Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Egy egységben az erő

2018.01.02

2018. január 1-jétől a sárvári várban található intézmények új név alatt közösen végzik tevékenységüket. A Nádasdy Kulturális Központ egyszerre vállalja hagyományait, de bátran újít, sőt kísérletez. Mindezt együtt a közönséggel és a közösséggel.

Az új szervezet - Nádasdy-vár Sárvár

A város képviselőtestülete 2017 tavaszán tette meg az első kezdeményezését, hogy a múzeumot, a művelődési központot és a könyvtárat összevonja, integrálja. Szeptemberben pedig megszületetett a végső döntés, melynek értelmében a Nádasdy Kulturális Központ január 1-jével megkezdte működését. 

Minden intézmény folytatja korábbi szakmai munkáját. A könyvtár elsősorban a sárváriak felé nyitott. A művelődési központ a városi civil kezdeményezéseket és szervezeteket támogatja, illetve a város turizmusához kapcsolva szervez programokat. A múzeum mint tudományos jellegű kulturális intézmény gyűjteményeinek megőrzésével, feldolgozásával és az ismeretek közvetítésével foglalkozik. Az egyes intézmények közös pontja eddig az állandó kapcsolattartás volt a város polgáraival, illetve a városba érkező turistákkal. Az integráció elsősorban ezt a tevékenységet érinti, azaz egy folyamatos, összetett és változatos programkínálat kidolgozását, illetve megvalósítását.

Természetesen 2018-ban is részesei lehetünk a jól ismert nagyrendezvényeknek, mint a fúvós fesztivál (Sörexpressz), a Nádasdy Fesztivál, a motoros találkozó (Vármeeting), Nemzetközi Folklórnapok. A tervek közt szerepel azonban, hogy már az idén új programokkal is találkozhatunk nemcsak a nyári időszakban, hanem minden hónapban. 

A kulturális központ mindeközben elkészíti stratégiai tervét, melynek során nemcsak a hazai és a nemzetközi kutatásokra, illetve trendekre figyel, hanem több csatornán a sárváriakat is megkérdezi, de a nevelési és oktatási intézményekkel és a turizmusban érdekelt felekkel szintén felveszi a kapcsolatot. Egy olyan stratégia megalkotására kerül így sor, mely a következő egy évtizedre meghatározza a Nádasdy Kulturális Központ tevékenységét.

A sárvári vár több évszázada a város életének a központja. A ma benne működő kulturális intézmény ennek a hagyománynak megfelelve, de egyben a különböző igényekre és kihívásokra figyelemmel tölti be szerepét.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!