Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Program

Nádasdy-vár Sárvár

Lacus kincsei

2023. július 04. kedd 17:00

Megnyitó, Kiállítás

Biró László, a Sárvári Népi Díszítőművészeti Szakkör és a Kézműves Kör vezetőjének kiállítására várjuk az érdeklődőket, amelyet Szabó Zoltán alpolgármester ajánl a látogatók figyelmébe.

Biró László kézműves kiállításmegnyitója Sárváron

Biró László, mindenki Lacusa a kézművességet, a kézimunkázás szeretetét nagymamáitól és édesanyjától örökölte, tanulta. Anyai nagymamájától a hímzést, apai nagymamájától a horgolást, Édesanyjától pedig a kötés fortélyait leste el.

1993-ban csatlakozott a Varga Mária népi iparművész által vezetett Sárvári Népi Díszítőművészeti Szakkör tagjaihoz, ahol nagyon sokat tanult a népi hímzésről. Aztán megismerkedett a vert csipkével, amelynek alaptechnikáját Balogh Lajosnétól sajátította el. Majd meglátta a hajócsipkét, ami nagyon megtetszett neki és teljesen autodidakta módon megtanulta ezt a technikát is, akárcsak később a gyöngyfűzést. Eleinte a modern ékszerek készítésével foglalatoskodott, amikor rátalált Pálné Osvald Éva gyöngyfűző népi iparművész táborára, ahol a népi ékszerek készítésével ismerkedett meg. A tábor és a sárközi ékszerek szépsége miatt most már inkább a népi vonalat viszi a gyöngyfűzésbe.

Többek kérésére 2016 októberétől elindította a Kézműves Kör foglalkozásait, ahol gyöngyfűzést és hajócsipke készítést sajátíthatnak el az érdeklődők. Emellett továbbra is tagja maradt a Népi Díszítőművészeti Szakkörnek, amelynek vezetését 2020-ban – a tagok javaslatára – Varga Marika Biró Lászlónak adta át. 

Lacus az eltelt évtizedek alatt számos gyönyörű csipkét, hímzett terítőt, függönyt és gyöngyékszert készített, amelyekből a szívének legkedvesebbeket most e kiállítás keretében mutatja be a közönségnek.

A kiállítást Szabó Zoltán alpolgármester nyitja meg, a megnyitót Varga Diána a Népművészet Ifjú Mestere népdalcsokra színesíti.

A tárlat augusztus 25-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

A belépés díjtalan.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

Könyvtár nyitvatartása

hétfő - péntek: 10:00 - 17:00

szombat: 09:00 - 13:00

Január 1-én: zárva

Program a mai napon

Sárvári advent 2023

Nádasdy-vár

2023. december 02. szombat - december 23. szombat

Várakozással…

Közelgő programok

Remény a csodára

Posta tér

2023. december 09. szombat

A remény…

Az Angelicus Kórus adventje

Posta tér

2023. december 09. szombat 17:00

Énekelj szívből…

A Kanona Band adventi kiskoncertje

Posta tér

2023. december 09. szombat 18:00

Karácsonyi rézfúvósok…

Az öröm ígérete

Posta tér

2023. december 16. szombat

Az öröm…

Regös Együttes

Posta tér

2023. december 16. szombat 17:00

Közös kincs…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!