táborozó gyerekeknek és a tábort szervezőknek egyaránt. Öt napon keresztül évszázadokat jártunk be. Kutattunk, játszottunk, hagyományőrzőkkel találkoztunk és kirándultunk.

Napok, évek, évszázadok…

A táborzászló alatt. Élmény a várban

Ndasdy-vr

2020.07.15

Kisiskolás táborunk idén is új programokkal, friss, máshol ki nem próbálható játékokkal várta a gyerekeket. A siker sem maradt el – tábor zászló, fesd magad póló, szlogen, hivatalos tábori sétapálca készült.

Néha a felnőtteknek sem ártana…

Múzeumunk éjszakája a toronytól a pincéig

Ndasdy Ferenc Mzeum

2020.06.29

Örömmel töltött el minket az az érzés, hogy a múzeum újra sikerrel szólította meg közönségét. A múzeumi éjszakán több helyszínen, izgalmas programokkal vártuk vendégeinket. Együtt jártuk végig a folyosókat, minden zegzug életre kelt.

Kígyózó sor az aulában…

Nyitunk!

Ndasdy-vr

2020.06.17

Sárvár kulturális intézményei megnyitják kapuikat. A könyvtár, a múzeum rendes hagyományos nyitvatartási idejében látogatható lesz június negyedik hetétől. Óvintézkedéseink nem zavarják a látogatást.

Menetrend…

A nyárra hangolódtunk

Ndasdy-vr

2020.06.16

Koncerttel, tánccal, túrával vártuk a sárváriakat és a turistákat a hétvégén. Összefogva a civil szervezetekkel rendeztük meg a Sárvár újra vár nyárnyitó hétvégét a Nádasdy-várban és a Hild parkban.

Nyárnyitó hétvége…

Nyitásra várva a könyvtárban is

Knyvtr

2020.05.27

Személyesen, telefonon és a közösségi oldalakon keresztül is sokan érdeklődnek, hogy mikor nyit ki a könyvtár, mit csinál a könyvtáros, amíg zárva az intézmény. Nyissunk rá a könyvtárosokra és pillantsunk be a könyvtár mostani életébe.

Tevékenyen…

A Detektívsarok játék nyertesei

Knyvtr

2020.04.30

Ahogy ígértük, nem hagyjuk bizonytalanságban a csapatokat, közzétesszük a helyezéseket. Ki nyerte meg a játékot?

A helyezettek…

Hímes lányok, hímes fiúk picit másképp

Ndasdy Ferenc Mzeum

2020.04.09

Húsvét vasárnap és hétfőn évek óta a múzeum dísztermlbe várjuk a gyerekeket szüleikkel együtt, hogy együtt készüljünk az ünnepre. Kedves apróságokat készítünk, tojást festünk, közben sokat beszélgetünk. Sajnos idén ez egy kicsit máshogy alakul.

Húsvéti készülődés otthon…

Nyomozó csapatok figyelem!

Knyvtr

2020.04.07

A Detektívsarok című játékban részt vevő csapatoknak és természetesen minden érdeklődőnek egy kis összefoglaló az idei fordulóról.

Eredményhirdetés másképp…

Könyvtári kölcsönzések automatikus meghosszabbítása

Knyvtr

2020.04.06

A koronavírus terjedésének lassítása miatt a könyvtár sem fogadja olvasóit. A könyvek kölcsönzési határidejét ezért meghosszabbítottuk.

Hosszabbítás…

Mosolyból sosem elég!

Ndasdy-vr

2020.03.11

Két utánpótlás kellett ahhoz, hogy mindenkinek jusson torta és sütemény – pedig nem a sütivásár volt az egyetlen attrakció nőnapon. Csokoládékészítés, tortadíszítés, gyerekjátékok, sztárvendég és zárásként tombola várta a vendégeket.

Amikor jólesik bókot kapni…

A színpad egy biztonságos hely

Knyvtr

2020.03.05

Rendhagyó módon egyszerre két vendége is volt a Nőszemköztnek: Kovács Andrea és Molnár-Kovács Éva színésznők. Az est háziasszonya, Piri, a Meddig? című darab sárvári bemutatójának előestéjén beszélgetett a testvérpárral.

Együtt játszva…

Reneszánsz időutazás a Nádasdy-várban

Ndasdy-vr

2020.02.26

Korhű ruhákkal, játszóházzal, sólymokkal és csodálatos koncertekkel keltettük életre a reneszánsz kort a Nádasdy-várban. Szúrósan ránéztünk az esőfelhőkre, így kellemesen tavaszias időben sikerült időutazásra vinnünk a látogatókat.

Libbent a szoknya, reppent a sólyom…

Kis méhecskék a könyvtárban

Knyvtr

2020.02.21

Péntek délelőtt a Sárvár és Vidéke Méhész Egyesület és a könyvtár közös szervezésében a méhészek, Szemerits Eszter Magyarország Mézkirálynője és udvarhölgye Páprádi Anna Bíborka várta játékos délelőttre a várkerületi óvodásokat.

Dolgos méhecskék…

A férfilélek rejtelmei

Knyvtr

2020.02.18

Bartók A Kékszakállú herceg vára című operája folyamatosan jelen van a világ színpadain. Bárhol is csendül fel, kötelező minden énekesnek magyar nyelven előadni, hiszen gyönyörű nyelvünkhöz igazodik a zene. A Zenei Klubban ismerkedtünk a művel.

Szeress, sohse kérdezz…

Beleszerettem Sárvárba

Knyvtr

2020.02.07

Különleges vendége volt a Nőszemközt Pirivel sorozatunknak, Popova Natalya személyében, aki első látásra beleszeretett városunkba, és tudta, megtalálta azt a helyet, ahol élni szeretne.

Életút egy esten…

Videojátékok a könyvtárban. Gyere Te is játszani!

Knyvtr

2020.01.22

Egy teljesen új lehetőséget kínálunk a könyvtárban. XBOX játékokkal várjuk a gyerekkönytárba a család minden tagját. Míg a gyerekek játszanak, szüleik, nagyszüleik egy jó könyvet keresnek nekik és maguknak is.

Játék nálunk…

Mochi és Karuta a japán klubban

Knyvtr

2020.01.21

A japán klub legutóbbi találkozóján a szigetország újévi szokásaival ismerkedhettek meg a könyvtár vendégei. A beszélgetést gasztronómiai élmény zárta, megkóstolhattunk egy finom japán sütit. Egy kártyajáték szintén izgalmat hozott.

Távoli szokások…

Ünnepre hangoltak a programok a könyvtárban

Knyvtr

2020.01.08

Az elmúlt év végén is érdekes programok várták a könyvtárba látogatókat. Egy kis összefoglaló a decemberi rendezvényekről.

Ünnepre hangoló…

Karácsonyi rajzpályázat eredményhirdetése

Folyos Galria

2019.12.17

Karácsonyi rajzpályázatot hirdettünk óvodás, általános és középiskolások részére. A pályamunkák folyamatosan érkeztek. A zsűri értékelte a művészi alkotásokat, különdíjakat és helyezéseket osztott. Minden munkát megcsodálhatunk a Folyosógalérián.

Kategóriák és ötletek…

Lélekemelő zene szólt a könyvtárban

Knyvtr

2019.12.14

A zenei klub fennállásának 35. évfordulóját Kövi Szabolcs zeneszerző, előadóművész koronázta meg varázslatos koncertjével.

Spirituális világzene…

Gárdonyi nyomában

Knyvtr

2019.11.26

A Sylvester Könyvbarátok Klubjának novemberi vendége dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész, kultúrakutató volt, aki Gárdonyi Géza rejtélyes személyiségéről tartott előadást, természetesen említést téve sárvári tartózkodásáról is.

Lelki finomság…

Áldás álruhában

Knyvtr

2019.11.16

Különleges vendége volt a könyvtárnak október utolsó szerdáján. Egy olyan hölgyet hallgathattak a jelenlévők, aki megjárta a poklot, de soha nem adta fel és azóta is segít másoknak.

Legrosszabból felépülni…

Nőszemközt Pirivel. Vendégünk volt Varga Diána

Knyvtr

2019.11.16

A Nőszemközt novemberi vendége Varga Diána volt, akinek csodálatos hangját ezrek közül is felismerjük. Életútját felidézve megtudhattuk, hogy a népi kultúra szeretetét a családból hozta és a népdal életének meghatározója a ma napig.

Műfajok

Szabó T. Anna és Dragomán György

Ndasdy-vr

2019.11.16

Különleges délutánra és estére került sor a Nádasdy-várban. Szabó T. Anna és Dragomán György bepillantást engedett a közönségnek a művészetükön át kettejük csodálatos világába. Az utazást Dés András zenéje tette teljessé.

Versek és történetek…

Rendhagyó órák visszatérő vastapssal

Ndasdy-vr

2019.11.09

November 5-től 7-ig iskolásoknak tartott rendhagyó irodalmi és zeneóra sorozatot tartott a Makám zenei együttes a Nádasdy Kulturális Központ szervezésében. Minden napra jutott újdonság, minden koncert sikert hozott magával, sok-sok visszatapsolással.

Vissza, vissza!

Lezárult a ZenOktóber. Jó volt együtt lenni!

Ndasdy-vr

2019.10.29

Egy teljes hónapon át, minden pénteken zene szólt. Borongós és szokatlanul meleg éjszakákon, több műfajt felölelve, mindig megújuló közönség előtt zajlott a ZenOktóber a Nádasdy-vár nagytermében.

Amit a zene tanít…

Volt ám torta is, meg csónak is!

Ndasdy-vr

2019.10.22

Két olyan estéről számolunk be, melyre méltán vagyunk büszkék. Október 11-én és 18-án este négy zenekar találkozott a sárvári nagyközönséggel a Nádasdy-várban ZenOktóber programsorozatunk második és harmadik állomásán.

Féktelen vidámság és csak zene…

Könyvtárak az emberért – felelősség a Földért

Knyvtr

2019.10.22

Október első hetében a sárvári könyvtár öt nap alatt tizenegy rendezvénnyel és különböző kedvezményekkel várta az érdeklődőket. A könyvtári hét alatt több mint 600 fő vett részt a programokon.

A számok mögött…

A kisember a felhőbe megy. Kiállításajánló

Galeria Arcis

2019.10.11

A vár kortárs galériájában októberben két német művész mutatkozik be. Egy szobrász és egy festőművész, akiknek az alkotásai a térben egyensúlyba kerülnek. A kiállítás címe azonban ennél többre utal, a személyesre és a társasra.

Egymás mellett…

Zene a kalapból és a szívből.
Új sorozat indult

Ndasdy-vr

2019.10.08

Az októberi péntek esték az igényes és szórakoztató zene programok idejévé válnak a várban. A hétvégét újra érdemes nálunk kezdeni. Első találkozásunk nemcsak egy koncert volt, hanem egy új őszi zenei sorozat nyitó eseménye. Most éppen kalapban.

Emelem kalapom…

A sütőtöktől a repülőgépalkatrészig

Posta tr

2019.10.03

A Szent Mihály napi forgatagon a helyi cégek és vállalkozások mutatkoztak be termékeikkel, szolgáltatásaikkal. Három sárvári iskola szintén elfogadta meghívásunkat, hogy őszi termékekből készült alkotásokkal kápráztassák el a közönséget.

Kiállítás a téren…

Sorsforgácsok

Knyvtr

2019.09.20

A könyvtár Sylvester Könyvbarátok Klubjának évadnyitó estjén Németh Krisztinát és Sorsforgácsok című kötetét mutattuk be az érdeklődőknek.

Lapozó…

A könyvtár sütije 2019.

Knyvtr

2019.09.12

A könyvtár újra meghirdeti a Könyvtár sütije versenyt. A kiírás csatlakozik az Országos Könyvtári Napok idei fő tematikájához, a környezetvédelem jelentőségére felhívó programokhoz. Egy süti elkészítése és megkóstolása a világ legjobb dolgai közé tartozik.

Sütifantázia…

Telt ház hat napon át a Sárvár 50+ fesztiválon

Posta tr

2019.08.22

A Sárvár 50+ fesztivál és a 39. Nemzetközi Folklórnapok programjai sosem látott közönségszámot vonzottak a Posta térre. Negyven különböző műsor, félezer fellépő és számos attrakció, játék és szolgáltatás várta az érdeklődőket.

A folklór és a világzene találkozása

Történelmi csörte földön, égen

Ndasdy-vr

2019.08.01

Nyolc magyar író érkezett Sárvárra, hogy bevegyék a Nádasdy-várat és két napon át a történelmi regényekről meséljenek, találkozzanak az olvasókkal és vetélkedőn mérjék össze tudásukat. Volt itt minden: lövészet, kvíz és izgalmas beszélgetések.

Történelmi csörte tollal…

Fesztivál az egész családnak

Ndasdy-vr

2019.07.26

A sárvári nyári fesztivál programjai a legszélesebb közönséget szólítják meg. Nemcsak a felnőtt korosztálynak, a fiataloknak kínál szórakozási lehetőséget, hanem a gyerekek számára is. Így válik családi programmá a város legnagyobb rendezvénye.

Játék és fesztivál…

Óriási társaság

Ndasdy Ferenc Mzeum

2019.07.24

Laár András járt nálunk. És Besenyő Pista bácsi, Edebede bácsi, de a költő is benézett végül. Az #előjegyeztelek sorozatunk vendége megdolgozta rekeszizmainkat, miközben megismertünk egy művészt, aki ismeri az ország legtöbb öltözőjét.

Három, vagy inkább több az egyben…

Egy rózsadombi villa története

Ndasdy-vr

2019.07.19

Egy rózsadombi villa története 1939 – 1990 között. Az alagsori egyszerű lakás és egy emeleti elegáns lakosztály lakóinak hányattatott félévszázada nem volt híján gyásznak, nevetésnek és öniróniának. Egy magyar színmű, amit leginkább a magyarok értenek.

Zacskógyár, lóhús, mancizás…

Donizetti sikert aratott!

Ndasdy-vr

2019.07.17

Lehetne ez egy 19. századi felkiáltás is valahol Olaszországban, de az igazság az, hogy az opera, mellyel Dramatic Art Produkciós Iroda megörvendeztette közönségét, Sárváron szólalt meg áriában, zenében, gesztusban és kiváló színészi játékban.

Rita a fogadósnő története…

Amikor egy korszak megszólal

Ndasdy-vr

2019.07.15

Régizene programunk részeként egy estén ellátogattunk a magyar végekre és a francia király udvarába. Kátai Zoltán, majd Szászvárosi Sándor és zenekara olyan zenét játszott közönségének, mely a mai kor emberének is a legnagyobb élményt nyújtja.

Két évszázad zenéje…

Eredeti vagy hamis?

Knyvtr

2019.07.12

Az AniYume japán klub megtartotta második találkozóját a sárvári könyvtárban, melyen az anime figuráké volt a főszerep. Egy új világgal ismerkedtünk a most alakuló csapattal.

Anime figurák a klubban

Zenei élmény hat napon át

Ndasdy-vr

2019.07.12

A könnyűzenei műfajok széles skáláját vonultattuk fel a Zenekompót második évadában. Népzenével kezdtük, countryval és blues balladákkal folytattuk. A hétvégét rockandroll pörgéssel kezdtük, hogy synth poppal és latin pörgéssel zárjuk.

Zenei skála…

Könyvtári nyár

Knyvtr

2019.07.03

A könyvtár nyáron is várja az érdeklődőket kellemes, könnyed olvasnivalókkal és érdekes programokkal. Többek között a Kedvcsináló kötelező kedd az általános iskolai tanulóknak szeretne segítséget nyújtani a kötelező olvasmányok feldolgozásához.

Olvasni jó…

A komédia királyai

Ndasdy-vr

2019.07.02

Újabb sikeres színházi estét tudhatunk magunk mögött a Bánfaly Stúdiónak köszönhetően. Többszáz néző nevetése a bizonyíték arra, hogy Michael Cooney bohózata Sárváron is belopta magát mindenki szívébe.

Tévedések játéka…

Japán klub alakult a könyvtárban

Knyvtr

2019.06.20

Június 7-én AniYume néven megalakult az intézmény negyedik klubja. A japán kultúra és főként az animék, mangák szerelmesei minden hónap első péntekén tartják összejöveteleiket.

Egy távoli ország közelről…

Utazásra indultunk. Zenélt a Contempo

Ndasdy-vr

2019.06.15

Random Jazz koncertsorozatunk vendége volt a Contempo zenekar. Előadásukra a Nádasdy-vár kertjének fái alatt került sor. Ha két jellemzőben kell elmondanunk, mit éreztünk koncertjük alatt, akkor az a nyughatatlanság és az elevenség.

Hangulat a nyárestén…

Pünkösdi képek

Ndasdy-vr

2019.06.12

A pünkösdi hétvége alatt két napon át zajlottak a programok a Nádasdy-várban. Sokan elutaztak a városból erre a néhány napra, de aki maradt, az nem bánta meg. Zenei koncertek és sokféle élmény várt mindenkit, gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Pünkösdöltünk…

Gyerekjuniális képekben elmesélve

Ndasdy-vr

2019.06.04

Az aulától a hátsó udvarig gyermekbarát programokat szerveztünk. A ponilovaglástól a mozgó bűvészen át az ugrálóvárig. A mesejátéktól a táncos koncerten keresztül Süsü, a sárkányig. És még sok minden más, ami mosolyt varázsolt a gyerekekre.

Varázslat a várban…

Fénybe kerültek a klasszikusok

Ndasdy-vr

2019.06.03

Az idei Ez most komoly? Zenei hétvége programjai a legkisebb korosztálytól várták az érdeklődőket. Orgona muzsika, rézfúvósok, vonósnégyesek, kortárs komolyzenei előadások követték egymást. Mindenki talált magának valami különlegességet.

Néha könnyek a szemben…

Cseresznyefa virágzás után

Knyvtr

2019.05.28

Egy nap a japán kultúra jegyében. A japán kultúra szerelmesei vették birtokba a sárvári könyvtárat. A délutántól estig tartó rendezvény a gyerekeknek éppúgy kínált sok-sok különleges programot, mint a felnőtteknek.

Oshiro Con…

Könyvbemutató a fák alatt

Ndasdy-vr

2019.05.28

Kihasználva a jó időt a várkert árnyas lombjai alatt beszélgettünk az Athenaeum Kiadó két szerzőjével, Bíró Szabolccsal és Benyák Zoltánnal. Szóba került a regényírás szépsége és technikáka, de a napirend is, ami szintén fontos egy író számára.

Történetek íróktól…

Vaskörút 1. – Megálló a várban

Ndasdy-vr

2019.05.22

Mielőtt még lélekben készülni kezdenénk a másodikra – ne rohanjunk olyan előre. Bőven akad mire emlékezni májusi estékről, a Vas-megyei zenekarok találkozója kapcsán. Persze tervezni azért szabad.

jövőre ugyanitt?

Kiderült minden a detektívsarokban

Knyvtr

2019.05.02

Szoros küzdelemben a sárvári Mesemanók nyerték a Detektívsarok játékot a könyvtárban. Ismét egy több hónapon át tartó, titkokkal és izgalmakkal teli nyomozás ért véget. Sikerült felderíteni a nagy rejtélyt.

Nyomok nyomán…

Éneklő Ifjúság. Csengettyűtől a műanyagpohárig

Szent Lszl templom

2019.05.01

A 2019-es Éneklő Ifjúság találkozón hat kórus lépett fel a Szent László templomban. A helyi iskolák kórusai mellett a visszatérő vendégünk a Vépi Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Trilla Énekegyüttese volt.

Kellemes Éneklő Ifjúság Sárváron…

Varázslatos tájakon

Ndasdy Ferenc Mzeum

2019.04.30

A Random Jazz programsorozat első koncertje teltházas siker lett. Az Ektar zenekarra sokan voltunk kíváncsiak. A jazz-zene aprólékos és rafinált megoldásainak egy lélegzetelállítóan erőteljes élményét élhettük át közösen, őket hallgatva.

A székből fel sem állva…

Én a receptjeimmel is szeretek

Knyvtr

2019.04.23

Németh-Hindi Fatima volt a Nőszemközt első vendége. Két fotel, köztük egy asztal, rajta sárga tulipánok a vázában és két bögre Nőszemközt Pirivel felirattal. A kép kávéházi hangulatot áraszt, megteremtve egy kellemes beszélgetés színhelyét.

Nőszemközt…

Programok és napsütés a húsvéti forgatagon

Ndasdy-vr

2019.04.23

Négy napon át tartó programsorozattal vártuk kedves vendégeinket a Nádasdy-várban. A Nádasdy Kulturális Központ kínálatából: zenei koncert, mesterségek ünnepe, hagyományőrzés, játszóház, kézműves foglalkozások. Élményben gazdag hétvége áll mögöttünk.

Koncert, kézművesség, tojáskeresés…

Szállt a dal és szállt vele a lélek

Ndasdy Ferenc Mzeum

2019.04.16

A magyar költészet napja alkalmából a Nádasdy-vár dísztermében egy különleges időutazáson vettek részt a vendégek. A Mentés másként együttes két tagja elvarázsolta a sárváriakat.

Költői utazás…

Költészet napja a Csicsergő ovisokkal

Ndasdy-vr

2019.04.11

A Csicsergő Óvoda növendékeit költészetnapi koncerttel vártuk a Nádasdy-várban. A zenés verseket és mondókákat a Palinta Társulat adta elő. A Magyar Kultúra Napján a Vármelléki ovisok találkozhattak az együttessel. Most a Csicsergősök jöttek.

Hinta, palinta…

Erdély, Japán és Sárvár egy helyen

Ndasdy Ferenc Mzeum

2019.04.01

Szombat esti kulturális élményre vártuk vendégeinket a múzeum dísztermébe. Eszes Rita Erdélyben játszódó Illangók című regényét mutattuk be tárgyakon és a megújult huszárkiállításon keresztül. Hamarosan érkezik a könyv második kiadása.

Elvarázsolt tájakon át…

Fizika-show

Ndasdy-vr

2019.04.01

Látványos fizika-show várta a sárvári általános iskolák tanulóit. Első osztálytól nyolcadikig minden korcsoport a fizika törvényeivel ismerkedett, miközben remekül szórakozott. Ahogy mi magunk is. Megtanultuk, hogy csodálatos világ vesz körül minket.

Ez nem varázslat…

Albatrosz szabad, avagy utazás egy testben

Knyvtr

2019.03.20

A könyvklub márciusi rendezvényén az esős idő ellenére is sokan voltak kíváncsiak a szombathelyi írónő, Rozán Eszter legújabb könyvére.

Egy regény dramaturgiája…

Ünnepnap és hosszú hétvége. Forgatag volt a várban

Ndasdy-vr

2019.03.18

Három napon át programmal vártuk vendégeinket a nemzeti ünnep alkalmából. Kiállításmegnyitó, családi program, hagyományos Pilvax és Berecz András estje biztosította a tartalmas időtöltést a vár falai között a márciusi hosszú hétvégén.

Napokon át…

Nők a reflektorfényben

Ndasdy-vr

2019.03.12

A nőnap a határtalan édességről szólt a várban. Fantasztikus Édes Nőnapra vártunk mindenkit a Nádasdy-várba. Sütemények, csokiszökőkút, street arts fellépők és virágok napja volt. Márthattunk csokit, de készíthettünk is táblaszám.

Izgalmas ízek…

Farsangoltunk egyet

Ndasdy-vr

2019.02.28

Jó időnk volt hozzá, és ezt az érdeklődők jelenlétükkel hálálták meg. Ezren felüli látogatószámmal zártuk a családi farsangot február utolsó vasárnapján a Nádasdy-várban. A játszóház, a bábelőadás és a családi koncert képei önmagukért beszélnek.

Mozgalmas nap volt…

Hagyományt teremtettünk a reneszánsz nappal

Ndasdy-vr

2019.02.26

Zene, tánc, vidám pillanatok és a fegyverek ropogása a Nádasdy-vár falai között. Egész napos családi programmal vártuk vendégeinket a múzeumban és a várudvaron. A közönség érdeklődését jelzik, hogy előadásaink teltházzal mentek.

Reneszánsz hangulat…

Szerelmesnap másként

Knyvtr

2019.02.21

A könyvtár irodalmi klubja februári összejövetelét a Valentin, illetve a Bálint nap jegyében rendezte meg. Könyvbemutató, találkozó és szerelmes üzenetek egymástól egymásnak. Az irodalom és a szerelem örök.

Pillantások az irodalomból…

Versillusztrációs pályázat. Eredmények

Knyvtr

2019.02.12

A Nádasdy Kulturális Központ által Ady Endre halálának századik és Weöres Sándor halálának harmincadik évfordulójára versillusztrációs pályázatot hirdetett. A sárvári és környékbeli iskolák diákjainak munkáit vártuk megadott művek illusztrálására.

Eredményes pályázat…

Kincsek után jártunk a múzeumban

Ndasdy Ferenc Mzeum

2019.02.07

A Nádasdy családhoz köthető kiállítási tárgyakat kerestek a rejtvényfejtés napján a múzeumban. Egy huszárcsákót, egy órát és végül egy térképet kellett megtalálni. Nem volt könnyű a feladat, de általános vélemény szerint megérte.

Titkok nyomában…

Füveslaci járt a könyvtár klubjában

Knyvtr

2019.02.05

A búzafű és csíra alapú táplálkozás nagymestere, Tóth László kertészmérnök, akit mindenki csak Füveslaciként ismer, volt az Egészségklub idei első vendége. A zsúfolásig megtelt terem is bizonyította az előadó és a téma népszerűségét.

Életteli…

Értékteremtő megemlékezés Tinódiról

Ndasdy Ferenc Mzeum

2019.02.05

Több évtizedes hagyományra tekint vissza Sárváron a január végi megemlékezés Tinódi Lantos Sebestyénről. A gimnázium és a Nádasdy-vár közös programján szóban és zenében elevenítették fel a költő életét és életművét.

Lantos emlékezés…

Egy délután a tehetségről – szakmai nap

Ndasdy Ferenc Mzeum

2019.01.29

Elképesztően sokféle anyagot találunk a szakirodalomban a tehetség meghatározásáról, a fejlesztő módszertanokról, a téma pszichológiai megközelítéséről. Egyvalamiben mindenki egyetért, a tehetség ajándék, melyet fejleszteni kell.

Mi a tehetség…

Táncba hívó Szélkiáltó

Ndasdy-vr

2019.01.22

A kultúra ott van, ahol Te vagy! Ezzel a mondattal kezdtük az évet. Fontosnak tartjuk, hogy a vár a mindennapok része legyen. A sárvári első kulturális hétvégén a város általános iskoláinak 7. osztályosai vettek részt a Szélkiáltó együttes műsorán.

Többszólamú műsor…

Dísztermi hangulat a Hangraforgó zenekarral

Ndasdy Ferenc Mzeum

2019.01.22

Lágy dallamokba és feszes ritmusokba öltöztetett verseket hallgattunk a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében a Magyar Kultúra hétvégéjének alkalmából a Hangraforgó zenekar tolmácsolásában. Évszázadok művészeti teljesítményét hallhattuk egy sűrű órában.

Versvarázslat…

Sok könyv – sok élmény

Ndasdy-vr

2019.01.22

A január 19-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett könyvvásár és könyvkötészeti műhely pillanatképei jól tükrözik a kulturális hétvége hangulatát. Van, aki többször is visszatért aznap a Nádasdy-várba. Hozott rokonokat, barátokat, ismerősöket.

Könyvvásár és kötészet egy napja…

Nirvana érzés Sárváron

Pinceklub

2019.01.22

A grunge amerikai úttörőire emlékeztek Sárváron. Egy évtizedig tartó csend után mindenki legnagyobb örömére a hagyomány újraéledt. Ismét teltházas Nirvana emlékest a várban. Hajnalig tartó buli volt a Pinceklubban.

Zene még a legfiatalabbaknak is…

Ady-élménnyel kezdtük!

Knyvtr

2019.01.17

Mindenki hozott egy verset! A Sylvester Könyvbarátok Klubjának idei első összejövetelén Ady Endre emlékét idéztük fel halálának 100. évfordulója alkalmából. Az élet és az életmű fordulópontjait a hozott versek bontották ki.

Versek Adytól…

Rövid évértékelő Takács Zoltán Bálinttól

Ndasdy-vr

2019.01.16

Olyan esztendőn vagyunk túl, melynek munkájával a következő évek alapjait teremtettük meg. Célunk az volt, hogy a lehető legszélesebb közönségkört szólítsuk meg programjainkkal.

Milyen volt az elmúlt esztendő?

Programajánló - A kultúra mindenkié

Ndasdy-vr

2019.01.16

2019. január 18-19-én a kultúra hétvégéjére invitálunk mindenkit a Nádasdy-várba. Munkatársunk, Molnár Andrea beszél a programról.

A kultúra hétvégéje

Versillusztrációs pályázat

Knyvtr

2019.01.08

A Nádasdy Kulturális Központ pályázatot hirdet Ady Endre és Weöres Sándor verseinek illusztrálására a sárvári és a járás diákjai számára. Egyéni és csoportos munkákat egyaránt várunk a díjazásra. A pályaműveket kiállításon mutatjuk be.

Versek rajzban…

Karácsonyi álmok

Posta tr

2018.11.20

Az advent heteiben karácsonyra hangoló programok várják a sárváriakat és a városba érkező vendégeket a Posta téren és a Nádasdy-várban. Helyi és országos együttesek, előadók adnak adventi műsort december első három hetében.

Adventi készülődés…

Kiszabadultak a könyvbemutatóról

Ndasdy Ferenc Mzeum

2018.11.08

A novemberi hosszú hétvégén a sárvári múzeum dísztermében mutattuk be R. Kelényi Angelika Báthory Erzsébet történetét feldolgozó regényét. Az író-olvasó találkozón a közönség kipróbálhatta magát, hogyan veszi az akadályt egy szabadulószobában.

Árnyékok és kulcsok…

Megszállták az olvasók a könyvtárat

Knyvtr

2018.10.16

Az olvasás mellett a beszélgetésről, a zenéről, a közös játékról szólt a könyvtári hét. Nemcsak nappal, hanem egy éjszaka is nyitott kapukkal várták a régi és új ismerősöket, akik végül barátokká váltak.

Könyvtári hét éjjel nappal…

Világérzés a szemetelő esőben…

Ndasdy-vr

2018.09.18

Szeptember 14, péntek este. A vár színpadán a budapesti Keep Floyding színekben és hangokban teljesítette ki az egykoron Cambridge-ben alakult angol, ma már rock legendának számító Pink Floyd zenekar zenei örökségét.

Keep Floyding beszámoló

Süti az olvasásért! A Könyvtár sütije verseny

Knyvtr

2018.09.06

A Nádasdy Kulturális Központ könyvtára meghirdeti az év könyvtári sütije versenyt. Olvassa el kedvenc könyvét és engedje szabadjára fantáziáját. Majd irány a konyha és készülhet már a süti. Mi megkóstolnánk!

A könyvtár sütije…

A miniszter félrelépett Sárváron

Ndasdy-vr

2018.08.29

Közel hatszáz néző volt kíváncsi a Bánfalvy Stúdió bemutatójára, melyben a miniszter félrelépett. A kétfelvonásos darab az első percétől az utolsóig tartogatott meglepetést. A folyamatos nevetés és a vastaps jelezte, egy jó este volt a várban.

Képek egy félrelépésről…

Boldog születésnapot, Sárvár!

Ndasdy-vr

2018.08.21

Négy napot át együtt ünnepeltük Sárvár modernkori várossá avatásának fél évszázados évfordulóját. A Nádasdy-várban, a Posta téren és a Hild parkban számos programmal igazi születésnapi partin érezhettük magunkat.

Együtt ünnepeltünk…

Újra táncol Sárvár

Ndasdy-vr

2018.08.16

A csoportok bemutatkozásával megkezdődött Sárváron a 38. Nemzetközi Folklórnapok rendezvénysorozata. A várudvar nagyszínpadán a hivatalos megnyitó után az együttesek egymás után kápráztatták el a várudvart megtöltő közönséget.

Táncok kavalkádja…

Észre se vesszük, mi hiányzik

Nmeth Mihly

2018.08.10

93. évében elhunyt Német Mihály szobrász. Sárváron élt, köztünk, velünk. Közben faragott, rajzolt, írt, biciklizett, élt és élt. Könnyedén az életet, komolyan a művészetet. Kilenc évtized mindenkiért.

Nem nekrológ…

Tehetség a színpadon

Ndasdy-vr

2018.08.07

A Civil napok keretében újra sárvári művészeti egyesületek mutatkoztak be a vár színpadán. Három estén keresztül nemcsak a város polgárai, hanem a Sárvárra érkező vendégek is meggyőződhettek arról, hogy bizony zajlik az élet.

Zene, tánc a színpadon…

A legpergősebb szombat

Ndasdy-vr

2018.08.02

Július 28-án Sárváron járt a Besh o droM zenekar, és nem egyedül. A Szombathelyi trió – Skultéti Rita, Bujtás Ervin, Polgár Tibor – kezdte az estét és alapozta a hangulatot, majd a Besh o droM belecsapott a lecsóba.

Velünk együtt…

Ünnepeljük együtt a város születésnapját!

Ndasdy-vr

2018.07.24

Négy napon át tartó programsorozattal ünnepeljük Sárvár modernkori várossá avatásának 50. évfordulóját. Koncertekkel, gyermekprogramokkal, vásárral, borudvarral, gasztrósorral várjuk a város polgárait, a városba érkező vendégeket.

Ötven év négy nap…

Leszállás Párizsban. Teltházas szabadtéri előadás

Ndasdy-vr

2018.07.19

Amikor egy jól felépített kapcsolatrendszer összeomlik. Nem karrierről van persze szó, hanem a szerelemről vagy inkább az élet habzsolásáról. A sárvári várban félezren szórakoztak és nevettek nagyokat a Kalocsai Színház bemutatóján.

Színpadon a szerelem…

Zenekompót képekben

Ndasdy-vr

2018.07.12

Az idei nyár egyik újdonsága, hogy egy héten át esténként zene szól a várban. Keddtől vasárnapig egymásnak adták a kilincset a stílusok. A hely és a zene hangulatát, a közönség jókedvét szóban átadni nehéz. A képek azonban segítenek.

Képeken át kell játszani…

Vidám tábori fotók

Ndasdy-vr

2018.07.03

Június 25-29 között kisiskolás kézműves tábor és játszóház nyílt a Nádasdy-várban. Rajzoltunk, festettünk, gyurmáztunk, múzeumi kalandjátékot játszottunk, ismerkedtünk huszárkori fegyverekkel, bábszínházi előadást néztünk…

Milyen volt a tábor?

Hangok, fények Szent Iván éjjelén

Ndasdy-vr

2018.06.25

Kívül, belül megtelt a vár a napfordulóra rendezett programunkon. A kisgyerekektől a nagyszülőkig mindenki megtalálta nemcsak a saját, hanem a család programját is. Befejezésként fáklyás felvonulással a Csónakázó-tóra is kimentünk a hagyományos tűzijátékra.

Mozaikok egy estéről…

Nyitvatartunk naplemente után is

Ndasdy Ferenc Mzeum

2018.06.22

A sárvári vár az év két legmelegebb hónapjában, júliusban és augusztusban 22 óráig várja vendégeit. A kellemes esti program részeként javasoljuk, látogasson el hozzánk, tegyen egy sétát a várban, térjen be a múzeumba akár este 21 óráig.

Ahol az est leszáll…

A 2018-as Kulturális Gála képekben

Ndasdy-vr

2018.06.11

Június 10-én, a Nádasdy-vár nagyszínpadán került sor a minden évben megrendezésre kerülő Kulturális Gálára. 16 órától kezdődően közel negyven diák kapott meghívást a Sárvári-járás 10 iskolájából. A fiatal tehetségek kiválóan szerepeltek.

Gyerekek a színpadon

Az a népes gyerekjuniális

Ndasdy-vr

2018.06.05

Június 3-án a gyerekek elfoglalták a várat. Pukkant nevetés és durrant puska is, de csak játékból és játékosan. A vasárnap délután napsütésében gyerek és felnőtt együtt szórakozott a sárvári várban.

Élmények sok-sok fotóval

Ez most komoly? Zene volt a várban!

Ndasdy-vr

2018.05.29

A hétvége két napján a komolyzene és általában a zene iránt érdeklődőket vártuk a Nádasdy-várba. Gyerekek és felnőttek járták be a helyszíneket és hallgatták közösen a muzsikát.

A zene hangjai szavakba öltve…

A zene újrafestette a dísztermet

Ndasdy Ferenc Mzeum

2018.05.22

Szalóki Ági és Bodrogi Éva történelmi falak közé, történelmi zenét hozott nekünk május 19-én kora estére. Zenésztársaikkal nyolcvan percbe sűrítették mindazt a mély hitet és színt, ami a népi és úri muzsikából a 17. század után ránk maradt.

Kinek a népzene, kinek az udvari komoly…

Pünkösdi kavalkád a várban

Ndasdy-vr

2018.05.22

A pünkösdi hosszú hétvége minden napján programmal jelentkeztünk. Vendégeinket sok mindennel vártuk, a zenétől a kézművesfoglalkozáson át a vidám játékokig a vár egész területén. Mindeközben a múzeum is nyitva tartott.

Pünkösdi napok…

A Szimatok nyerték a Detektívsarok játékot

Knyvtr

2018.05.15

A könyvtár 2010 óta hirdeti meg a Detektívsarok című játékot. A tanéven átívelő program játékos formában, a modern technika lehetőségeit felhasználva ösztönzi nyomozásra a csapatokat. A felső tagozatos tanulók pontokat gyűjtve válhatnak mesterdetektívvé.

Nyomozás a könyvtárban…

Sajt(ó)tájékoztató a múzeum dísztermében

Ndasdy Ferenc Mzeum

2018.05.15

Molytalanítottuk a Nádasdy-várban lévő manóalagutakat, és megismerkedtünk a gödöllői küldöttséggel. A múzeum pedig újra megmutatta egyedi oldalát, ahogy minden alkalommal, ha újabb könyvvel ismerkednek meg a látogatók.

Egy egér herceg naplója...

Átélhető zenei utazás. Szalóki Ági koncertje

Ndasdy Ferenc Mzeum

2018.05.14

A sárvári pünkösdi hétvége nyitókoncertjén Kárpát-medencei zenei utazásra hívunk, nemcsak térben, hanem időben is. Szalóki Ági a vár dísztermében vendégeivel történelmi környezetben várja zenei csemegére éhes közönségét.

Régi zene új köntösben…

Szubjektív objektív egy Nádasdy könyvbemutatóról

Ndasdy Ferenc Mzeum

2018.04.27

A sárvári vár dísztermében hatalmas érdeklődés mellett került sor Nádasdy Borbála és Takács-Reichardt Gabriella kettős könyvbemutatójára. Asszonyszerelem, asszonysors és Nádasdy Pál imádságai kerültek a nagyközönség elé.

Sorsok évszázadokon át…

Arany minősítést is osztottak a kórustalálkozón

Ndasdy-vr

2018.04.24

A sárvári Éneklő Ifjúság Kórustalálkozón a sárvári Tinódi Gimnázium vegyeskórusa a legmagasabb kategóriában arany minősítést kapott. A Nádasdy Tamás Általános Iskola szintén rangos eredményt ért el, ezüst minősítést B kategóriában.

A közös éneklés öröme…

Dőzsölt a hold a könyvtárban

Knyvtr

2018.04.16

A sárvári könyvtárban komoly érdeklődés mellett mutatták be Tóthárpád Ferenc legújabb verseskötetét. Kihirdették a meghirdetett rajzpályázat eredményeit, zenélt a Rózsabors Műhely, a gyerekekkel együtt rajzolt az illusztrátor.

Érzékek özöne…

Teltház előtt Mátyásról, a királyról

Ndasdy Ferenc Mzeum

2018.04.10

A Mátyás Emlékév keretében nemcsak az uralkodó belpolitikájáról, Európával és az Oszmán Birodalommal fenntartott kapcsolatáról hallhattunk, hanem arról a nyugat-dunántúli körről is, mely komoly befolyással bírt a király környezetében.

Egy uralkodói sors…

Szalag, tojás, nyúl hátán bojt

Ndasdy Ferenc Mzeum

2018.04.04

Megtudtuk, hogy a hímes szó igazából nagyon szépet jelent. Nemcsak egyszerűen cifrát, tarkát, színest – ahogy a díszített hímes tojások jelennek meg képzeletünkben. A gyerekek időnként jobban tudják, mi pedig nem győzünk igazat adni nekik.

Festettünk, varrtunk, fűztünk…

Könyvek minden korosztály számára

Knyvtr

2018.03.20

A sárvári könyvtár többszáz kötettel gyarapodott a Márai programnak köszönhetően. Szépirodalmi és ismeretterjesztő könyveket egyaránt forgathatnak gyerek és felnőtt olvasóink. A változatos témák a legszélesebb érdeklődést elégítik ki.

Lapozó…

Ovisok a babzsákban, huszárok a vitrinben

Ndasdy Ferenc Mzeum

2018.03.16

A sárvári ovisok évek óta a nemzeti ünnep előtti napokban a múzeumban ismerkednek a huszárokkal. Ilyenkor az igazgató bácsi arra vállalkozik, hogy közelebb hozza a bajszos katonákat az ovisokhoz és a múzeum is lazább oldaláról mutatkozik be.

Találkozás a történelemmel…

Verkli, mézeskalács, fűszeres almaszörp

Ndasdy-vr

2018.03.10

A lányokkal, nőkkel, asszonyokkal együtt a tavasz is beugrott egy kóstolásra március 8-án a Nádasdy-várba. A rendezvény annyi látogatót vonzott, hogy a süteményes pultok háromszor ürültek ki, a rétes és a házi szörp is megfogyatkozott.

Az első Édes Március 8…

Rajzpályázat 4-9 éves gyerekek számára

Knyvtr

2018.03.07

A Nádasdy Kulturális Központ rajzpályázatot hirdet óvodásoknak és kisiskolásoknak. A pályázat keretében Tóthárpád Ferenc új verseskötetéből választottunk verseket. A pályázatra beküldött anyagot a Költészet Napján nyíló kiállításon mutatjuk be.

Illusztrált versek…

Interjú a Nádasdy-vár új vezetőjével

Ndasdy-vr

2018.02.09

A sárvári képviselőtestület 2017 szeptemberi ülésén úgy döntött, hogy a sárvári várban található kulturális intézményeket egyesíti, egy vezető alá vonja. A képviselők februárban megválasztották az intézmény vezetőjévé Takács Zoltán Bálintot.

Minden, ami elvárható...

Meglett mind a tíz! Porcelánok nyomában

Ndasdy Ferenc Mzeum

2018.02.03

A rejtvényfejtők világnapján tíz kicsi porcelán nyomába eredtek a múzeumban. A belépéshez szükséges jelszóhoz is már kellett néhány kattintás, de az izgalmak még csak ezután következtek. Egy családi délután Poirot szellemében.

A kis szürke agysejtek...

Tinódi élete nyomában jártak

Ndasdy Ferenc Mzeum

2018.01.31

Kátai Zoltán énekmondó és Takács Zoltán Bálint történész közösen elevenítették fel Tinódi Lantos Sebestyén életét, életművét. A teltházas előadáson bemutatták azokat a régészeti leleteket, melyeket 1934-ben találtak a sári templomnál, mikor Tinódi sírját keresték.

Több szempontból…

Dorottya köszöni, jól van

Ndasdy Ferenc Mzeum

2018.01.12

A Nádasdy-vár dísztermében az egykori tulajdonosról, Mária Terézia Dorottya modenai hercegnőről, bajor királynéról hallgathatott előadást a nagyszámú közönség. Eddig ismeretlen fényképfelvételek, korabeli híradások segítették felvázolni az életutat.

Huncut hercegnőből királyné…

Gyermekrajz kiállítás

Knyvtr

2018.01.10

A hagyományos Momó-játék keretében készült rajzokból látható kiállítás a könyvtár folyosóján. Az alsó tagozatos diákok munkáit A meggondolatlan szó című mese ihlette.

Momó, a manó nyomában…

Egy egységben az erő

Ndasdy-vr

2018.01.02

2018. január 1-jétől a sárvári várban található intézmények új név alatt közösen végzik tevékenységüket. A Nádasdy Kulturális Központ egyszerre vállalja hagyományait, de bátran újít, sőt kísérletez. Mindezt együtt a közönséggel és a közösséggel.

Csakis együtt…

Karácsonyi készülődés a múzeumban

Ndasdy Ferenc Mzeum

2017.12.18

A múzeum hagyományaihoz híven advent idején ovisok színezték, vágták, ragasztották a dísztermi karácsonyfát. A munkatársak mesét mondtak, diafilmet vetítettek, majd a közönséggel együtt meggyújtották az adventi koszorú gyertyáit.

Karácsonyi hangulat a díszteremben…

Hírek, programok a Nádasdy-várban

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!