Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Donizetti sikert aratott!

2019.07.17

Lehetne ez egy 19. századi felkiáltás is valahol Olaszországban, de az igazság az, hogy az opera, mellyel Dramatic Art Produkciós Iroda megörvendeztette közönségét, Sárváron szólalt meg áriában, zenében, gesztusban és kiváló színészi játékban.

Donizetti sikert aratott Sárváron

Esetenként azt gondoljuk az operáról, hogy a klasszikus zene thrash-metállja? Hogy a dráma egyenesen lezúdul a színpadról a közönségre és maga alá temeti őket, miközben az áriákban adagolt cselekmény végig hömpölyög a lelkeken?

A tizenkilences év kísérletezni támadt kedvű programszervezői úgy gondolták, szabad sokkolni a közönséget, de csak kicsit. Donizetti Ritája ugyanis vígopera volt, bravúros előadásmódban, élőzenei kísérettel, minimalista díszlettel és izgalmas „újraélesztésben”.

A rendező, Dénes Viktor már az előadás előkészületeinél meglátta a lehetőséget a helyszínben. A Nádasdy-várnak alapvetően van egy markáns hangulata. Aki belép a vár udvarára és megpillantja a színpadot, az már hallja is a zenét, akkor is, ha épp csak a szél fütyül a fák lombjain. A gondolat teljesebbé teszi a látványt, ez egy ilyen hely. Mi, a házigazdák csak figyeltük az aznap délután megérkező rendező arcát, kíváncsiak voltunk, merre indul, miből épül majd fel a kiváló előadás díszlete. Ruhaszárító kötél, csipesz, lepedők, aluszékek, kisasztal, két paraván, poharak, borosüveg – kész is!

– Jaj, mi lesz ebből?! – súgta közelünkben egy idős turista hölgy.

Hát előadás! Egy nem akármilyen előadás, amire már nyolc óra előtt gyűlni kezdett a kíváncsi nézőközönség. Mire kicsit alábbhagyott a szeszélyes nyári szél (nem szellőcske!) a zenekar elfoglalta helyét, felcsendültek az első akkordok, és a világ megszűnt körülöttünk létezni. A sminkmesternek és a művészekne, a zenének, az előadásmódnak köszönhetően, minden ezen az estén a Nádasdy-vár színpadán láttunk és hallottunk, bemutatta az opera műfai sajátosságain belüli változatosságot. Búsongani, nevetni, csodálatos zenét hallgatni és értőn bólogatni a darab felvetett komikus és néha szomorkás problematikáján – ilyen az opera. Ez nem thrash. Ez Donizetti. Gondolkodás nélkül újra meghallgatnám.

A szereposztás és akik megkomponálták nekünk az emlékezetes esti előadást:

Rita: Szigeti Karina
Beppe: Ódor Botond
Gasparo: Najbauer Lóránt 
Zenei vezető: Kéry Tamás
Látvány: Horányi Júlia
Rendező: Dénes Viktor

(ma)

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Program a mai napon

Sárvári advent 2023

Nádasdy-vár

2023. december 02. szombat - december 23. szombat

Várakozással…

Közelgő programok

Remény a csodára

Posta tér

2023. december 09. szombat

A remény…

Az Angelicus Kórus adventje

Posta tér

2023. december 09. szombat 17:00

Énekelj szívből…

A Kanona Band adventi kiskoncertje

Posta tér

2023. december 09. szombat 18:00

Karácsonyi rézfúvósok…

Az öröm ígérete

Posta tér

2023. december 16. szombat

Az öröm…

Regös Együttes

Posta tér

2023. december 16. szombat 17:00

Közös kincs…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!