Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Gárdonyi nyomában

2019.11.26

A Sylvester Könyvbarátok Klubjának novemberi vendége dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész, kultúrakutató volt, aki Gárdonyi Géza rejtélyes személyiségéről tartott előadást, természetesen említést téve sárvári tartózkodásáról is.

Előadás volt a sárvári könyvtárban Gárdonyi Gézáról

Hogyan is jellemezhetnénk Gárdonyit? A kortársak visszaemlékezései alapján szerény, sérülékeny lelkű, bátortalan, ám öntudatos jellem volt. Intenzív belső életet élt, saját csalódásait, tapasztalatait felhasználta regényeihez is. Történelmi regényíróként is az ember, a lelki oldal is érdekelte, a szív szerinti megközelítés jellemezte. Műveiben sok esetben párkapcsolati témák is megjelennek, mint például az Egri csillagokban Éva és Gergely szerelme.
Az est folyamán olyan információkat is megtudhatott a közönség, melyek a tankönyvekben nem szerepelnek, iskolában nem tanultunk róla, például, hogy Gárdonyi szeretett kertészkedni, sőt egy pókfajtát is felfedezett.

Előadás volt a sárvári könyvtárban Gárdonyi Gézáról

Természetesen Gárdonyi sárvári kötődéséről is hallhattunk. Bár csak pár hónapot tanított itt, de ez az időszak mégis nagy hatással volt életére, értékes tapasztalatokra, kapcsolatokra tett szert. Rendszeresen olvasott folyóiratokat, könyveket, illetve nyelvtudását fejlesztette (angolul, németül, franciául tanult). Itt kötött életre szóló barátságot Barabás Györggyel, aki mindenben támogatta, könyvtárát is megosztotta vele.
Az előadás végén dr. Bogoly József Ágoston Gárdonyi füveskönyvét ajánlotta a közönség figyelmébe, illetve hallhattunk belőle néhány idézetet is. Mindenkit buzdított, hogy érdemes Gárdonyi műveket olvasni, újraolvasni, hiszen a sorok között meglelhetjük, felfedezhetjük az író lelki finomságát, rejtélyes személyiségét is.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!