Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Emlékezzünk Tinódira!

2023. január 30. hétfő 13:30

Családi

A 16. század első felének költőjére, Tinódi Lantos Sebestyénre emlékeznek Sárváron a nevét viselő gimnáziumban, illetve a várparkban található emlékszobornál. Utóbbira minden emlékezőt szeretettel várunk.

Emlékezzünk Tinódira! Tinódi emléknap Sárváron

Sárváron, a Magyar Királyság meghatározó politikusának, Nádasdy Tamás nádornak az udvarában hunyt el 1556-ban Tinódi Lantos Sebestyén. Az első magyar nyelvű, verseit kötetbe szerkesztő költőnek tekintett Tinódi nemcsak korának eseményeit írta le, illetve adta elő, hanem kortársainak erkölcsi útmutatást is igyekezett adni műveivel. 

Sárvárra is valószínűleg kettős céllal érkezett. Egyrészt információkat szerezni a nádori udvarban az ország helyzetéről, a nyugati határszél eseményeiről. Ugyanakkor itt is elővette lantját és énekeivel erőt adott, tanított.

A kalandokkal, megpróbáltatásokkal teli évtizedek azonban kikezdték egészségét és már nem adatott meg számára, hogy új versekbe kezdjen. Barátja, a sárvári udvar tisztartója Perneszith György tudósította arról urát, Nádasdy Tamást, hogy Tinódi Sebestyén elhunyt január utolsó napjaiban. A tisztarttó költői eszközökkel írta meg a vándor halálát. 

"Tinódi Sebestyén megvetvén már ezt a halandó muzsikát, elment a mennybéliekhez, hogy ott az angyalok között sokkal jobbat tanuljon."

Emlékezzünk Tinódira! Tinódi emléknap Sárváron

A 19. század végén felfedezett levél nyomán Sárváron először az 1920-as évek elején kezdeményezték egy Tinódi emlékmű felállítását, amire 1933-ban került sor. Az avatással elindult az emlékezések sárvári hagyománya, melynek részeként a költő nevét viselő gimnáziumban Tinódi napot tartanak, illetve a várparkban koszorúzással egybekötött emlékünnepélyt szerveznek az 1970-ben felavatott Tinódi emlékműnél.

A hagyományoknak megfelelően az emlékezés vasárnap, január 29-én veszi kezdetét. A 10 órakor kezdődő Szentmise után megkoszorúzzák a sári Szent Miklós templom falán elhelyezett Tinódi-emléktáblát. 

Hétfőn, január 30-án a gimnáziumban Dr. Hajdú Tamás történész tanár tart előadást a diákoknak Tinódi életéről. Itt az iskola diákjai, tantestülete, illetve Dr. Máhr Tivadar koszorúzza meg Tinódi Lantos Sebestyén egész alakos szobrát, a város díszpolgárának, Németh Mihálynak az alkotását.

A várparkban 13 óra 30 perckor kezdődik a koszorúzás, melyre minden emlékezni szándékozót szeretettel várunk. Az emlékműnél Némethné Rádl Krisztina, a Sárvári Tinódi Gimnázium igazgatója mond ünnepi beszédet.

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Tribute Maraton Sárvár

Nádasdy-vár

2024. május 25. szombat 19:00 - 23:00

Guruló rock turné…

Gyereknap a város több pontján

Nádasdy-vár

2024. május 26. vasárnap 14:00 - 19:00

Gyereknap…

Aranykori torna

Könyvtár

2024. május 29. szerda 17:00

Öröm-mozgás…

Egy jó délután. Gyerekjuniális

Nádasdy-vár

2024. június 02. vasárnap 15:00 - 20:00

Vidám hangulatok….

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!