Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Várbejáró és rózsakerti parti

Nádasdy-vár

2024. május 11. szombat 15:00-19:00

Koncert, Családi, Tárlatvezetés

Az Emlékhelyek Napján minden évben olyan helyeket mutatunk meg vendégeinknek, ahol a hétköznapokon csak munkatársaink járnak. Idén nemcsak bejárjuk a várat, hanem új rózsakertünket is bemutatjuk egy rózsakerti parti keretében.

Emlékhelyek napi program a sárvári várban

A sárvári vár az eltelt több mint hét évszázad alatt folyamatosan változott, épületeket emeltek, épületrészeket bontottak le benne, miközben a várfal is elkészült bástyáival együtt. A bástyákról is tudjuk, hogy nem egyidőben építették azokat, a várfalak sem mindig kőből, téglából álltak. 

A palotaépület ötszögének kialakítása is egy hosszú folyamat eredménye volt. A ma gazdasági udvarként, épületként emlegetett rész egykoron a Nádasdy család kincstáraként szolgált, korábban pedig valószínűleg kert volt a helyén. A modern időkben egyre inkább a várban és az uradalmakban zajló élet hátterét biztosította. Sőt volt olyan idő, amikor a város egyetlen körforgalma is itt volt közlekedési táblákkal, sövénnyel.

A várfalnak szintén története van, melyről régészeti feltárások, írott források, majd később fényképfelvételek tanúskodnak. Egy védelmi céllal épült fal lassan átalakult és a mindennapi élet részéve vált. Műhelyek, raktárak, garázsok helyiségei sorakoztak a falak mentén. 

A vár történetéhez ugyanakkor hozzátartozik a rózsa. Az utolsó bajor király, III. Lajos felesége, Mária Terézia Dorottya bajor királyné szenvedélyes botanikus volt. Családjával rendszeresen járta az erdőket, a mezőket, illetve a bajor hegyeket. Több új növényfajt is beazonosított Bajorországban, melyekről tudományos leírást készített szép rajzokkal kiegészítve.

 
Emlékhelyek napi program a sárvári várban

Amellett, hogy jól ismerte a növények világát, szenvedélyesen szerette a rózsákat. Münchenhez közeli kastélyuk parkjában, Leutstettenben 35 ezer rózsa nyílt. Egy történetből azonban azt is tudjuk, hogy Sárváron szintén volt rózsakertje. Helyét pontosan nem ismerjük, de a következő hetekben a vár külső udvarán több mint száz rózsát ültetünk el, illatos tearózsákat, futórózsákat mindenféle színben. A lugasrózsák természetesen rózsaszínűek lesznek. Néhány év múlva már rózsalugas várja vendégeinket. 

A rózsakert avatására az Emlékhelyek napján kerül sor egy rózsakerti parti keretében. A program egy másfél-két órás várbejárással, úgy is mondhatjuk, külső helyszínes tárlatvezetéssel indul, melyen Takács Zoltán Bálint igazgató régi felvételek, források segítségével mesél a vár történelméről, a régi időkről, szerelemről, kincstárról, bulikról. 

A várbejárás során megmutatjuk az északnyugati és északkeleti bástyákát, illetve a rózsakert melletti kis bástyát, körbejárjuk a várat, miközben a legnagyobb bástya tetejéről rápillantunk a városra. Természetesen nem létrát mászunk, hanem ide a múzeumból megyünk ki.

A vártúra után a rózsakertben partira várjuk a résztvevőket, ahol Bujtás Ervin ad akusztikus koncertet. 


Várbejáró és rózsakerti parti

2024. május 11-én, szombaton az Emlékhelyek Napján a sárvári várban

A program

15:00 Várbejáró Takács Zoltán Bálint, történész, igazgató társaságában. Találkozó a vár aulájában

17:00 Rózsakerti parti. Közreműködik Bujtás Ervin


 

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Tribute Maraton Sárvár

Nádasdy-vár

2024. május 25. szombat 19:00 - 23:00

Guruló rock turné…

Gyereknap a város több pontján

Nádasdy-vár

2024. május 26. vasárnap 14:00 - 19:00

Gyereknap…

Aranykori torna

Könyvtár

2024. május 29. szerda 17:00

Öröm-mozgás…

Egy jó délután. Gyerekjuniális

Nádasdy-vár

2024. június 02. vasárnap 15:00 - 20:00

Vidám hangulatok….

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!