Nádasdy-vár

9600

Sárvár Várkerület 1.

Ma nyitva 8:00 - 20:00 óráig

+36 95 320 158

Hír

Nádasdy-vár Sárvár

Kiszabadultak a könyvbemutatóról

2018.11.08

A novemberi hosszú hétvégén a sárvári múzeum dísztermében mutattuk be R. Kelényi Angelika Báthory Erzsébet történetét feldolgozó regényét. Az író-olvasó találkozón a közönség kipróbálhatta magát, hogyan veszi az akadályt egy szabadulószobában.

Báthory Erzsébetről a sárvári múzeumban

1610. Vészjósló esztendő volt. Egyre többet lehetett hallani arról, hogy Báthory Erzsébet udvarában szörnyű dolgok történnek. Kínzásokról, verésekről, eltűnt lányokról szóltak a hírek. Senkit nem érdekelt, hogy ellentmondások szövik át a rémmeséket, mindenki a véres részletekre várt. Egy asszony jelentkezett, hogy lánya bizony él, nem tűnt el, mint ahogy mesélik. Szavára azonban senki nem figyelt. Báthory Erzsébetre decemberben rátörtek és lefogták.

R. Kelényi Angelika A Grófnő árnyékában című könyve egy titkokkal teli korba vezeti olvasóját. Egy feszültségekkel teli főúri, pontosabban szólva főasszonyi udvarba a török háborúk idején. Báthory Erzsébet férje, a híres hadvezér, Nádasdy Ferenc, az erős fekete bég halála után kemény kézzel irányította a birtok és a család ügyeit. A birtokrendszer ékköve a sárvári volt, így természetes lehetőségként merült fel, hogy a Nádasdy-vár falai között bemutatjuk a közönségnek a kalandokkal átszőtt regényt.

A Molytalanító Irodalmi Kimozduló novemberi találkozóján hagyományainkhoz híven a múzeum átalakult a történet díszletévé. Tükör az asztalon, előtte egy fésű, pislákoló gyertyák sokasága, utazóláda, egy csokor rózsa segítette a nagyszámú közönséget a hangulat átélésében.

A könyvbemutató első részeként előadást hallhattunk a korról, a perről Báthory Erzsébet – egy nő története címmel. Kiderült, hogy a nyomozati anyag és az újságírói szabadság között lényeges a különbség, hogy a rágalmazástól a koncepciós perig csak akkor hosszú az út, ha nincsenek befolyásos ellenségeid. R. Kelényi Angelikával folytatott beszélgetésből megtudhattuk, mit jelent egy romantikus szál bevitele a regénybe. Hallhattunk arról, hogy az írónőt egy történész is segítette, hogy ne csússzon a korszaktól idegen leírás a regénybe.

A teltházas program zárásaként az ajtókat becsukták. Angelika vezetésével kilenc pontból álló rejtvény megoldása vezetett a kulcsok megtalálásához. Báthory Erzsébet lányának, Nádasdy Katókának kellett összeszedni eltűnt kelengyéjét, hogy megfelelő módon tudjon férjhez menni. Az összeszedett tárgyak, emlékek adták az utat az ajtó kulcsához.

Vendégeink szívesen segítettek a kelengye egyes darabjainak felkutatásában. Utólagos, játékszervezői kérdésünkre, hogy nehéz volt-e kijutni a szobából, többen bólogattak: nehéz volt. A szabaduló szobák ezért készülnek, mert szeretjük a kihívást, a közösségi élményt. Csak összefogással, egymás segítségével tudunk kijutni a rengetegből.

Egy olyan kor romantikus történelmi regényét mutattuk be programunkon, melyben mai fejjel nőnek lenni nem volt egyszerű. Légy makulátlan, támadhatatlanul erényes életet élő, szorgos, okos, naprakész, egyenes, udvarias, remek diplomata és természetesen izgalmas! És ha mindezt mindennap sikerült bizonyítanod és megmutatnod, és netalántán fáradtnak érzed magad, soha ne feledd: nagyanyáink még nem használtak mosógépet, nem volt mélyhűtőjük és a vasalót szénnel forrósították.

Báthory Erzsébetet cselédlányai segítették a háztartás kisebb-nagyobb feladataiban ‒ történetünk is itt kezdődik. De vajon hová tűnt Fabricius Flóra testvére a grófnő udvarából?

Képgaléria

Kattintson valamelyik képre a galéria megnyitásához.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíti. Köszönjük!

Vissza

A múzeum nyitvatartása

hétfő: Zárva

kedd - vasárnap: 09:00 - 17:00

Január 1-én: zárva

Közelgő programok

Orchideák. Kautzky Armand és Udvarhelyi Boglárka

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 10. Sunday 17:00

Színes orchideák…

Hendrix Project és Culture Cuvée

Nádasdy-vár

2024. March 22. Friday 20:00

Ikon…

Barokktól Mozartig. Ünnepi hangverseny

Nádasdy Ferenc Múzeum

2024. March 30. Saturday 18:00

Húsvéti koncert…

Vármelléki jegyzetek

Olvasni jó!

Programjaink

Ha érdekli egy vár mindennapi élete, programjai, kiállításai, érdemes egy kattintással feliratkozni a sárvári Nádasdy-vár hírlevelére.

Maradjon kapcsolatban velünk!!