Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Vármelléki jegyzetek

Nádasdy-vár Sárvár

Erich Segal: Az évfolyam

Nádasdy-vár

2020.04.14

Erich Segal amerikai író, irodalom-és nyelvészprofesszor egyetemi tanulmányait a Harvardon végezte. Később ugyanitt tanított. Első sikeres műve a Love Story című regény, amely minden idők egyik leghíresebb romantikus szerelmi története.

Erich Segal: Az évfolyam - Sárvári jegyzetek

Stílszerűen 1970. február 14-én, Valentin napján jelent meg, s az év könyvsikerévé vált. 41 hetet töltött a New York Times bestseller-listáján, hónapokig vezette is azt. Hollywoodban meg is filmesítették a történetet. A forgatókönyvet Segalra bízták.
1971-ben Golden Globe – díjat kapott a legjobb forgatókönyv kategóriában. Az azonos című filmadaptációt Ryan O’Neal és Ali McGraw főszereplők vitték sikerre. A film öt Golden Globe-díjat nyert és hét Oscar-díjra jelölték, de az arany szobrocskát csak a legjobb filmzene kategóriában (Francis Lai) kapta meg.
A regény leghíresebb mondata: „a szeretet azt jelenti, hogy soha nem kell azt mondanod, sajnálom”, a populáris kultúra szállóigéjévé vált. Maga az író egyébként tudatában volt annak, hogy műve nem irodalmi értékének köszönhette népszerűségét, a háttérben sokkal inkább szociológiai tényezők álltak.
Erich Segal a Harvard Egyetemhez kötődését több regényében is megörökítette. Az Orvosok című művében Segal a tudomány eredményeit felhasználva valóságos tudósokról mintázta főszereplőit, akiket, zsenialitásukat kiemelve, pszichológiai empátiával ábrázol. Ám az érzékeny és érdekes témaválasztás ellenére a könyv nem aratott akkora sikert, mint ahogyan azt írója szerette volna.
Végül 1985-ben Az évfolyam (The Classe) című regénye elhozta a várt diadalt. A mű nemzetközi bestellerként is megállta a helyét, hisz Franciaországban éppúgy, mint Olaszországban díjat nyert.

Erich Segal: Az évfolyam - Sárvári jegyzetek

A regény az 1950-es években kezdődik és egy viharos negyedszázadot ölel át. A történet az 1958-ban végzett harvardi évfolyam huszonöt éves találkozóján fejeződik be, amikor a szereplők ismét találkoznak egymással és szembesülnek nemcsak évfolyamtársaikkal, hanem saját életükkel is.
Az ’58-as évfolyam olyan nemzedék volt, aki azt hitte, megváltoztatja a világot. Hisz a Harvard – ahol tanultak, ahonnan sorsuk indult – jelképe annak, kik és mik lesznek.
A regény cselekménye az egyetemen töltött diákéveket követően térben és időben szerteágazik – párhuzamosan követve az öt főszereplő sorsát.
Bár több szálon fut a cselekmény, ez nem zavaró, nem okoz törést a regényben.
A regény öt szereplő életét követil. Danny Rossi, a zenei csodabogár, aki minden kockázatot vállal, akár édesapjával szemben is. Ted Lambros, a második nemzedékes bevándorló, kinek minden vágya, hogy a Harvard-i akadémia csúcsára jusson. Jason Gilbert, származása és a közel-keleti háború áldozata, aki csak a tragédiában találja meg az igazi identitását.
George Keller, a legkevesebb angol nyelvtudással rendelkező menekült Magyarországról, aki később a külügyminiszter-helyettesi székig vitte. Andrew Eliotot, kinek útját három évszázados Harvard-ősök kísértik, akik óriási árnyékot vetek hősünk önbizalmára.

Erich Segal: Az évfolyam - Sárvári jegyzetek

A könyv bemutatja az ember minden gyenge és hihetetlenül erős oldalát. Nyilvánvalóvá teszi, hogy egy személy hogyan befolyásolhatja a saját életét – és mások egyaránt. Ezt megfigyelhetjük Jason Gilbert áldozatában, Andrew Eliot megalázásában, Ted Lambros életében folytatott küzdelmében, vagy abban, ahogy a szerző George Keller dilemmáját ábrázolja, illetve ahogy Daniel Rossi alakjában a tehetsége mellett megjeleníti a kapzsiságot is.
Segal ezzel együtt szerethető karaktereket mutat be, akik végül tönkreteszik az életüket. Mindannyian szenvedélyesek, tehetségesek, de a valódi boldogság legtöbbjüket elkerüli. Az öt életút révén Segal közben az 50-es, 60-as, 70-es évek társadalmi, tudományos, romantikus, zenei és politikai szféráiba vezeti az olvasót.
A fordulatokban gazdag regény a karrierről, sikerről, kudarcról, politikáról és emberi nagyságról egyaránt szól. Arról, kit hogyan érintett meg a történelem forgószele az 1958-as harvardi évfolyam egykori diákjai közül.
A könyvet különösen azoknak érdemes elolvasni, akiket érdekel a hidegháború korszaka. A mű arra is keresi a választ, vajon mennyit érdemes feláldozni a tudásért, egy esetleges karrierért. (Fehér Károlyné Zsuzsa)

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Méhes-mézes irodalmi kalandok

Könyvtár

2023.09.20

Díjkiosztó…

Könyvbemutatók, gitárzene és mangarajzoló

Könyvtár

2023.08.23

Indul az új évad…

Könyvvásár, kiállításnyitó és sok-sok érdekes előadás

Könyvtár

2023.04.27

Változatosság…

Zene, költészet, cseresznyefa virágzás

Könyvtár

2023.03.31

Szerdánként…

Kaland a méhekkel. Pályázat

Könyvtár

2023.03.21

Közösség…

Ablakok és ajtók. Intézményeink nyitvatartása

Nádasdy-vár

2023.01.26

Lehetőségek…
Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Japán Klub. A mangakák titkai

Könyvtár

2023. szeptember 27. szerda 17:00

Véletlenszerű képek…

Grabovski klubkoncert

Nádasdy-vár

2023. szeptember 29. péntek 20:00

Szevasz Életem…

A könyv híd, a könyvtár összeköt

Könyvtár

2023. október 03. kedd - október 07. szombat

Könyvbemutatók, könyvszigetek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Vármelléki jegyzetek

Könyvajánlók

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!