Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Első kiadás. Gárdonyi Géza regényének bemutatója

2023. szeptember 22. péntek 17:00

Könyvbemutató

Soha nem jelent meg különálló kötetben az Egri csillagok szerzőjének első regénye. A dédunoka kezdeményezésére most kiadták a három pataki diák történetét elmesélő történetet. Irodalmi szenzáció a múzeumban.

Gárdonyi Géza regényének bemutatója Sárváron

Egyben, kötet formájában most jelenik meg először Gárdonyi Géza Álmodozó szerelem című regénye. A magyar irodalom egyik legtöbbet olvasott szerzője életében több írásával kapcsolatban megtiltotta, hogy azok nyomtatásban megjelenjenek. 

Az Álmodozó szerelemmel kapcsolatban ilyen kijelentést nem tett, így a dédunoka, Keller Péter kezdeményezte, hogy az 1886-ban a Győri Közlönyben folytatásokban megjelent regényt most adják ki összefűzve egy könyvben. Az álom valóra vált, a regény megjelent. 

A történet három pataki diák sorsát meséli el, akiket az iskola befejezése előtt kicsapnak a méltán nagyhírű intézetből. A három életút, Sándoré, Miskáé és Gusztié három lehetőség a felemelkedésre vagy a bukásra. 

A lefelé tartó út egyenesnek tűnik, a felfelé ívelőé jóval bonyolultabb. Gárdonyi Géza főleg erről az útról mesél nekünk. Nem is akárhogyan. A szöveg sokszor magával ragadja olvasóját, ahogy az események felgyorsulnak, szinte úgy érezzük, gyorsabban is olvasunk. Az elmélkedő részeknél – mert gyönyörű és máig érvényes gondolatait is megosztja velünk az író – mi is elgondolkodunk az élet kérdéseiről.

Gárdonyi, a regény írásának az idején még Ziegler Géza devecseri tanítói munkája mellett vetette papírra első regényét 1883 tavaszán és nyarán. Jól ismert, hogy Devecserből Sárvárra érkezett, ahol 1884 első felében tanított a hercegi fiúiskolában. A regény csupán két évvel később jelent meg, de már a kézirat ott hevert a tanítói szoba egyik polcán.

A sárvári bemutatón nemcsak a regényt ismerhetjük meg, hanem a dédunoka mesél Gárdonyi életéről, a családról és általában az író írásművészetéről, hagyatékáról. Szóba kerül természetesen a sárvári szál is, mely jóval összetettebb, mint egy életrajzi adat. Ne felejtsük el, hogy az Egri csillagok fő forrását Tinódi Lantos Sebestyén Eger ostromáról szóló éneke adta. Tinódi pedig Sárváron hunyt el Nádasdy Tamás udvarában.

Keller Péterrel Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója beszél. 

A könyvbemutatóra a sárvári múzeum dísztermében kerül sor.

 

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. március 10. vasárnap 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. március 22. péntek 20:00

Ikon…

Hímes fiúk - hímes lányok. Húsvéti hétvége

Nádasdy-vár

2024. március 30. szombat - március 31. vasárnap

Bújj, bújj zöld ág…

Húsvéti szombat a múzeumban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. március 30. szombat 09:00 - 13:00

Tojásfestés…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!