Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Varázslatos tájakon

2019.04.30

A Random Jazz programsorozat első koncertje teltházas siker lett. Az Ektar zenekarra sokan voltunk kíváncsiak. A jazz-zene aprólékos és rafinált megoldásainak egy lélegzetelállítóan erőteljes élményét élhettük át közösen, őket hallgatva.

Ektar – Random Jazz a Nádasdy-várban

Munkatársunk, Molnár Sándor ihletett beszámolójával idézzük fel a koncertet.

Vártam ezt a napot, no nem azért, mert egykedvű, esőáztatta volt a világ, és derűt kerestem a vidámsághoz, hanem azért, mert tudtam, mit kap majd a lelkem este fél hétkor. Tudtam, mert a koncert előtt napokig Őket hallgattam.
Megjött az Ektar, lassú, bölcs üdvözléssel, miközben a profik nyugalmát láttam a mozdulataikban, azt éreztem a kézfogásukban, a hangjukban és kedvességükben.  Az általuk már jól ismert díszterem rögtönzött színpadát pillanatok alatt telepakolták hangszerekkel, majd következett a hangbeállás, és a zenekar elment enni valamit, mondván: majd jövünk.
Ott maradtam a hangszerekkel, a kíváncsi, jazz-zenét kedvelőket váró üres székekkel, és nyugalmat éreztem. Az Ektar maga adta meg nekem az érzést, hogy minden rendben lesz. Vártuk a közönséget. Kíváncsi és érdeklődő a jazz rajongók világa, ez az alakalom is az állítást bizonyítja. A nézőtér ugyanis hamar megtelt, a pótszékeket is elfoglalta a közönség.

Elkezdődött a koncert.

Nehéz az Ektar Instrumental Quintetet elemezni, mivel annyira sokrétű és annyira ethno és nagyon jó jazzt játszanak, de azért megpróbálom.
2002 óta léteznek, improvizatív kamarazenét játszanak, kompozícióikat balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálják, de a középkori zene is fellelhető a szigorúbban szerkesztett darabokban. Viszont kortárs és európai népzenét is felfedeztem a játékukban. Nevük az Ek-tar indiai szó jelentése egy-húr: az öt muzsikus kifejezésben, melodikus variációkban, ritmikában igyekszik úgy összeolvadni, mintha valóban egy húron játszana. Hangszereik között egyaránt szerepelnek hagyományos és különleges, egzotikus jazzhangszerek.

Ilyen például a balkáni 14 húros vonós, a gadulka, vagy a 4 oktávos afrikai eredetű, 120 fémlapból álló metallofon hangszer, az array mbira. Ezek a hangszerek mind a kompozíciókban, mind szabad rögtönzéseikben együtt, egymással harmonikus kölcsönhatásban szólalnak meg.

Nehéz leírni a hangzást, az érzést, hiszen annyira különleges az élmény, hogy napokkal később is a hatásuktól „szenvedek”.

Láttam egy teltházas jazz koncertet a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében, láttam közönséget együtt élni a zenével, és tudom, hogy ritka pillanat ez, hogy a jazz rétegzene, viszont ez az alkalom olyan csodás volt, aminek hatására, ehhez a réteghez szívesen tartozom.

A vastaps után a közönség lelkében számtalanszor bölcsebben indult haza.

Ígérjük nekik, folytatjuk, mindannyiunk örömére.

Köszönjük az élményt Szőke Szabolcs, Csókás Zsolt, Váczi Dániel, Benkő Róbert és Sárvári Kovács Zsolt!

Visszavárunk benneteket!

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!