Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Könyvtári napok kicsit másképp

2020.10.20

Az Országos Könyvtári Napok programsorozatához idén is csatlakozott könyvtárunk. A járványhelyzet miatt csendesebb, visszafogottabb volt a hét. A lényeg mégsem változott, egy hétig újra a könyvtár és az olvasás állt a középpontban.

Egy héten át központban a sárvári könyvtár

A rendezvénysorozat Az elmúlt 15 év című kiállítás megnyitójával vette kezdetét. Az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódó rendezvényeinkről készült fotókkal, cikkekkel, különböző tárgyakkal szerettük volna felidézni az elmúlt évek jeles előadóit, eseményeit. 

A kiállítás az előző 15 év könyvtári napjainak plakátjaival indul. Érdemes végignézni, hogy egy-egy esztendőben milyen programokat ajánlottunk olvasóinknak, látogatóinknak. 

A folyosó falán fotók segítségével mutatjuk be a tíz éves jubileumát ünneplő Detektívsarok játékunkat és a Sylvester Könyvbarátok Klubja összejöveteleit. E két rendezvénynek a vitrinekben is kiemelt helyet biztosítottunk. 

A többi tárlóban kis fotókat és a Sárvári Hírlapban, Vas Népében megjelent írásokat láthatnak az elmúlt évek Országos Könyvtári Napjaihoz kapcsolódó helyi rendezvényekről. 

Kiemeltünk három évet, amely könyvtárunk számára különösen jelentős volt. 2010-ben pályázati forrás segítségével filmet, különböző tárgyakat készíttethettünk, többek közt egy ismertetőt intézményünkről. 2011-ben nálunk került megrendezésre a XVII. Vas Megye Könyvtári Nap, 2012-ben pedig a könyvtár fennállásának 60 évfordulóját ünnepeltük. 

Külön helyen láthatják az irodalmi klubban vendégként nálunk járt írók, költők köteteiből készült válogatást, illetve Jankovics Zoltán zeneszerző-hegedűművész adományáról szóló dokumentumokat.

A kiállítást október végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Egy héten át központban a sárvári könyvtár

A kedd délután évek óta a Detektívsarok című játéké. A 2019/20-as évad ünnepélyes eredményhirdetésére tavasszal nem kerülhetett sor, de a járványhelyzet miatt most októberben sem fogadhattuk a csapatokat, ezért személyesen csak a nyertesek, a Kőkacsák vehették át jutalmukat. 

Természetesen a többieknek is eljuttattuk az ajándékokat. Ebben az évben tizedik alkalommal indítottuk útjára a játékot, igaz, hogy online, de a gyerekek lelkesedése töretlen, hiszen 21 csapat nevezett a sárvári és a környékbeli általános iskolákból, hogy kipróbálják nyomozói tehetségüket.

Egy héten át központban a sárvári könyvtár

Szerdán este a zenei klub összejövetelével folytatódott a programsorozat.  A 2020-21-es évad címe: Barangolás Hangszerországban.  Paukovics László az első előadást a hegedűcsalád bemutatásának szentelte. A jelenlévők több zenedarabot is meghallgattak. 

Először Telemann: 12 fantázia hegedűszólamra c. műből Gulliver szvitjét, majd J. S. Bach egyik hegedűversenyéből hangzott el egy ismert részlet. Sarasate kiváló spanyol hegedűművész és zeneszerző különböző országok zenéiből írt darabokat hegedűre és zongorára, ezekből is csemegézett a klubvezető. 

Ezt követően a tagok figyelmébe ajánlott egy filmet, amely Stradivariról, a híres olasz hegedűkészítőről szól, főszerepben Anthony Quinn-nel. Érdekességként egy igazi Stradivari hegedű hangját is hallhatták Maxim Vengerov kiváló orosz hegedűművész előadásában. 

Második hangszerként a brácsát ismerhették meg, mely talán kevésbé virtuóz hangszer. Zenehallgatáskor Hoffmeister 12 darabjából egy rondó csendült fel. Ezután a gordonka (cselló) került sorra, Paganini Szeszély etűdjével szemléltetve. 

A tagok Paganini 14. etűdjének meghallgatásával emlékeztek Mérei Tamásra, a napokban elhunyt kiváló csellóművészre. Haydn vonósnégyesének és ráadásként Dvorák Újvilág Szimfóniájának dallamai zárták a zenei estet.

Egy héten át központban a sárvári könyvtár

Október 8-án délután „Könyvtárpártoló tevékenységért” elismerő oklevelek átadására került sor. 2012 óta minden évben a könyvtári napok keretében oklevéllel díjazzuk azokat a személyeket, akik könyv és egyéb adományaikkal, ötleteikkel támogatják intézményünk munkáját. 

Idén hárman részesültek elismerésben: Orbán István sok értékes könyvet ajándékozott a könyvtárnak, dr. Tömböly Margit és Salamon István pedig önzetlenül, kitartó lelkesedéssel segítik rendezvényeink megvalósulását.

Egy héten át központban a sárvári könyvtár

Az oklevelek átadása után a Nőszemközt Plusz című beszélgetéssel folytatódott a program. A házigazda meghívottja ezúttal Molnár Zoltán volt. A sárvári könyvtár nyugalmazott igazgatója felidézte pályája indulását, a hegyfalui éveket, majd anekdotákkal színesítve a szombathelyi főiskola könyvtárában eltöltött időszakot. 

Molnár Zoltán lelkesen beszélt könyvtárosi munkájáról, a helyismereti kutatómunka szépségeiről és intézményünk könyvkiadói tevékenységéről is. A nyugalmazott igazgató többek között azt is megosztotta a közönséggel, hogy hogyan történt a kapcsolatfelvétel Szinérváraljával és hogyan készült a Sárvári Hírlap szerkesztése közel tizennégy éven át a könyvtárban. 

Megtudhattuk, hogy Molnár Zoltánnak tartalmasan telnek nyugdíjas évei is, hiszen mindig készen áll unokái, gyerekei hívó szavára. Természetesen kutatói, szerkesztői munkájával sem hagyott fel, szívesen segít bármilyen kiadvány létrejöttében. A legutóbbit: Fónyad Pál István: Ráhner Máté – a rebellis és konszolidált egyházépítő evangélikus lelkész című kötetet, melyet ugyancsak Molnár Zoltán szerkesztett és lektorált ajándékként átnyújtotta a könyvtár olvasóinak.

Egy héten át központban a sárvári könyvtár

Pénteken és szombaton, összesen három alkalommal invitáltuk könyvtárbejárásra az érdeklődőket. A kalandos kedvű érdeklődők a földszinttől a padlásig bejárták intézményünk termeit, miközben a könyvtár vezetője mesélt a különböző klubokról, programokról, a könyvtár által nyújtott lehetőségekről. 

Nagy érdeklődés övezte a könyvtári munkafolyamatok bemutatását, hiszen ezek által ismerkedtek meg a résztvevők pl. egy könyv megrendelésétől, adatainak feldolgozásán át a kölcsönző térbe kerüléséig. A lelkes látogatókat kis ajándékokkal leptük meg. 

A könyvtári hét alatt, a járványhelyzet ellenére is, közel 200-an vettek részt a rendezvényeken, 16 esetben tekintettünk el a késedelmi díj megfizetésétől, 57-en pedig beiratkoztak, illetve megújították könyvtári tagságukat.


A rendezvénysorozatot támogatta a Vas Megyei KSZR és az NKA.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Hatalmi Arcok. Szomszédnéni Produkciós Iroda

Nádasdy-vár

2024. július 26. péntek 20:00

Mi újsi…

PRAH. Telitalálatos komédia

Nádasdy-vár

2024. július 27. szombat 20:30

Tudunk élni…

Vágy, álom, valóság

Galeria Arcis

2024. augusztus 09. péntek 18:00

Mindenki…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!