Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Erdély, Japán és Sárvár egy helyen

2019.04.01

Szombat esti kulturális élményre vártuk vendégeinket a múzeum dísztermébe. Eszes Rita Erdélyben játszódó Illangók című regényét mutattuk be tárgyakon és a megújult huszárkiállításon keresztül. Hamarosan érkezik a könyv második kiadása.

Eszes Rita könyvbemutatója volt a sárvári múzeumban

Két éve indítottuk el Molytalanító Irodalmi Kimozduló programunkat, melynek keretében kortárs magyar regényeket mutatunk be. A helyszín szokatlanul hat, hiszen a múzeum mégis egy örökségmegőrző hely. A sárvári helyszín azonban kínálja magát történelmi környezetével, három szárnyat, egy freskókkal borított dísztermet és egy tornyot magában foglaló kiállítási terével.

A vár és benne a tárlatok együtt kínálják magukat a játékra, hogy helyszínként szolgáljanak a bemutatásra. Csupán egy kis fantázia kell és a termek egyből átalakulnak a történetek helyszíneivé. A műtárgyakat, a berendezett szalonokat, a vitrinek sorát ezeken az estéken a regény világának alkotóelemeiként értelmezzük és láttatjuk.

A díszlet, mint mindig, most is más volt. Alig változtattunk, mégis belépve a díszterembe egyből egy másik világban éreztük magunkat. A freskók jelenetei, a fajansz kályha arannyal díszített fehér felülete vetítővászonként szolgált. Rohanó erdélyi tájakon, falvakon és erdőkön keresztül helyezkedtünk be a regény környezetébe.

A kincses vidék mesékkel, tündérekkel átszőtt meseországgá vált.

A kisasztalon tárgyak, egy keretezett gép, gyertyatartó félig leégett gyertyával, egy japán porcelánlány, egy borosüveg és egy nyúl.

Kezdődhet is a legújabb rendhagyó könyvbemutató.

Az est házigazdája, Molnár Andrea, a Nádasdy Kulturális Központ munkatársa, a Molytalanító Irodalmi Kimozduló megálmodója és megvalósítója, lelkes ifjúsági regényolvasó egyből a közepébe vág. Beszélgetésre hívja az írónőt, Eszes Ritát. Nem elsőkönyves szerzőt hívtunk meg szombat estére, de bemutatott regénye az első megjelent könyve.

A beszélgetésből sok minden kiderül.

Eszes Rita könyvbemutatója volt a sárvári múzeumban

Eszes Rita ugyan már gyermekkorában írt naplót, majd később a marketing szakmában találva állást nap mint nap szövegekkel foglalkozott, első regényét viszonylag mégis későn írta meg. Az alkalmat gyermeke megszületése kínálta, aki meglehetősen nyugodt kisbabaként sokat aludt. Adódott az alkalom. Naponta egy, másfél óra írással alig egy év alatt elkészült az Illangók című regény.

A kiadás folyamata nehezebbnek bizonyult, mint az írásé. Kiderült a kiadók nem mindig válaszolnak a megkeresésre, vagy egyáltalán nem foglalkoznak ismeretlen szerzők műveinek a kiadásával, főleg ha elsőkönyves íróról van szó. A lehetőséget végül a Könyvmolyképző Aranymosás programja hozta el, amely többek közt a közönség bevonásával évről évre ad lehetőséget a tehetség megmutatására.

Így 2017 őszén megjelent az Illangók. És sikert aratott. A könyv példányai elfogytak, hamarosan érkezik a második kiadás.

A regények, vallja az írónő, nem mindig feleltethetők meg az életnek, az életrajz nem tükröződik vissza a könyvben. Egyes elemek azonban mégis magyarázhatók. Sokszor olvashatunk Eszes Rita regényeiben tűzről, mely vallomása szerint egy feldolgozási folyamat. Néhány éve ugyanis szomszédjukban tűz ütött ki, és kisfiúkkal együtt nekik is gyorsan el kellett hagyni a lakást.

Kellemesebb emlékeket, életfordulókat idéztek fel a tárgyak, melyeket Molnár Andrea kérésére hozott magával Rita. Ne felejtsük: múzeumban vagyunk!

Egy kártyalap, mely még az írói pálya elején játszott szerepet egy döntés meghozatalában. A hogyan tovább kérdésben segített a megfelelő válasz megtalálásában. A menjek vagy maradjak választásról van szó. Visszatekintve ma Rita úgy gondolja, nem kell jósnő és kártya ilyen dilemma eldöntéséhez.

Egy gyertyatartó az esküvőről. A házaspár minden évfordulónapján meggyújtja a gyertyát. Amikor pedig elfogy, újat kérnek a házasságkötőtől. A borosüveg is családi eseményt idéz. A részletek felfedése nélkül, kisfiúk születésével függ össze és a férjjel és az édesanyával. A japán baba az egyéves Japán tartózkodást idézi.

Végül a nyuszi, egy aranynyúl. Az írónő lelkes állatvédő, nem támogatja az állatok ajándékozásának ötletszerű szokását. Minden állat befogadása fontos döntés, elkötelezettséget jelent. Egy decemberben ők mégis kaptak egy nyuszit megkérdezés nélkül. Végül befogadták az állatot, mely ma mindennapjaik része.

Kevesen tudják a nyusziról, mondhatjuk, egy rendkívül alábecsült állat, hogy rendkívül intelligens. A nyuszi nem ketrecben él, kedvenc tartózkodási helye az írószoba. Az írás részéből ki is követeli a részét. Amikor Rita ír, a nyuszi mindig felkéredzkedik. És persze kívánsága mindig teljesül.

A beszélgetés végeztével következett a Molytalanító Irodalmi Kimozduló sorozat hagyományos eleme, a tárlatvezetés. A könyvet a múzeumon keresztül, a múzeumot a könyvön keresztül mutatjuk be ilyenkor vendégeinknek. Molnár Andrea vezetett minket végig a huszárkiállítás termein. A helyszínek, a vitrinben található tárgyak adtak alkalmat arra, hogy megismerjük az Illangók történetének a keretét.

Közben fogyasztottunk finom kekszet, csodálatos ízű szörpöket és befejezésként megkóstolhattuk a varázslatos tekercset is. Eszes Rita szintén kapott feladatot. Néhány tárgyról neki kellett elmondania, vajon mire szolgálhatott regénye világában. Mindezt rögtönözve, a játék kedvéért, a közönség örömére.

Láthattunk titkos világ bejáratát őrző székeket, kóstolhattunk lelkületet megmutató málnát, de megismertük a diszkógömb mesebeli változatát is és sok minden mást.

A szokatlan, de izgalmas könyvbemutató arra hívott minket is, hogy elolvassuk a regényt.

Megtudtuk, hogy a boltokban most ugyan nem kapható, de a sárvári könyvtárból kikölcsönözhető.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!