Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Programnaptár

Vármelléki jegyzetek

Nádasdy-vár Sárvár

Egy nemzetek lévén

Nádasdy-vár

2018.12.11

A történetírás feladata, hogy a forrásokat ne csak feltárja, hanem értelmezze is. Mindig izgalmas, amikor településünk, régiónk múltjával kapcsolatos könyv kerül elénk. Négy évszázaddal ezelőtt mozgalmas világ volt.

Egy nemzetek lévén - könyvajánló a sárvári várból

Dominkovits Péter: „Egy nemzetek lévén…” A Nyugat-Dunántúl Bocskai István 1605. évi hadjárata idején (Bp., 2006)

 

Istvánffy Miklós Magyar krónikáját olvasgatva akadt meg a szemem a Bocskai-felkelés dunántúli eseményein. A magyar Liviusnak is nevezett történetíró birtokainak fekvése miatt különösen sok figyelmet szentelt a nyugat-magyarországi területekre. Több oldalon keresztül meséli el, természetesen Habsburg-párti nézőpontból, hogy a Dunántúlra érkező hajdúk, majd a hozzájuk csatlakozók milyen pusztításokat végeztek, valamint részletes betekintést nyerhetünk a hadműveletek lefolyásába is.

Ennek nyomán kezdtem el jobban utánanézni az 1605. évi dunántúli hadieseményeknek. Sárváriként és kutatóként is megfogott a történet, amelyről addig keveset tudtam. Azonnal mentem a sárvári könyvtárba, mivel tudtam, hogy ott megtalálom Dominkovits Péter könyvét a Bocskai-felkelés dunántúli eseményeiről. Istvánffyt letéve merültem bele a soproni levéltáros munkájába. Gondoltam, részletes ismereteket szerezhetek az itt folyó hadműveletekről, csatákról, az érintett települések, elsősorban, persze, Sárvár helyzetéről azokból a hónapokból. Szinte hallottam már a félelmetes, farkasüvöltést idéző hajdúkiáltást: „Hujj, hujj, rá!”, ahogy a vár körül portyázó Némethy Gergely vezette felkelők a bentiekben akarnak félelmet kelteni.

A könyv azonban nem ezt az élményt adta.

A szerző ki is kötötte, hogy nem hadtörténetet szándékozott írni, a bevezető tehát már lehűtötte a kedvemet. Kis csalódást éreztem. Majd bemerülve a könyvbe, kiderült, hogy itt a városok, Sopron, Szombathely és Kőszeg, illetve az uradalmak és központjaik, mint Sárvár vagy Körmend helyzetének bemutatása volt a szerző célja. Nem baj, gondoltam, ennek ellenére gyarapíthatom a Sárvárról és a Nádasdyról szerzett ismereteimet.

Más szemmel kellett olvasnom a könyvet. Amikor társadalomtörténeti, településtörténeti szemszögből néztem a szöveget, a mozaikszerű leírásokból végül kikerekedett 1605 májusától decemberéig Sopron és Vas vármegyék eseménysora, a különböző városok, uradalmak, a nemesek és egyháziak lehetőségeinek felvázolásával a pártállások háttere. Megtudhattam, miért állhatott ellen Sopron a felkelőknek és Szombathely miért nem. Mi okozta Kőszeg meghasonlását és kapitányának, Nádasdy Tamásnak az átállását. Miért maradt Batthyány Ferenc császárpárton, és hova állt Báthory Erzsébet és Sárvár a folyton változó hadi helyzetben. Kik választották a várat menedékhelyül, és kik fosztották ki a Nádasdyak keresztúri uradalmát. Az apró kockák lassan egységes képpé álltak össze bennem. A könyv szerkezete nem lineáris a kronológia mentén, hanem a társadalmi rétegeket tekintve tematizált. Idő kell, amíg megszokjuk ezt a formát. 

A könyv elvisz minket egy sokszáz évvel ezelőtti, háborús esztendőbe.

Megmutatja nekünk, mit érezhettek, mit gondolhattak, mit élhettek át az akkori nők és férfiak. Ebben a kötet második részét alkotó válogatott levelezésgyűjtemény is a segítségünkre van. Ugyancsak a jobb megértéshez visz bennünk a gazdag könyvillusztráció, amely korabeli festményeken, metszeteken keresztül ad képet egy-egy említett településről, épületről vagy érintett személyről.

Számomra a tanulság a könyv olvasása során...

...az, hogy bár azt hisszük általános és középiskolás tanulmányaink alapján, hogy mindent tudunk a Bocskai-felkelésről, valójában szinte semmit sem tudunk róla. Úgy emlékszem, még szombathelyi főiskolai tanulmányaim során sem foglalkoztunk részletekbe menően a Nyugat-Dunántúlon lezajlott eseményekkel.  Ezt a hiányt messzemenően pótolta Dominkovits Péter könyv e, egy újabb szeletét ismerhettem meg szűkebb pátriám múltjának. Nekem ez adja a munka igazi értékét. Megmutatta, hogy a lényeg a részletekben bújik meg. Hiszen hogyan ismerhetnénk meg alaposabban mondjuk egy háború eseményeinek alakulását, ha nem ismerjük az abban résztvevők tetteinek mozgatórugóját. Erre pedig csak az olyan munkák adnak lehetőséget, amelyek a nagypolitikai események mögött felvázolják azokat a kereteket, amelyekben a történések lezajlottak

Az „Egy nemzetek lévén…” könnyen forgatható, jól tagolt könyv, amely nem igényel nagy helyet, és nem kellett rászánnom több hetet a kiolvasására, mégis elégedetten csuktam be az oldaljelölővel alaposan „kidekorált” könyvet.

Mit is adott számomra a könyv?

Egyrészt megismertem városom és megyém történetének eddig szinte ismeretlen fejezetét, másrészt újabb kutatásokra ösztönzött mind a Bocskai-felkelés eseményeit, mind Sárvár múltját tekintve, valamint segített kissé más szemszögből nézni a történelem folyamatát.

Szibler Gábor

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Legfrissebb híreink:

Méhes-mézes irodalmi kalandok

Könyvtár

2023.09.20

Díjkiosztó…

Könyvbemutatók, gitárzene és mangarajzoló

Könyvtár

2023.08.23

Indul az új évad…

Könyvvásár, kiállításnyitó és sok-sok érdekes előadás

Könyvtár

2023.04.27

Változatosság…

Zene, költészet, cseresznyefa virágzás

Könyvtár

2023.03.31

Szerdánként…

Kaland a méhekkel. Pályázat

Könyvtár

2023.03.21

Közösség…

Ablakok és ajtók. Intézményeink nyitvatartása

Nádasdy-vár

2023.01.26

Lehetőségek…
Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Japán Klub. A mangakák titkai

Könyvtár

2023. szeptember 27. szerda 17:00

Véletlenszerű képek…

Grabovski klubkoncert

Nádasdy-vár

2023. szeptember 29. péntek 20:00

Szevasz Életem…

A könyv híd, a könyvtár összeköt

Könyvtár

2023. október 03. kedd - október 07. szombat

Könyvbemutatók, könyvszigetek…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Sárvári advent 2018

Adventi programok...

Vármelléki jegyzetek

Könyvajánlók

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!