Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

A legpergősebb szombat

2018.08.02

Július 28-án Sárváron járt a Besh o droM zenekar, és nem egyedül. A Szombathelyi trió – Skultéti Rita, Bujtás Ervin, Polgár Tibor – kezdte az estét és alapozta a hangulatot, majd a Besh o droM belecsapott a lecsóba.

Besh o droM koncert volt Sárváron a várban

A kiváló koncert után annyi filozófiát még hadd csempésszünk az élménybeszámolóba, hogy a világzene csak azoknak jelent tág fogalmat és idegenelvűséget, aki még nem találkozott azzal a két zenekarral, akiket július 28-án hallhattunk a Nádasdy-vár udvarán.  Két teljesen más karakter, hangzásvilág, gondolkodásmód és nyilván eredet jellemezte az éjszakát. Csakhogy szegről végről a Police és Sting nótákat játszó zenekar és a Besh o droM is ugyanarról énekelt a színpadon: a legfontosabbról, a legjobbról, ami, ha bárkinek hiányzik az életéből, akkor talán hiányzik minden. A szabadságérzet a zenében olyan, mint az igazmondás a költészetben.  Az én döntésem, az én akaratom, az én zeném, az én gondolataim – az én rezdülésem.

Márpedig rezdülésből akadt elég az estén. Táncoltunk. Szervezetlenül és kicsit szervezetten is. Eleve a Besh o droM ritmusai nem hagyják a lábat nyugodni, és még azokat is bólogatásra és lábdobogásra késztették, akik amúgy hétköznap azt vallják magukról – igen csak távol áll tőlük ez a különös, színes, ízes, hangzásilag telített, részletekbe menő kidolgozott, mégis időnként improvizatívnak tűnő és progresszív folk-etno-world kábulat. Pszichedelikus élmény volt, ami azért érdekes, mert nehéz megmagyarázni a jelenséget. Olyan, mint a felpörgetett mutató, mint a monotonitásból lassan kilépő fokozat, mint a visszafojtott lendület, amit nehéz irányítani, mert túl természetes és túl hirtelen képes rászakadni az emberek lelkére.

Ha eddig nem tette, hallgasson bele az ötnyolcadba, a hétnegyedbe, vegyítse négynegyeddel, törje meg, rázza össze. Ha július 28-án este nem jött el a Nádasdy-várba, egy újabb évet kell várnia arra, hogy átélhesse az élményt, vagy hogy itt Sárváron ismerkedjen meg a Besh o droM zenéjével élőben! Kárpótlásul itt vannak a képek, amik az estén készültek.

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A vár nyitvatartása

minden nap: 08:00 - 20:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!