Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Programok és napsütés a húsvéti forgatagon

2019.04.23

Négy napon át tartó programsorozattal vártuk kedves vendégeinket a Nádasdy-várban. A Nádasdy Kulturális Központ kínálatából: zenei koncert, mesterségek ünnepe, hagyományőrzés, játszóház, kézműves foglalkozások. Élményben gazdag hétvége áll mögöttünk.

Beszámoló a Nádasdy-vár 2019 húsvéti programjairól

Nagypénteken a díszteremben a Rózsabors Műhely zenekar adott koncertet. Családi előadásukra tavaszi dalokkal, természetet idéző versekkel készültek. A gyerekeknek különleges feladatokat kellett teljesíteniük koncert közben, amiben akadt ugrálás, tapsolás, mondóka, találóskérdés is. A legügyesebbeket csokival jutalmazta a zenekar énekese, Nagy Krisztina.

A szombati napsütésben szabadtéri programmal folytatódott a hosszú hétvége. A Nádasdy-Bandérium tábora a Nádasdy-vár bástyájának fala alatt épült fel, hogy korhű ruhákkal, kellékekkel, fegyverekkel, játékkal és mulattsággal fogadják és tegyék felejthetetlenné a várba látogatók számára az idei húsvétot.

Egész délután szóval tartották a népes közönséget, akik a régi mesterségek udvarán találkozhattak szövéssel-fonással, csipkekészítéssel, tojáspatkolással, kovácsműhellyel, papírmerítővel, rézművessel. A mesteremberek az egész ország területéről érkeztek, és a legkitartóbb várlátogatók valamennyi mesterséget kipróbálták.

Érdemes volt, érdekes volt, igazán jó hangulatban zajlott ez a délután.

A Bandérium üstjében gerslis pörkölt főtt savanyú káposztával. Illés Szilárd bandériumi tagtól megtudtuk, hogy az étek azért olyan „hóka”, mert elődeink még nem ismerték a pirospaprika intézményét, vagy ha ismerték is, alantas egy holminak tartották – étekbe bele nem rakták.

Mi megkóstoltuk az elkészült gerslit, és paprika nélkül is rendkívül ízletesre sikerült, dicséret illeti a szakácsot!

Húsvét vasárnap és hétfőn már főképp a gyerekek számára előkészített játszóházzal és kézműves foglalkozásokkal kézültünk. A Kenderkóc Játszóház egész nap várta a kicsiket, de a felnőttek ugyanúgy odaálltak az óriás malomhoz, gólyalábhoz, hordócsigához.

Ezer ember is megfordult ezen a hétvégén a várban, s bár néhány család kifejezetten a tojáskeresésre várt, de ők is elcsábultak a díszteremben készülő hímestojások, pompomok, ajtódíszek, posztómadárkák láttán.

A Sárvári Néptánckör leányöntözése sem maradt ki hétfőn délben. Szerencsére jó idő volt, így talán a lányok is megúszták az élményt megfázás nélkül. A Herpenyő zenekar húzta a talpalávalót, és aki elcsípte a zeneszó hangját, az az utcáról is besietett, hogy videót képet készítsen a hagyományőrző programról.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. március 10. vasárnap 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. március 22. péntek 20:00

Ikon…

Hímes fiúk - hímes lányok. Húsvéti hétvége

Nádasdy-vár

2024. március 30. szombat - március 31. vasárnap

Bújj, bújj zöld ág…

Húsvéti szombat a múzeumban

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. március 30. szombat 09:00 - 13:00

Tojásfestés…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!