Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Várurak, rablólovagok. Dísztermi előadás

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. június 26. szerda 17:00

Előadás

A több mint egy évtizede indított előadássorozat a középkorban, a koraújkorban élők hétköznapjainak a történetébe pillant be. Most a középkor valóban véres valóságába vezet minket az előadó. Rablólovagok a Nádasd nemzetségből.

Dísztermi előadás a középkorról Sárváron

Bilkei Irén főlevéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának címzetes igazgatója a múzeum személyes jóbarátja. Több mint egy évtizede fogadta el először meghívásunkat, hogy az általa jól ismert Nádasdyak, Kanizsaiak és általában a Nyugat-Dunántúl régmúltjáról tartson előadást. Az elmúlt évek során megismerhettük előadásai segítségével, izgalmas és érdekes történetekkel gazdagítva a középkor, a kora újkor mindennapjait, nevelési elveit, étkezési szokásait, vallási életét, fürdőkultúráját, borfogyasztását. Úgynevezett kis és nagy témákat, melyek segítségével megismerhetünk egy régmúlt, de a mára is ható világot.

Várurak, rablólovagok és kegyes nagyasszonyok. Mozaikok a Gersei Pethő család 16. századi történetéből című előadása már címével sejteti, hogy nem a szép, rózsákkal telehintett hétköznapokról, hanem ellenkezőleg, a véres valóságról lesz szó. Ha filmben fogalmaznánk meg az előadás lényegét, drámai zenékkel, hanghatásokkal kísért jeleneteket láthatnánk, melyben a közeli és távoli felvételek finom egyensúlya meséli el a történetet.

Generációk történetét halljuk majd, a Vas megyei Nádasd nemzetségből származó Gersei Pethő család históriáját. Az oklevekben a 13. századtól ismert család a Nyugat-Dunántúl híres-hírhedt famíliája volt a késő középkorban és a kora újkorban. A család néhány tagja a 16. század elejére a legmagasabb pozícióig jutott, eljutottak a báróságig és a királyi udvari szolgálatig. Hatalmukat kiterjedt birtokaik, számos Vas és Zala megyei váruk, valamint a szolgálatukban álló familiárisaik biztosították. 

Jelentős váruradalmaik voltak mindkét megyében, a 15. században építettek a Vas megyei Mihályfalván castellumot, amit később Márványkőnek neveztek. Zalában ugyanebben az időben jutottak a rezi és a tátikai vár és uradalom birtokába.

Sikeresen éltek a vagyon- és hatalomgyarapítás középkori eszközeivel. Az aktuális trónviszályokban mindig az úgynevezett jó oldalra álltak, ezért birtokokat és hivatalokat, majd nemesi címert is kaptak. Királyok sorsát határozták meg. Gersei Pethő (II. János) és unokatestvére, Miklós (+1500) a Mátyás halála utáni trónviszályokban II. (Jagelló) Ulászló mellé álltak. A király meghálálta hűségüket, János Anna királyné főajtónállómestere, 1506-ban pedig a királyi gyermekek udvarmestere lett.

 
Dísztermi előadás a középkorról Sárváron

Gátlástalan erőszakos cselekedeteikkel szinte mindenkivel, még saját családtagjaikkal is konfliktusba kerültek, hatalmaskodások sorozatával növelték vagyonukat. Okkal ragadt rájuk a rablólovag elnevezés. Családi viszályaik forrásai többnyire rezidenciáik voltak, mert a kiterjedt család minden tagjának minden birtokukon volt tulajdonrésze.

Saját magukon felül a Pethők évtizedek szomszédaikkal sem jöttek ki, rossz szomszédságban éltek a veszprémi püspökökkel, a 16. század közepén a család és Kecseti Márton püspök viszályait országgyűlési határozat kísérelte meg rendezni.

Feleséget azonban jól választottak, jó házasságkötésekkel („felfelé házasodtak”) tudták gyarapítani vagyonukat, az arisztokrata feleségek hozták a vagyont és nem mellesleg a rokoni kapcsolatokat.

A család nagyasszonyai kegyes adományokat tettek az egyháznak. Pethő Miklósné Kenderes Margit például keszthelyi nemesi kúriájában végrendelkezett a zalavári konvent kiküldötte előtt 1503-ban, a testamentumban értékes ékszereket és kegytárgyakat hagyott a keszthelyi egyházra.

1539-ben Pethő János (közelebbről meg nem nevezett anyja) fogadalmat tett egy zarándokútra, de mivel közben az asszony meghalt, ő teljesíti a fogadalmat: szőlőket adományozott a keszthelyi ferences kolostornak.

Dísztermi előadásunkon nemcsak egy, a Nádasdyakkal távoli rokonságban álló család többgenerációs története bontakozik ki, hanem a magyar történelem hatalmi viszonyainak folyamatos változása és benne a személyes érdekek, viták és csaták végeláthatatlan, de az előadással érthetővé váló sora. 

Nem szoktunk ajánlóba személyes vonatkozásokat megfogalmazni, azonban most ettől mégsem szeretnénk eltekinteni. Bilkei Irén előadására kerek születésnapjához rendkívül közel kerül sor, így természetesen erről sem feledkezünk meg. Édes pillanatokkal készülünk a díszteremben!

 

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Hatalmi Arcok. Szomszédnéni Produkciós Iroda

Nádasdy-vár

2024. július 26. péntek 20:00

Mi újsi…

PRAH. Telitalálatos komédia

Nádasdy-vár

2024. július 27. szombat 20:30

Tudunk élni…

Vágy, álom, valóság

Galeria Arcis

2024. augusztus 09. péntek 18:00

Mindenki…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!