Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Program

Nádasdy-vár Sárvár

A hálózat embere. Róma - Sárvár. Dísztermi előadás

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. április 17. szerda 17:00

Előadás

A Kanizsai és Nádasdy család korába visz minket vissza Kanász Viktor történész előadása. Nagy utat teszünk meg Sárvártól Rómáig és vissza. Egy olyan kort ismerhetünk meg, melyben a hit, a háború határozta meg a mindennapokat.

Előadás a Nádasdyakról a sárvári múzeumban

A történészek az elmúlt időszakban egyre jobban megismerik a hálózatok működését, törvényszerűségeit. Érdemes e szemlélettel közelíteni a magyar történelem későközépkori, koraújkori időszakához is. A dísztermi előadások sorozatunk következő előadója dr. Kanász Viktor történész és így tett, aki a múzeumi programon egy különleges, eddig alig ismert kapcsolati háló titkaiba avat be bennünket. 

Kanász Viktor is egy kutatóintézeti hálózat munkatársa, teljes nevén a HUN-REN PPKE-PTE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport, valamint az Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa. Fő kutatási területe a késő középkori és a kora újkori egyház- és hadtörténet. 

Az elmúlt években a szentszéki-magyar kapcsolatok 16. századi történetével, különösen az I. Ferdinánd király mellé rendelt szentszéki nunciusok magyar vonatkozású jelentéseivel foglalkozott és hozott számos eddig ismeretlen adatot felszínre, ami nagyban hozzájárul a korszak megismeréséhez. 

Többek között Sárvár 16-17. századi története is a látókörébe került, elsősorban a Kanizsai és a Nádasdy család vonatkozásában. Eredményei között szerepel Kanizsai László sárvári végrendeletének és római zarándoklatának részleteinek a feltárása, vagy Kanizsai Orsolya és Nádasdy Tamás vallásosságával kapcsolatos új megfontolások. 

Dísztermi előadásában e témák mellett szól a Nádasdy család és Sárvár, valamint Róma kapcsolati hálójáról. Az adatgazdag és izgalmas részletekkel fűszerezett programra szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt. 


Hit és háború. Róma és Sárvár a 16-17. században 

dr. Kanász Viktor dísztermi előadása a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében

2024. április 17. (szerda) 17 óra


 

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Tribute Maraton Sárvár

Nádasdy-vár

2024. május 25. szombat 19:00 - 23:00

Guruló rock turné…

Gyereknap a város több pontján

Nádasdy-vár

2024. május 26. vasárnap 14:00 - 19:00

Gyereknap…

Aranykori torna

Könyvtár

2024. május 29. szerda 17:00

Öröm-mozgás…

Egy jó délután. Gyerekjuniális

Nádasdy-vár

2024. június 02. vasárnap 15:00 - 20:00

Vidám hangulatok….

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!